Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σωτηρία Μπακαλάκου: Παραμένουν οι ζημιές στο Δήμο Καρδίτσας μετά από τέσσερις μήνες

Sotiria Bakalakou

Παραμένουν  οι ζημιές στο Δήμο Καρδίτσας μετά από τέσσερις μήνες. Η άγνοια και η αναλγησία του Δημάρχου. 

γράφει η Σωτηρία Μπακαλάκου

Δημοτική Σύμβουλος Καρδίτσας, Msc, Οικονομολόγος

Ήδη συμπληρώνονται τέσσερις μήνες από την θεομηνία της 18ης Σεπτεμβρίου. Η κατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν από τον “Ιανό” παραμένει τραγική. Τα πράγματα κινούνται με ρυθμούς χελώνας και οι λόγοι είναι οι παρακάτω:

 α) Η Δημοτική αρχή δεν γνωρίζει καν το μέγεθος των ζημιών  – κυρίως στα χωριά – αφού δεν τις έχει καταγράψει ώστε να σχεδιάσει την αποκατάστασή τους.

β) Η κατάτμηση των πρώτων χρημάτων που ήρθαν στο Δήμο Καρδίτσας σε επτά εργολαβίες των 350.000 € η κάθε μία, ώστε ο προϋπολογισμός να είναι ελάχιστα πιο μικρός από το όριο ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να μπορούν να ανατεθούν σε ημετέρους. Το γεγονός αυτό στέρησε τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι ζημιές στις δημοτικές Ενότητες  που επλήγησαν περισσότερο.

γ) Η Δημοτική αρχή δεν έχει κατανείμει όλο το αρχικό ποσό των 4.500.000 € που έλαβε αρχικά περιμένοντας να λάβει έγκριση ώστε και το εναπομείναν ποσό να το διαθέσει και αυτό με τις διαδικασίες της ανάθεσης δηλαδή σε ημετέρους.

δ) Την πρόσθετη χρηματοδότηση που έλαβε ο Δήμος από το Υπουργείο Εσωτερικών για αποκαταστάσεις ζημιών η Δημοτική αρχή θέλει να το διαθέσει για αλλότριους σκοπούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο τύπου έγινε πρόσφατα πρόσθετη, «Χρηματοδότηση του Δήμου Καρδίτσας με το ποσό των δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (2.500.000,00€) σε βάρος των πιστώσεων του έργου: 2003ΣΕ05500005 επιχορήγηση των ΟΤΑ για «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της Χώρας». Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο τύπου ο Δήμαρχος δήλωσε ότι το ποσό αυτό θα διατεθεί για ασφαλτικές εργασίες σε ήδη υφιστάμενα οδοστρώματα κι όχι σε αποκατάσταση ζημιών.

Το παραπάνω έγγραφο είναι δημοσιοποιημένο και διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να διαπιστώσει την αλήθεια των γραφομένων μας, δηλαδή οτι οι πιστώσεις διατέθηκαν αποκλειστικά για αποκατασταστάσεις ζημιών (ΑΔΑ: 6ΘΦΘ46ΜΤΛ6-0ΨΛ). Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών απαγορεύεται να χρηματοδοτήσει Δήμο παρά μόνον για αποκατάσταση ή πρόληψη ζημιών.

Σήμερα τουλάχιστον 10 πρόεδροι κοινοτήτων είναι αγανακτισμένοι και αρκετές εκατοντάδες κάτοικοι δεν μπορούν να πάνε στις καλλιέργειές τους.

Τι κάνει σήμερα η δημοτική αρχή; Δείχνοντας πρωτοφανή αναλγησία δεν έχει καταγράψει καν τις ζημιές και φυσικά δεν έχει προγραμματίσει τον τρόπο και τον χρόνο αποκατάστασης αυτών. Το μόνο που την απασχολεί είναι η μικροπολιτική και η ψηφοθηρία. Αγνοώντας την ηθική και νομική υποχρέωση να διατεθεί το σύνολο των χρηματοδοτήσεων για αποκατάσταση ζημιών προσπαθεί να διαθέσει τα χρήματα είτε για προσωπικές εξυπηρετήσεις είτε για κατασκευή υποδομών στους τομείς που θεωρεί ότι θα βελτιώσουν την ήδη τραυματισμένη εικόνα της.

Καλούμε λοιπόν τη Δημοτική αρχή να αφουγκραστεί τους προέδρους των κοινοτήτων καθώς και τους Δημότες που δικαίως διαμαρτύρονται, να καταγράψει το σύνολο των ζημιών και να διαθέσει το σύνολο των χρημάτων για το σκοπό αυτό, ενημερώνοντας ταυτόχρονα το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά μας ως αξιωματική αντιπολίτευση είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των πολιτών για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών καθώς και τον διαφανή τρόπο διάθεσης του συνόλου των χρηματοδοτήσεων. Δηλώνουμε δε ότι θα τηρήσουμε την υποχρέωσή μας, για συμπαράσταση σε κάθε κοινότητα και κάθε δημότη που αδικείται, με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο




Total
0
Shares
Previous Article
ΑΣΕΠ

ΑΣΕΠ: Βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 2Κ/2019

Next Article
Συνάντηση Δημάρχου Πύλης Κ. Μαράβα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Σ. Πέτσα

Συνάντηση Δημάρχου Πύλης Κ. Μαράβα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Σ. Πέτσα

Related Posts

Papakostas Dimitris metalio
Διαβάστε περισσότερα

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης Ο Δημήτρης Παπακώστας από…