Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τέλος το παιχνίδι εντυπώσεων για τα σκουπίδια της Λίμνης Πλαστήρα

Τις τελευταίες 8 ημέρες παρουσιάστηκε πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων στη λίμνη Πλαστήρα
Τέλος το παιχνίδι εντυπώσεων για τα σκουπίδια της Λίμνης Πλαστήρα

Τέλος το παιχνίδι εντυπώσεων για τα σκουπίδια της Λίμνης Πλαστήρα

Επιτέλους, ας μιλήσουμε ανοιχτά για την «ταμπακιέρα» 

Τις τελευταίες 8 ημέρες παρουσιάστηκε πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων στη λίμνη Πλαστήρα. Ορισμένοι με κακόβουλα και ειρωνικά σχόλια έσπευσαν να εξομοιώσουν την προηγούμενη με τη σημερινή δημοτική αρχή. Η ειρωνεία δεν είναι πρόβλημα για εμάς, διότι απλά φανερώνει το επίπεδο του κάθε γράφοντα. Η εξομοίωση όμως μας ενοχλεί, διότι είναι άδικη και επικίνδυνη. Μοιάζει με αντάρα στην οποία «ο λύκος χαίρεται». Για το λόγο αυτό σήμερα θα μιλήσουμε ανοιχτά, διότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι ΔΕΝ είμαστε όλοι ίδιοι…

Πρώτα απ’ όλα ζητάμε συγνώμη από τους δημότες και τους επισκέπτες της λίμνης Πλαστήρα, για την εικόνα των γεμάτων κάδων με σκουπίδια που αντίκριζαν για μία εβδομάδα. Τώρα που έκλεισε το θέμα, είμαστε εδώ να ενημερώσουμε τους πολίτες και να πούμε αλήθειες. Μέσα σε μόλις 8 ημέρες λύσαμε ένα σοβαρό πρόβλημα που μας κληροδότησε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Χάρη στην αποφασιστικότητά μας, σε λίγες μέρες «καθαρίσαμε» σκουπίδια και όχι μόνο. Παραλάβαμε μια προβληματική ιστορία που έμπαζε, με φανερά λάθη στη σύμβαση που οδηγούσαν σε ασάφειες, με απλήρωτες αποκομιδές του εργολάβου, με εξώδικα και εντάσεις. Προπαντός με σκοτεινές και ύποπτες προεκτάσεις του παρελθόντος που ερευνά η Εισαγγελία της Καρδίτσας.

Σε ότι αφορά τα γεγονότα: Στις 18/8/2020 γίνεται η τελευταία αποκομιδή και η εταιρία ενημερώνει το Δήμο ότι «τα δρομολόγια τείνουν να εξαντληθούν». Στις 21/8 ο εργολάβος καλείται για εξηγήσεις στο γραφείο δημάρχου. Δίνεται εντολή να συνεχίσει να συλλέγει τα σκουπίδια, διότι είναι στις συμβατικές υποχρεώσεις μέχρι 11/10/2020, οπότε λήγει η σύμβαση. Ο εργολάβος αρνείται και μιλά δρομολόγια που συμπληρώθηκαν. Σάββατο 22/8 ο δήμαρχος στέλνει αυστηρή επιστολή και τη Δευτέρα (24/8) πάει στον εισαγγελέα, το ίδιο και την Τρίτη (25/8) με συμπληρωματικά στοιχεία. Την Τετάρτη (26/8) συνεδριάζει εκτάκτως η οικονομική επιτροπή και ομόφωνα αποφασίζεται η προειδοποίηση στον εργολάβο ότι αν σε 24 ώρες δεν μαζέψει τα σκουπίδια, θα κηρυχθεί έκπτωτος. Παρασκευή (28/8) κηρύσσεται έκπτωτη η εταιρία. Με απόφαση δημάρχου ανατίθεται σε νέο εργολάβο η αποκομιδή και είναι θέμα ωρών η πλήρης αποκομιδή.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτε, αφού όπως λέει και τα προηγούμενα χρόνια είχε ανάλογα προβλήματα; «Ποιο σαμάρι την πατούσε» και άφησε ανενόχλητο τον εργολάβο; Γιατί άφηνε επί ενάμισι μήνα σκουπίδια στους δρόμους τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2019; Γιατί δεν πλήρωνε τον ανάδοχο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εξώδικα και διαμαρτυρίες;

Εμείς από την πρώτη εβδομάδα της θητείας, λύσαμε το πρόβλημα. Εξοφλήσαμε άμεσα και χωρίς χρονοτριβή και δεν οφείλουμε τίποτα μέχρι σήμερα. Για όσους αγωνιούσαν υποκριτικά και ειρωνεύονται για τη δυσοσμία μιας εβδομάδος, άραγε γιατί πέρυσι ενάμισι μήνα δεν ευαισθητοποιήθηκαν; Ή μήπως επί θητείας της απελθούσης δημοτικής αρχής, …τότε τα σκουπίδια μύριζαν λεβάντα; 

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ «ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ»:

Από την προηγούμενη δημοτική αρχή βρήκαμε μια σύμβαση με δύο υποέργα και δύο μικρότερης οικονομικής σημασίας… αλλά μεγάλης ακαθαρσίας! (όσοι πήγαν έστω και μία φορά στις δημοτικές τουαλέτες στα χωριά του Δήμου μας  καταλαβαίνουν τι εννοούμε…) Ας έλθουμε τώρα στην αλήθεια της  «ταμπακιέρας»:

Α υποέργο αποκομιδή οικιακών απορριμμάτων με μηνιαία αμοιβή 11.190 ευρώ, ήτοι 134.285 ευρώ το χρόνο.

Β υποέργο καθαρισμός επαρχιακής οδού από όρια Μητρόπολης 17.681 ευρώ για μόλις 4 φορές το χρόνο(!) ανεξαρτήτως ποσοτήτων… και μάλιστα αναρμοδίως, διότι η οδός ανήκει στην Περιφέρεια! Το πραγματικό κόστος; Μεροκάματα 2 εργατών οι οποίοι σε τρεις μέρες το πολύ μάζευαν με τα χέρια τα κυπελάκια του καφέ και πλαστικά μπουκάλια του νερού που πετάνε ασυνείδητοι από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Ετήσιο κόστος; Ούτε 1.000 ευρώ συνολικά! Ωστόσο οι δημότες χρυσοπλήρωσαν τη «γαλαντομία» της προηγούμενης δημοτικής αρχής με 106.086 ευρώ για τα τελευταία 6 χρόνια!!! (Εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ πεταμένα στον αέρα…) 

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: 

  1. Απαλλάξαμε τους δημότες από οικονομικό βάρος των 17.681 ετησίως, κρατάμε το δρόμο καθαρό με δικούς μας εργάτες, ενώ τα επενδύουμε τα χρήματα σε χώρους άθλησης για τη Νεολαία.
  2. Περιορίζουμε το κόστος για τα οικιακά απορρίμματα, σβήνοντας «κενά και παραλήψεις» του παρελθόντος συντάσσοντας νέους όρους.
  3. Παίρνουμε μέτρα για την προστασία του Περιβάλλοντος, μέσα από την αύξηση της ανακύκλωσης και τη βελτίωση της αποκομιδής.
  4. Προβλέπουμε πραγματικό καθαρισμό των ακτών της λίμνης, ακόμα και με βάρκα, για να μαζεύουμε τα σκουπίδια που κατεβάζουν τα ρέματα σε περιβάλλον Natura.
  5. Αγοράζουμε μεταλλικούς κάδους (1 σκάφη για κάθε χωριό) για τα ογκώδη αντικείμενα
  6. Κλείνουμε τις αυτοσχέδιες χωματερές που κληρονομήσαμε και καθαρίζουμε τα ρέματα, ήδη καθαρίστηκαν σε 5 χωριά εντός του 2020.
  7. Προμηθευόμαστε καλάθια για τους δημόσιους χώρους και αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες σε wc και δημόσια κτίρια.

Κοντολογίς: εξασφαλίζουμε καθαριότητα σε όλα τα επίπεδα με μικρότερο κόστος. Νοικοκυρεύουμε το Δήμο, με όρους διαφάνειας. Με πυγμή και αποφασιστικότητα. Με σεβασμό στους δημότες και τα πραγματικά συμφέροντα του Δήμου. Προπαντός δεν θα επιτρέψουμε να μας κουνάνε το δάκτυλο εκείνοι που δημιούργησαν προβλήματα στο Δήμο.

Ούτε θα επιτρέψουμε την εξομοίωση, ακριβώς διότι ΔΕΝ είμαστε όλοι ίδιοι…

Ευχαριστούμε τους δημότες για την κατανόηση αλλά και για τη στήριξη για την πρόοδο του τόπου μας!

(Η φωτογραφία από τη υπογραφή σύμβασης με νέο ανάδοχο) 

Παναγιώτης Νάνος

Δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα




Total
0
Shares
Previous Article
astynomika dias

Τρίκαλα: Σύλληψη ατόμου για κλοπές αλκοολούχων ποτών από σούπερ μάρκετ

Next Article
Δελτίο Ενημέρωσης θετικών κρουσμάτων Covid19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτίο Ενημέρωσης θετικών κρουσμάτων Covid 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας