Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σημαντική δωρεά βιβλίων για το Δημοτικό Σχολείο Ανθηρού και το Δήμο Αργιθέας

Σημαντική δωρεά βιβλίων για το Δημοτικό Σχολείο Ανθηρού και το Δήμο Αργιθέας
Σημαντική δωρεά βιβλίων για το Δημοτικό Σχολείο Ανθηρού και το Δήμο Αργιθέας

Σημαντική δωρεά βιβλίων για το Δημοτικό Σχολείο Ανθηρού και το Δήμο Αργιθέας

Δωρεά βιβλίων για τη Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Ανθηρού και του Δήμου Αργιθέας από την οικογένεια Αλεξάνδρου Χριστοφόρου Τσαντούλα εις μνήμη Χριστοφόρου και Ερρικέτης Τσαντούλα.

Μια σημαντική δωρεά έγινε στις 23 Μαΐου 2022 στο Δημοτικό Σχολείο Ανθηρού και το Δήμο Αργιθέας από τον Ανθηριώτη κ. Αλέξανδρο Τσαντούλα του Χριστοφόρου που μαζί με τη σύζυγό του Πηνελόπη δώρισε τετρακόσια δεκαοκτώ (-418-) βιβλία σε άριστη κατάσταση προκειμένου να εμπλουτισθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Η δωρεά έγινε εις μνήμη των γονέων του Χριστοφόρου και Ερρικέτης Τσαντούλα.

Σημαντική δωρεά βιβλίων για το Δημοτικό Σχολείο Ανθηρού και το Δήμο Αργιθέας

Τα -418- (τόμοι, βιβλία, τεύχη) αφού με επιμέλεια συσκευάστηκαν  από τους ίδιους σε έντεκα (-11-) καινούργια  χαρτοκιβώτια μεταφέρθηκαν με δικό τους μεταφορικό μέσον  από την Αθήνα στο Ανθηρό.

Η θεματολογία καλύπτει τομείς ποικίλου γνωστικού ενδιαφέροντος, όπως επιστήμη, αρχαιολογία, φύση, τουρισμό, θρησκεία, πατριδογνωσία, λογοτεχνία, ιστορία, λαογραφία και γενικού ενδιαφέροντος.

Μεταξύ των εγκυκλοπαιδειών συγκαταλέγεται και η μνημειακή 24τομη «Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια» με συντονιστή τον Παύλο Δρανδάκη, που εκδόθηκε μεταξύ των ετών 1926-1931 από την Εκδοτική «Πυρσός». Κατά την παράδοση των βιβλίων ο Δήμαρχος Αργιθέας Στεργίου Ανδρέας αφού ευχαρίστησε τον Αλέξανδρο και την Πηνελόπη για τη δωρεά εξήρε την πρωτοβουλία τους χαρακτηρίζοντας την  ως  παράδειγμα προς μίμηση και ως πράξη αγάπης προς στην πατρογονική Γη. Τόνισε ότι η προσφορά της οικογένειας Τσαντούλα είναι διαχρονική  προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους, το Ανθηρό, και από την πλευρά του τους δώρισε βιβλία που έχει εκδώσει ο Δήμος και τον Τουριστικό Οδηγό της Αργιθέας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Παιδείας   Γραμμένος Κώστας, ο οποίος παρέλαβε επίσημα τα βιβλία, αφού ευχαρίστησε την οικογένεια Τσαντούλα για την προσφορά τους, τους διαβεβαίωσε ότι ήδη έχει βρεθεί χώρος για την τοποθέτησή τους και ότι όλοι οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση στην πλούσια συλλογή και η δωρεά τους θα πιάσει σίγουρα τόπο. Στην τελετή παράδοσης και παραλαβής παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Παπαδήμας Ηλίας, οι Αντιδήμαρχοι Πούλιος Χαράλαμπος, Τσιατσίανης Ηλίας, Καραγιώργος Αθανάσιος, ο Ταμίας του Συλλόγου Ανθηριωτών Αθήνας Θωμάς Καναβός, η δ/τρία του Δ.Σ. Ανθηρού Στέλλα Τσακαγιάννη, η δ/τρία  του Νηπιαγωγείου Ανθηρού Μπακαλάκου Ευαγγελία και φυσικά οι μαθητές τους.

Σημαντική δωρεά βιβλίων για το Δημοτικό Σχολείο Ανθηρού και το Δήμο Αργιθέας

Χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος μας είπε για το γενεαλογικό του:

«Ο πατέρας μου Χριστόφορος Τσαντούλας γεννήθηκε στο Κατούσι, σπούδασε στη Νομική Σχολή και διετέλεσε Τμηματάρχης στο Υπουργείο Εμπορίου. Και βέβαια πώς να μην ξεχάσω τις αφηγήσεις του, που έφυγε δωδεκάχρονος από το Ανθηρό μαζί με τον αγωγιάτη και το μουλάρι για να πάει στα Γιάννενα και να σπουδάσει στη Ζωσιμαία Σχολή…

Μπορεί οι θείοι μου να ήταν πρωτοπαλίκαρα της Εθνικής Αντίστασης, αλλά ο πατέρας μου, εσωτερικός μετανάστης στην Αθήνα, διέσωσε όλα τα γεωδαιτικά όργανα της Τοπογραφικής Υπηρεσίας από τη λεηλασία των Γερμανών στην Κατοχή!

