Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σπ. Λάππας: Τι θα γινόταν στα εργασιακά, αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ

spyroslappas

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΑΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ!

Πριν από δύο μήνες, εν μέσω πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, παρουσιάζοντας  τη πρόταση «Μένουμε Όρθιοι». Η λογική των προτάσεων αυτών ήταν να φρενάρει την ύφεση και να  θωρακίσει την οικονομία και την εργασία. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και  δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν αξιοποίησε καμία πρόταση, αλλά αρνήθηκε να συμμετέχει και σε διάλογο. Και τώρα, μετά το lockdown, υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία. Η λήψη μια σειρά από γενναία μέτρα με το πρόγραμμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΟΙ 2» ώστε  η κοινωνία να μπορέσει βρεθεί σε όσο το δυνατόν καλύτερη θέση.

Ένα από τα βασικά μέτρα του προγράμματος «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ 2» είναι:

α) η στήριξη της εργασίας που έχει στόχο την προστασία των εργαζομένων, τη διατήρηση των μισθών, και την ανατροπή των τάσεων απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Πυρήνας της πρότασής μας είναι η καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο 100%, η μη αρνητική μεταβολή των σχέσεων εργασίας και αυτονόητα η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

β) το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, που αφορά όσους είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται ραγδαία τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της κυβερνητικής αδράνειας χωρίς όμως αντίστοιχα να μειώνονται οι υποχρεώσεις τους. Αφορά όσους παρέμειναν αόρατοι από τα ελλιπή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης: άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, ΑΜΕΑ, αγρότες, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

ΕΡΓΑΣΙΑ Στις επιχειρήσεις που συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους:

Πλήρης κάλυψη του μισθολογικού και μη-μισθολογικού κόστους από το κράτος

1,7 εκ εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία 3,7 δισ.

 

Στις επιχειρήσεις της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών: επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθού από την επιχείρηση
Στις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις: επιδότηση 40% των μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% από την επιχείρηση.
ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Βασίζεται στις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού: 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί. 4 εκ ωφελούμενοι – 1,9 εκ νοικοκυριά 3,5 δισ.

Τα μέτρα του προγράμματος «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ 2» του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μέτρα κοστολογημένα και θα αποτελέσουν στήριγμα σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε εργαζόμενο και άνεργο, όπως για παράδειγμα:

Στους εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις που μπαίνει σε εκ περιτροπής εργασία ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: Καμία μείωση του εισοδήματός της και προστασία της θέσης και των όρων εργασίας της, ενώ η ΝΔ:  Μείωση του μισθού του κατά 20%. 

Στους εποχικά εργαζόμενος με 2 παιδιά ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:3.200€ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, ενώ η ΝΔ: 1.920€ από επιδόματα ανεργίας.

Στους καλλιτέχνες εργαζόμενους με 2 παιδιά που δεν θα καταφέρουν να βρούν δουλειά τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: 3.200€ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης ενώ η ΝΔ:1.000€ από πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας (εξαγγελία αλλά χωρίς λεπτομέρειες εφαρμογής). 

Στους επισφαλείς εργαζόμενους άγαμους χωρίς παιδιά ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: 1.600€ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης ενώ η ΝΔ: κανένα έσοδο.

Αντίθετα η  ΝΔ έχει επιλέξει διαφορετική στρατηγική και έχει δώσει άλλες λύσεις:

  1. ο εργοδότης θα καταβάλλει το 50% του μισθού και το κράτος θα συμπληρώνει το 60% του υπόλοιπου 50%. Αυτό συνεπάγεται μείωση μισθού 20%.
  2. οι θέσεις εργασίας θα διατηρούνται μόνο για τον εργαζόμενο που μειώνεται ο μισθός τους κατά 20% και θα τίθεται σε εκ περιτροπής απασχόληση.
  3. οι εργαζόμενοι που δεν θα μπουν σε καθεστώς μειωμένου μισθού οι απολύσεις θα είναι πλήρως απελευθερωμένες,

Αποκαλύφθηκε το ψεύδος της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη που μίλαγε για «πλήρη στήριξη εργασίας». Οι επιλογές που δίνει στον εργαζόμενο είναι  είτε η αγωνία της αναστολής, είτε ο εξαναγκασμός σε μείωση μισθού, είτε θα χάσει την δουλειά του.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ Ε. ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΥΡΙΖΑ




Total
0
Shares
Previous Article
panagia spilia

Ιερά Αγρυπνία για την εορτή της Αναλήψεως του Χριστού στην Ιερά Μονή Σπηλιάς

Next Article
Ασημίνα Σκόνδρα: Στενή συνεργασία προς όφελος Ελλάδας και Αυστρίας

Ασημίνα Σκόνδρα: Στενή συνεργασία προς όφελος Ελλάδας και Αυστρίας