Σπ. Λάππας: Οι πολίτες υποφέρουν από τον εφιάλτη της ακρίβειας

Σπύρος Λάππας

Σπ. Λάππας: Οι πολίτες υποφέρουν από τον εφιάλτη της ακρίβειας

Καρδίτσα, 15/3/2022

Η κρίση της ακρίβειας δεν προήλθε από την Ουκρανία, όπως διαδίδουν οι υπουργοί και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Ξεκίνησε από το καλοκαίρι, ενώ το φθινόπωρο η κυβέρνηση της ΝΔ αδράνησε και έδειξε ανίκανη να ανακόψει το κύμα των αυξήσεων στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στα καύσιμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν απλά παρατηρητής, τονίζοντας διά του στόματος του υπουργού της κ. Σκρέκα «να κλείνουν τα νοικοκυριά και τα μαγαζιά τον διακόπτη για να έχουν χαμηλότερους λογαριασμούς». Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει με ασπιρινούλες, για την βαριά νόσηση της ακρίβειας κοροϊδεύοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών δεν βγάζουν ούτε τον μισό μήνα.

Η κατάσταση δραματική, με την ακρίβεια να χτυπάει αλύπητα την κοινωνία και τους πολίτες. Οι επαγγελματίες, οι άνθρωποι που έχουν ένα μαγαζάκι ή ψιλικατζίδικο, οι μικροέμποροι, όλοι όσοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς είναι στο κόκκινο, ενώ οι καταναλωτές δεν μπαίνουν στα μαγαζιά τους γιατί δεν περισσεύουν χρήματα λόγω ότι τους τα έχει φάει η ΔΕΗ και το φυσικό αέριο, αγωνιούν αν θα αντέξουν και σ’ αυτή την κρίση, την 3η συνεχόμενη, μετά την χρεοκοπία και την πανδημία.

Πώς να περισσέψουν από την ιδιωτική πλέον ΔΕΗ, αφού από το 2020 ο τότε υπουργός Eνέργειας ο κ. Χαντζηδάκης, αύξησε τις αμοιβές των διορισμένων golden boys και του ΔΣ της ΔΕΗ κατά 233% σε σχέση με το 2019;

Πώς να περισσέψουν, αφού πριν λίγες μέρες ο νυν υπουργός Ασφάλισης κ. Χαντζηδάκης πριμοδότησε χωρίς ίχνος ντροπής  τα γαλάζια golden boys του ΕΦΚΑ με 4000 έως 8000 ευρω μηνιαίως;

Πώς να μην υποστεί ηλεκτροσόκ η αγορά και τα νοικοκυριά;

Πώς να μην βιώνουν την ασφυκτική θηλιά των ανατιμήσεων σε όλα τα αγαθά οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι των μεσαίων επιχειρήσεων που λόγω της μειωμένης κίνησης βρίσκονται στα πρόθυρα των λουκέτων και των απολύσεων;

Δεν χρειάζονται ασπιρίνες, για να αποφευχθεί η παραπέρα κλιμάκωση της κοινωνικής κρίσης και φτώχειας. Χρειάζεται να στηριχθεί  το εισόδημα των μισθωτών, των εργαζόμενων των μικρομεσαίων επαγγελματιών. Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα με ένα σύνολο προτάσεων, που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αφορά:

  • την Ρύθμιση και διαγραφή μέρος του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας,
  • την Ενίσχυση της ρευστότητας και
  • ελάφρυνση με μείωση συγκεκριμένων φορολογικών συντελεστών στην ενέργεια

Χρειάζεται να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών από την ακρίβεια με :

  • Αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ
  • Μείωση ΕΦΚ σε καύσιμα και φυσικό αέριο
  • Πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας
  • Μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής
  • Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας

Δυστυχώς τα ημίμετρα του κ. Μητσοτάκη δεν προσφέρουν χείρα βοηθείας στην κοινωνία μας. Είναι πολιτική του επιλογή η αδράνεια και η ανευθυνότητα απέναντι στα νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους μαγαζότορες, την μεσαία τάξη για την οποία υποτίθεται ότι τόσο πολύ ενδιαφερόταν προεκλογικά. Και όσο και να προσπαθεί ο διορισμένος από την δεξιά τραπεζίτης κ. Στουρνάρας να δικαιολογήσει την αδράνεια της κυβέρνησης της Ν.Δ, για την αντιμετώπιση του συνεχούς  κύματος ακρίβειας,  εξηγώντας ότι «τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αντέχουν γιατί έχουν αποταμιεύσει χρήματα από την πανδημία», τόσο διαφαίνεται ότι οι πολιτικοί και οι φίλοι του κ. Μητσοτάκη δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματική ζωή των πολιτών. Καλά τα λέει μία γυναίκα καταστηματάρχης: «Κύριοι της ΝΔ δεν θα ξεχάσουμε την κολόνια σας, τις αποφάσεις σας και τις πράξεις σας».

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Total
1
Shares