Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σοφία Τόλια: Η επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας μονόδρομος για την ανάπτυξη!

.

Της Σοφίας Τόλια,

Δικηγόρου, Μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Δημοτικής Συμβούλου Δ. Μουζακίου.

 Η περίοδος της κρίσης και το καθεστώς αυστηρής εποπτείας της χώρας μας επέδρασαν καταλυτικά στην επιχειρηματική κοινότητα δημιουργώντας ανασφάλεια, εσωστρέφεια και αστάθεια αλλά κυρίως απαισιοδοξία για το μέλλον της αγοράς και της οικονομίας.

Τα αναιμικά ποσοστά ανάπτυξης των τελευταίων ετών περιορίζουν τον ισότιμο ανταγωνισμό μας στην παγκόσμια αγορά. Την τελευταία ειδικότερα τριετία ευθύνεται για τον περιορισμό αυτό και το αποτύπωμα του κράτους στην οικονομία και οι πολιτικές του για τις επενδύσεις, που μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το φορολογικό και ασφαλιστικό αποτελούν ωρολογιακές βόμβες, οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, το πελατειακό κράτος δεν λέει να εκλείψει, οι φόροι που καλούμαστε να καταβάλλουμε είναι υπέρογκοι.

Μέσα στον κυκεώνα αυτό φαντάζει αδύνατο να ανακάμψει η επιχειρηματικότητα και εκείνοι οι νέοι που δεν φλερτάρουν με τη σιγουριά του Δημοσίου αναγκάζονται να μεταναστεύσουν ή να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Για να εισέλθει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης και να ξεπαγώσουν οι επενδύσεις, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να κινηθεί χρήμα στις αγορές, χρειάζεται αφενός νέο πλαίσιο πολιτικών, που θα απελευθερώνει την υγιή επιχειρηματικότητα και αφετέρου ένα κράτος σοβαρό και ευέλικτο, που θα δώσει κίνητρα. Κίνητρα τόσο στον επιχειρηματία – επενδυτή, όσο και στον εργαζόμενο.

Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω είναι η δραστική μείωση της φορολογίας και των εισφορών, η μείωση στα μερίσματα και στον ΕΝΦΙΑ, η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, αλλά και ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής, η μείωση της αδήλωτης εργασίας, η διευκόλυνση της ρευστότητας και η εν γένει τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Η υλοποίηση των παραπάνω απαιτεί πολιτικές έξω από ιδεοληψίες και αντιλήψεις που ανοίγουν ορίζοντες και δεν μας εγκλωβίζουν στο παρελθόν. Δεν αρκούν τα νομοθετήματα, ούτε τα διοικητικά μέτρα. Χρειάζεται να πειστεί η κοινωνία και οι νέοι που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην επιχειρηματικότητα και νιώθουν απογοήτευση, ότι η μηχανή θα πάρει μπρος, μόνο όταν εμπιστευτούν αυτούς που θα εμπνεύσουν για την ιδιωτική πρωτοβουλία και ανάπτυξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για τα παραπάνω και μάλιστα το έκανε και πρόσφατα στη γενική συνέλευση του Σ.Ε.Β , ότι δεν θα επιβάλλει άλλους φόρους και εισφορές και ούτε θα παρακολουθεί απαθής τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου να προσελκύουν σημαντικά κεφάλαια και η Ελλάδα να μην κάνει τίποτα. Δεσμεύτηκε επιπλέον για εντατικοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων, για διαγραφή των ανείσπρακτων οφειλών, για πλήρη συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ για πενταετή παραγραφή και ένα ακέραιο Όργανο Επίλυσης Διοικητικών Διαφορών, ώστε να αποσυμφορηθούν τα Δικαστήρια και η Διοίκηση από τις χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.

Η ανάκαμψη της οικονομίας και η περιβόητη ανάπτυξη βασίζονται στους επιχειρηματίες και στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Και επειδή στη ζωή πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, το υπόστρωμα για επενδυτική έκρηξη υπάρχει.

Χαμηλές τιμές κινητών και ακίνητων αξιών, βελτιωμένες υποδομές, πολλές ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές συμπράξεις και κυρίως ένα καταρτισμένο και πρόθυμο εργατικό δυναμικό δημιουργούν προοπτικές ανάκαμψης. Αρκεί αυτή να αφορά όλους και όχι μόνο όσους λίγους προνομιούχους βρίσκονται κοντά στα συστήματα εξουσίας.

Μέλημά μας πρέπει να είναι η επιχειρηματικότητα με κανόνες και αξίες, για την οικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας! Και σε αυτό πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, επιχειρηματίες και πολιτικοί.




Total
0
Shares
Previous Article

ΚΠΕ Μουζακίου: 5 Ιουνίου 2018 - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Next Article

Αποδοτική όχι ανταλλακτική ψήφος ειδάλλως «Μούγκα στη στρούγκα»