Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σκέψεις για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας

Του Χρήστου Σιμορέλη – Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α Τρικάλων


Η απλή αναλογική που κατατέθηκε ως νομοσχέδιο στην ελληνική βουλή, αποτελεί διαρκές αίτημα των αγώνων της Αριστεράς. Πολλές Κυβερνήσεις κατά το παρελθόν χρησιμοποίησαν επικοινωνιακά αυτό το αίτημα, χωρίς πότε να θεσμοθετήσουν την απλή αναλογική, αλλά φέρνοντας κάθε φορά εκλογικούς νόμους εκτρώματα που τους εξυπηρετούσαν τη συγκεκριμένη στιγμή. Αυτή η πρόταση σε συνδυασμό με τα νομοσχέδια που έπονται για  τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης και τη διοικητική ανασυγκρότηση, καθώς και τη συνταγματική αναθεώρηση συμπληρώνουν την προσπάθεια της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΑΝ.ΕΛ για περισσότερη δημοκρατία μέσα στην κοινωνία.

Σε αυτή την προσπάθεια, μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, στέκεται απέναντι υπακούοντας σε μικροπολιτικές λογικές. Μάλιστα η ΝΔ δεν διστάζει να προσβάλει ολόκληρη την νέα γενιά, κρατώντας αρνητική θέση στη ψήφο στα 17, παρόλο που αυτό αποτελεί όχι μόνο κατευθυντήρια γραμμή του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και θέση της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Επειδή λοιπόν η πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο στοχεύει στον εκδημοκρατισμό των θεσμών και την ενδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης και αποτελεί πάγιο αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων, καλώ κάθε πολιτικό κόμμα που επικαλείται την εμβάθυνση της δημοκρατίας να το αποδείξει έμπρακτα, στηρίζοντας την πρόταση για την απλή αναλογική. Η πρόταση αυτή θα οδηγήσει σε ευρύτερες πολιτικές, προγραμματικές συγκλήσεις που τις έχει ανάγκη ο τόπος μας. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι οι «ισχυρές» μονοκομματικές Κυβερνήσεις που προέκυπταν από πλειοψηφικά συστήματα, έθρεψαν τη διαπλοκή και  έφεραν τη χώρα σε χρεωκοπία.

Την περασμένη Τρίτη έκλεισε ένας χρόνος από το ιστορικό δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, που ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημα του και είπε όχι στον εκβιασμό, στα τελεσίγραφα και στις πολιτικές λιτότητας. Ποτέ δεν ετέθη στο δημοψήφισμα αυτό θέμα εξόδου από το Ευρώ, όπως πολλοί σπεκουλαδόροι ισχυρίζονται σήμερα θέλοντας να πουν ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έκανε πολιτική «κυβίστιση». Όλοι θυμόμαστε ότι την κορυφαία στιγμή της διαπραγμάτευσης, που η αντιπολίτευση έλεγε να υπογράψουμε ό,τι μας φέρουν, η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΑΝ.ΕΛ επιδίωκε μέσα από το δημοψήφισμα μία καλύτερη συμφωνία με την Ευρώπη. Μία συμφωνία με διάρκεια, που δεν θα οδηγούσε το επόμενο εξάμηνο σε νέο μνημόνιο, που δεν θα γινόταν μέσω τεχνοκρατών υπαλλήλων, αλλά μέσω των κρατών μελών και των επίσημων οργάνων της Ευρώπης, που θα είχε καλύτερους δημοσιονομικούς στόχους και που θα έβαζε στην ατζέντα το χρέος. Σε μεγάλο βαθμό αυτό επετεύχθη. Έγινε μία συμφωνία που δεν είναι ακριβώς αυτό που θα θέλαμε, που έχει μέσα υφεσιακά και δύσκολα για όλο το λαό μέτρα, αλλά δίνει και ορισμένες ευκαιρίες που αν τις χρησιμοποιήσουμε σωστά, σε συνδυασμό με το παράλληλο πρόγραμμα για τη στήριξη των αδυνάτων στρωμάτων, τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας και την καταπολέμηση του καθεστώτος διαφθοράς και διαπλοκής που στήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μπορούμε να πετύχουμε ανασύνταξη της οικονομίας και η ελληνική κοινωνία να σταθεί ξανά στα πόδια της. Σημαντικό είναι να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και να γίνουν θετικές κινήσεις προς την αναδιάρθρωση του χρέους που είδαμε να μπαίνει επιτυχώς στην ατζέντα της Ευρώπης και να υποστηρίζεται πλέον από περισσότερους.

Επομένως το ΟΧΙ του λαού, εν μέσω capital controls και τρομοκρατικής προπαγάνδας της πλειοψηφίας των media, λειτούργησε ως ενίσχυση της αναζήτησης μίας καλύτερης συμφωνίας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Στη συνέχεια ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α διάλεξε το δημοκρατικό δρόμο των εκλογών όπου ο ελληνικός λαός του έδωσε την ευκαιρία να παλέψει για κάτι καλύτερο.

Σε αυτή τη δύσκολη εξαετία των μνημονίων και μετά από μια περίοδο ανεπιτυχών περιοριστικών πολιτικών από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και Συγκυβερνήσεις η απάντηση μας είναι ο διαρκής αγώνας μέσω διαπραγμάτευσης για αναδιάρθρωση του χρέους, η παραγωγική ανασυγκρότηση μέσα από την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων (αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ, πακέτο Γιουνκερ, δημόσια έργα, επενδύσεις), η καταπολέμηση παντός είδους διαφθοράς και ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας. Τέλος συνεχίζουμε να πιέζουμε ώστε η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, να απαρνηθεί την νεοφιλελεύθερη ηγεμονία και να γίνει η Ευρώπη των Λαών μέσα από την ανάδειξη προοδευτικών κυβερνήσεων.

Σιμορέλης Χρήστος

Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Τρικάλων




Total
0
Shares
Previous Article

Γιατί το λένε plan x και όχι πραξικόπημα;

Next Article

Την Λάρισα θα επισκεφθεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου