Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σπ. Λάππας: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια κ. Μητσοτάκη

Spiros Lappas mouzakinews slide

Σπ. Λάππας: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια κ. Μητσοτάκη

Από την αρχαία ελληνική γραμματεία είναι γνωστό ότι «τριών χρη μέμνησθαι του αγαθού άνδρα: ανθρώπων άρχειν, κατά νόμον άρχειν και ουκ αεί άρχειν», δηλαδή ο καλός άρχοντας έχει ηθική υποχρέωση να θυμάται τρία πράγματα: ότι εξουσιάζει ανθρώπους (άρα πρέπει να είναι ανθρωπιστής), ότι εξουσιάζει σύμφωνα με το νόμο (άρα δεν πρέπει να μετέρχεται αυταρχισμό και αυθαιρεσίες), και ότι δεν θα εξουσιάζει για πάντοτε (άρα στο μέλλον θα πάει εκεί από όπου ήρθε).

Σοφοί οι αρχαίοι μας, επιλήσμονες οι τωρινοί πολιτικοί μας ταγοί, που πρέπει να γνωρίζουν ότι εκείνο που ο λαός δεν συγχωρεί είναι το ψέμα, και ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είπε χονδρά ψέματα για όλα τα ζητήματα για τα οποία μίλησε. Υποσχέθηκε ανάπτυξη για όλους και ανάπτυξη παντού, μείωση της ανεργίας  και δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας, βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών, ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, πολλές πάρα πολλές επενδύσεις. Αντ’ αυτών όμως έχουμε ύφεση 15,2% (όταν η μεγαλύτερη ύφεση στα χρόνια των μνημονίων ήταν 9%!!!), αύξηση της ανεργίας στο 18,3% και απώλεια 120.000 θέσεων εργασίας, άμεση κίνδυνο να βάλουν λουκέτο 200.000 μικρές επιχειρήσεις, μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών και μείωση των επενδύσεων κατά 10,3% (όλα τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ). Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το 2019, υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ και χθες είπε ότι παγώνει για 2020 και 2021, όμως καθιερώνει  έναν νέο υποκατώτατο μισθό 534 ευρώ(!!!), υποσχέθηκε προσαύξηση 10% στην αμοιβή των υπερωριών και καθιερώνει απλήρωτη υπερωριακή εργασία (νέος εργασιακός μεσαίωνας!!), υποσχέθηκε 13η σύνταξη στο τέλος Δεκεμβρίου την οποία όμως κατάργησε, ενώ μείωσε τα δώρα Χριστουγέννων κατά 35%, τέλος μείωσε τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα κατά 40% (χάθηκαν 4 πλήρεις μισθοί μέσα στο 2020). Και οι περισσότερες από τις καταστρεπτικές αυτές συνέπειες για τους εργαζόμενους είχαν επέλθει ήδη από το δ΄τρίμηνο του 2019 που δεν υπήρχε κορονοϊός και πανδημία (η ΕΛΣΤΑΤ προσδιόρισε την ύφεση πριν τον κορονοϊό στο 0,9%, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ανάπτυξη τριπλάσια), ενώ στη διάρκεια της πανδημίας αφήνει τους πιο αδύναμους πολίτες, εμπόρους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις στο έλεός της, χωρίς να αξιοποιεί το μαξιλάρι των 37 δις, που συγκεντρώθηκε με ιδρώτα και αίμα σε μία ειρηνική περίοδο ακριβώς για να μπορεί να αξιοποιηθεί σε περίοδο κρίσης, όπως η παρούσα που διέρχεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Και αντί ο κ. πρωθυπουργός με συστολή και συναίσθηση της συντριβής που υφίσταται η ελληνική κοινωνία να πει με ειλικρίνεια τι μέτρα επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους και επαγγελματίες (καλά, οι αγρότες είναι αόρατοι για τον ίδιο και την κυβέρνησή του), με απίστευτη οίηση και αλαζονεία δικαιολόγησε την εγκληματική πολιτική του λέγοντας ότι «αυτά αποφασίζει και σε όποιον αρέσει γιατί μας ψήφισε το 40%»!!! Όμως εκείνο που αντιλήφθηκε ο μέσος έλληνας πολίτης είναι, ότι ο κ. Μητσοτάκης την κρίση της πανδημίας και την οικονομική κρίση που την συνοδεύει την αντιμετωπίζει σαν ευκαιρία για να «σκοτώσει» την εργασία και τους εργαζόμενους, να τα «δώσει όλα» στους λίγους και στους ισχυρούς, να μας επιβάλλει το σχέδιο Πισσαρίδη που θα φέρει κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό αρμαγεδώνα (π.χ. ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης προς δόξαν των ασφαλιστικών εταιριών που απλά τζογάρουν, και αν δεν πάει καλά ο τζόγος, ε!! τι να κάνουμε, η αγορά φταίει!!!, επιβολή μόνιμου εργασιακού μεσαίωνα, θάνατο του «εμποράκου» και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός).

Το ψέμα και η κοροϊδία όμως έχει τα όριά της, και όλα εδώ πληρώνονται (από τον λαό εννοείται). Ποτέ η ισοπέδωση της κοινωνίας και η καταβαράθρωση της οικονομίας (για τους πολλούς και υπέρ των λίγων βεβαίως-βεβαίως) ως πολιτική πρόταση δεν επιβίωσε για πολύ, το ίδιο θα συμβεί ασφαλώς και τώρα, ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει επιστροφή σε μεσαιωνικές μορφές εργασίας, οικονομίας και κοινωνικής συμβίωσης, έχει χυθεί αίμα, πολύ αίμα για κατακτήσεις και δικαιώματα.

Εάν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης περιφρονεί τις ανάγκες της κοινωνίας, αυτό αποτελεί ύβρη, και δεν θα αργήσει όταν κάνει ταμείο, όχι μόνο δεν θα έχει λαμβάνειν, αλλά θα πληρώσει και σκληρό, πολύ σκληρό τίμημα. Και γι αυτό θα φροντίσει ο ελληνικός λαός, που, όπως είπε ο Ηράκλειτος «ο λαός περισσότερο και από την πυρκαγιά πρέπει να σβήνει την ύβρη». Εμείς ως Σύριζα θα είμαστε δίπλα και μαζί του, θα κάνουμε αυτό που έλεγε ο Ν. Καζαντζάκης: «Ο μόνος τρόπος να σώσεις τον εαυτό σου είναι να μάχεσαι για (και με) τους άλλους».

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article
diavasma Giannakopoulos

«Παιδείας οράματα»

Next Article
kinitikotita Trikala

Δ. Τρικκαίων: Εβδομάδα Κινητικότητας και ηλεκτροκίνηση τον καιρό της πανδημίας