Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σωτηρία Μπακαλάκου: «Στο κόκκινο» το ιδιωτικό χρέος

Mpakalakou periodeia Karditsa ekloges

Σωτηρία Μπακαλάκου: «Στο κόκκινο» το ιδιωτικό χρέος

Σειρά μέτρων που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την συνολική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και την μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων που πηγάζουν απ’ αυτό, παρουσίασε κατά την διάρκεια των ομιλιών της σε Άγιο Γεώργιο, Ξινονέρι, Μητρόπολη, Παλιούρι, Νεοχώρι  η υποψήφια βουλευτής κ. Σωτηρία Μπακαλάκου.

Ταυτόχρονα καταδίκασε τις πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων που όχι μόνο δεν κατάφεραν να το περιορίσουν αλλά το γιγάντωσαν, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες που, πέρα από τα περιουσιακά τους στοιχεία, έχει υποθηκευτεί και το μέλλον τους.

Η κ. Μπακαλάκου χαρακτήρισε ως μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές την μείωση των ανισοτήτων που απορρέουν τόσο  από το χάσμα των εισοδημάτων όσο και από την πρόσβαση στην εξουσία. Η απάντηση στο οικονομικό μέρος του προβλήματος, τόνισε, είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί από τον «λαιμό» δεκάδων χιλιάδων οικογενειών,  ο βρόγχος που έχουν δημιουργήσει τα κόκκινα δάνεια.

Οι αριθμοί συνέχισε, μπορεί να μην λένε πάντα την αλήθεια, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο την λένε αλλά είναι και συγκλονιστικά σκληρή: Μιλάμε για πάνω 240 δις ιδιωτικό χρέος. Για περισσότερα από 4 εκ. ΑΦΜ που χρωστούν σε εφορία και ΕΦΚΑ. Για πάνω από 1 εκ. κόκκινα δάνεια σε απόλυτο αριθμό και για απροσδιόριστο αριθμό οφειλετών σε Δήμους και εταιρείες ενέργειας.

Πίσω, όμως,  από αυτά τα στατιστικά στοιχεία βρίσκονται άνθρωποι. Βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που δοκιμάστηκαν σκληρά από την δεκαετή κρίση και σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Που θέλουν αλλά δεν μπορούν. Οικογενειάρχες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αγρότες, ο παραγωγικός ιστός της χώρας, που βρέθηκε από την μία ημέρα στην άλλη χρεωμένος και σε απόγνωση. Με την περιουσία ενεχυριασμένη και με αποκλεισμένη την δυνατότητα να  ξαναμπεί «στο παιχνίδι».

Οι απαντήσεις που θέλησαν να δώσουν στο πρόβλημα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν ήταν πειστικές αλλά το ενέτειναν, σημείωσε η υποψήφια βουλευτής. Λειτούργησαν υπέρ των τραπεζών και των funds και όχι υπέρ των πολιτών και της κοινωνίας.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ, το 2010, δεν ψήφισε καν τον νόμο 3869 που έφερε και εφήρμοσε το ΠΑΣΟΚ, τον μοναδικό που προστάτευσε αποτελεσματικά την πρώτη κατοικία σε πραγματικά δύσκολες στιγμές για την χώρα. Ενώ το 2019 ο κ. Τσίπρας «φρόντισε» να τον καταργήσει. Η δε ΝΔ «κορύφωσε» το κρεσέντο κατά των οφειλετών, βάζοντας τέλος σε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας. Το μέλημά της ήταν  να στηριχθούν τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης χρέους και κάθε είδους «Πάτσηδες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον εξωδικαστικό του ΣΥΡΙΖΑ και τον εξωδικαστικό και πτωχευτικό της ΝΔ που τον διαδέχθηκαν, ρυθμίστηκαν λιγότερα από 6.000 κόκκινα δάνεια, συνολικά, από τα εκατοντάδες χιλιάδες που υπάρχουν. Γιατί οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν είναι απαγορευτικοί, διαιωνίζουν το πρόβλημα και οδηγούν σε καταιγίδα πλειστηριασμών.

Το ΠΑΣΟΚ κίνημα αλλαγής, με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας έρχεται να καταθέσει μία ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση για την συνολική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, ανέφερε η κ. Μπακαλάκου. Με προστασία της πρώτης κατοικίας, στα πρότυπα του νόμου του 2010, με επικαιροποιημένα  κριτήρια. Με προστασία της αγροτικής γης για να μην χάσουν οι αγρότες την μοναδική τους πηγή εισοδήματος. Με συνεισφορά του Δημοσίου στη δόση των δανείων, στην περίπτωση που το εισόδημα του οφειλέτη υπολείπεται ή είναι ίσο των δαπανών διαβίωσής του. Με δικαίωμα στον δανειολήπτη για εξαγορά τού δανείου έναντι των funds με ευνοϊκούς όρους.

Το ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν και ακόμα αρνούνται να λάβουν ανάλογα μέτρα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν. Στην πολιτική δεν υπάρχουν «άβατα». Αν οι τράπεζες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να βρεθεί λύση, παρεμβαίνει η πολιτεία και αποτρέπει την κατάρρευση της κοινωνίας, τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος η κ. Μπακαλάκου αναφέρθηκε και στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για τα χρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει ρύθμιση 120 δόσεων που θα συνοδεύεται με επιβράβευση της συνέπειας μέσω του κουρέματος χρέους. Με αυτό τον τρόπο πρόσθεσε, θα δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να πάρουν ανάσα και την ίδια ώρα θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα για το κράτος χωρίς να «στραγγαλίζεται» η επιχειρηματικότητα.

Καταλήγοντας η υποψήφια βουλευτής ζήτησε ισχυρή εντολή προς το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Είμαστε, υπογράμμισε ο μόνος πολιτικός φορέας που θέτουμε το δάχτυλο υπό «τον τύπον των ήλων» και μιλάμε αποφασιστικά και ξεκάθαρα για το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. Αποτελεί  βασική μας προτεραιότητα και αποδεικνύουμε, με τις προτάσεις μας, ότι και θέλουμε και μπορούμε να το λύσουμε.

*Η Σωτηρία Μπακαλάκου είναι Οικονομολόγος, ΜSc, Yπ. Διδάκτωρ Παν/μίου Θεσσαλίας και πρ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
kladema dentrwn Trikala

«Πράσινη» φροντίδα από τον Δήμο Τρικκαίων με κλάδεμα 2.571 δέντρων σε 6 μήνες 

Next Article
egainia 1sweet day

«Γλυκά» εγκαίνια για το ζαχαροπλαστείο «Sweet Day» στο Μουζάκι (ΦΩΤΟ)

Related Posts