Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σοφία Τόλια: Πλήγμα για τους αγρότες το πολυνομοσχέδιο!!!

.

Της Σοφίας Τόλια, Δικηγόρου, Μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Δημοτικής Συμβούλου Δ.Μουζακίου.


 Ανατρέχοντας στις πομπώδεις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα, ενθυμούμαστε μια σειρά ωραιοποιημένων δεσμεύσεων, όπως η καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου, το μειωμένο τιμολόγιο της Δ.Ε.Η για όλη την καλλιεργητική περίοδο, η ρύθμιση και διαγραφή αγροτικών χρεών, το ατομικό αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, η φοροαπαλλαγή για πενταετία σε νέους αγρότες, η κατάργηση προκαταβολής φόρου, η κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Αναλαμβάνοντας τα ηνία της κυβέρνησης οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έπραξαν – τι πρωτότυπο – ακριβώς τα αντίθετα: Αύξησαν την προκαταβολή του φόρου από το 27,5% στο 100%  και την εισφορά αλληλεγγύης έως και 120%. Φορολόγησαν από το πρώτο ευρώ τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Θέσπισαν άδικο φόρο στο κρασί, συμπεριέλαβαν και τα αγροτεμάχια στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, τριπλασίασαν τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, κατήργησαν τον ΟΓΑ. Αύξησαν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης κατά 21%, αυξήθηκε ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 24%. Και επειδή οι εύηχες εξαγγελίες χάθηκαν στο δρόμο προς την ανάπτυξη, ήρθε και το πολυνομοσχέδιο – μαμούθ της περασμένης Δευτέρας με διατάξεις, που επικρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από αγρότες και κτηνοτρόφους. Όπως όλα τα μικρομεσαία στρώματα, έτσι και ο αγροτικός πληθυσμός θα υποστεί τη λαίλαπα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Εξάλλου είναι πολλοί οι συμπολίτες μας που οφείλουν στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) εισφορές μεγάλες ή μικρότερες και απειλούνται από κατασχέσεις σε σπίτια και αγροτεμάχια. Επιπλέον προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ κατά 2% και θα θεωρούνται οι ίδιες εισόδημα, για το οποίο θα φορολογούνται στο 85% και από την επόμενη χρονιά στο 100%. Επιπρόσθετα ο ΕΝΦΙΑ στα χωράφια αυξάνεται κατά 200 εκ ευρώ, που σημαίνει ότι κάθε αγρότης θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ 12 ευρώ/στρέμμα. Και φυσικά το πολυνομοσχέδιο με τις μειώσεις στα οικογενειακά επιδόματα δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες και τις αγροτικές οικογένειες, πλήττοντας ακόμη περισσότερο τα εισοδήματά τους.

 Ο αγροτικός τομέας χρειάζεται γενναίες πολιτικές και διαρθρωτικές αλλαγές, που δεν θα περιορίζονται σε μικροπολιτικές και ψηφοθηρικές λύσεις ανάγκης, έτσι ώστε να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί. Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της έχουν παρουσιάσει ήδη το σχέδιό τους για τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας. Καταρχήν, σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής, δέσμευση είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, η μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, η δραστική μείωση του εισαγωγικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος από το 22% που είναι σήμερα στο 9%, η κατάργηση του φόρου στο κρασί. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να ενισχύσει τους παραγωγούς, που τολμούν να επενδύσουν σε καινοτόμα προϊόντα με υψηλότερη κερδοφορία και λιγότερη εξάρτηση από το κράτος και για το λόγο αυτό θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα, όπως τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, καταργώντας όλα εκείνα τα εμπόδια, που κρατάνε πίσω τους παραγωγούς που θέλουν να επενδύσουν. Ειδικότερα, θα ολοκληρώσει τον χωροταξικό σχεδιασμό και τη διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή, θα απλοποιήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης των σταυλικών εκμεταλλεύσεων, θα αξιοποιήσει τη γεωθερμία, θα επαυξήσει τη λειτουργία της κάρτας του αγρότη, θα δώσει έμφαση στην ορεινή  κτηνοτροφία αιγοπροβάτων, όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, τη φέτα και το κρέας. Η προώθηση του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, όπως είναι αυτές από τις κλιματικές αλλαγές και η δημιουργία Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου κατά τα πρότυπα της Γαλλίας, που θα αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών αποτελούν προτεραιότητα στην προσπάθεια εξευρωπαϊσμού της αγροτικής πολιτικής.

Η στήριξη των αγροτών και η εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα πρέπει να αποτελούν κεντρικό πυλώνα των πολιτικών που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με στόχευση τη μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης. Εκείνο επίσης που προέχει στην προσπάθεια αυτή είναι όλοι μας, αγρότες και πολιτικοί, να ξεφύγουμε από την κουλτούρα των επιδοτήσεων και να αποκτήσουμε κουλτούρα επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας.




Total
0
Shares
Previous Article

Με πολύ μεγάλη επιτυχία η Νομαρχιακή συνέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας

Next Article

Ο Δημος Μουζακίου τιμά τη μνήμη του Αθανασίου Κατσαρού