Προσωπικά αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που ο παππούς του πατέρα μου, ο προ αιώνος Δήμαρχος Αργιθέας Φώτιος Τσαντούλας έγραψε ιστορία διαβαίνοντας έφιππος(!) το θρυλικό γεφύρι του Κοράκου καταδιώκοντας Οθωμανούς, ή όπως ο δικός μου παππούς Κωνσταντίνος Τσαντούλας απέπεμπε τους εντεταλμένους χωροφύλακες – φοροεισπράκτορες του νεοσύστατου κράτους μας, που σαν εκτελεστικά όργανα απομυζούσαν τους μικροκαλλιεργητές και κτηνοτρόφους…»

Σημαντική δωρεά βιβλίων για το Δημοτικό Σχολείο Ανθηρού και το Δήμο Αργιθέας

Δυο λόγια για τους δωρητές:

Ο Τσαντούλας Αλέξανδρος του Χριστοφόρου είναι:

  • Πτυχιούχος του Φυσικού τμήματος, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία.
  • Έφεδρος Λοχαγός Διαβιβάσεων
  • Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού (FIJET).
  • Συντάκτης τουρισμού στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 1993 – 2011.
  • Αποκλειστικός συντάκτης των πρώτων στην Ελλάδα ένθετων σε εφημερίδα ταξιδιωτικών οδηγών. Οι πενήντα δύο (-52-) τουριστικοί οδηγοί της εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» από τον Οκτώβριο του 2002 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2003 χάραξαν νέες τροχιές στα τεκταινόμενα της τουριστικής δημοσιογραφίας.
  • Συνεργάτης – αρθρογράφος των Τεχνικών Εκδόσεων, (4ΤΡΟΧΟΙ, ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΓΕΥΣΗ, 2ΤΡΟΧΟΙ, ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ).
  • Συνεργάτης – αρθρογράφος πολλών περιοδικών, όπως «ΕΙΚΟΝΕΣ», «ΚΟΡΦΕΣ», «FIT FOR FUN», «FUN IN ACTION», «CAR AND DRIVER», «NAUTICA», «OXYGEN», «FIRST» κ.α.
  • Σεναριογράφος και κειμενογράφος σε πολλά τουριστικά ντοκιμαντέρ.
  • Μέλος της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος «Η Φυσική στο Προσκήνιο», που προωθεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), το Νότιο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο (ESO) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα (CERN).
  • Υπεύθυνος για τα πιλοτικά προγράμματα «Διαβίωση στη Φύση» και «Θέματα Επιστήμης σε Φυσικό Πεδίο», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Μέλος του πληρώματος κωπηλασίας της «Παπυρέλας», στο πρόγραμμα πειραματικής αρχαιολογίας «Λαύριο-Μήλος» του Ελληνικού Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Μέλος της τετραμελούς εθνικής αποστολής στον διάσημο παγκόσμιο αγώνα περιπέτειας CAMEL TROPHY, όπου το 1996 κατέκτησε την πρώτη θέση στο Βόρνεο και το 2000 την τρίτη θέση σε διάπλου στο Νότιο Ειρηνικό.
  • Πρωταθλητής Ελλάδος αναβάσεων και αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτου το 1974.
  • Έκτος στους Πανελλήνιους Αγώνες Αλεξιπτωτισμού (ελευθέρας πτώσεως), το 1983.
  • Δεύτερος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αιωροπτερισμού το 1988.
  • Αρχηγός της εθνικής ομάδας αιωροπτερισμού στο 7ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στη Σλοβενία το 1990 και test-pilot των αγώνων.
  • Αρχηγός εθνικής αποστολής στον παγκόσμιο εξαήμερο αγώνα μοτοσικλετών εκτός δρόμου (Enduro) – ISDE 92 – στην Αυστραλία.
  • Προσκεκλημένος του Ρωσικού Διαστημικού Κέντρου «Γιούρι Γκαγκά­ριν» στη Μόσχα το 1998, όπου έλαβα μέρος σε είκοσι -20- παραβολικές πτήσεις, σε συνθήκες διαστήματος και μηδενικής βαρύτητας.
  • Συμμετείχα σε πρόγραμμα παραβολικών πτήσεων μηδενικής βαρύτητας με το αεροσκάφος Airbus 0-G, με το οποίο εκπαιδεύονται οι αστροναύτες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, υπεράνω του Ατλαντικού το 2003.
  • Μέλος της αποστολής «ALASKA CROSSING», στη βόρεια περιοχή της Αλάσκα το 1998.
  • Εμπνευστής και οργανωτής των πολυμορφικών καλοκαιρινών σχολείων περιπέτειας Adventure Games 1992 – 2004.
  • Έχω λάβει μέρος σε expedition στη Γη του Πυρός, την έρημο Gobi στη Μογγολία, στη διάσχιση της ερήμου Atacama και των Άνδεων, στις ζούγκλες του Βόρνεο, σε πλεύσεις στον νότιο Ειρηνικό και έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη του πλανήτη και φυσικά σε κάθε γωνιά και κορυφή της Ελλάδας.
  • Τον Μάρτιο του 2004 ήμουν Λαμπαδηδρόμος της Ολυμπιακής Φλόγας.

Σημαντική δωρεά βιβλίων για το Δημοτικό Σχολείο Ανθηρού και το Δήμο Αργιθέας

Η Τσαντούλα Πηνελόπη του Ανδρέα

  • Το 1977 παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Τσαντούλα, Φυσικό – Δημοσιογράφο.
  • Έχει δύο παιδιά, την Εριέτα Τσαντούλα – Nilsson, Αρχιτέκτονα Μηχανικό ΕΜΠ και τον Κρίστιαν Τσαντούλα, M.Sc. Φυσικής Αγωγής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αναγνωρισμένο Σκηνοθέτη από το Υπουργείο Πολιτισμού και με πρώτα βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς video.
  • Η Πηνελόπη Τσαντούλα είναι κάτοχος τριών τίτλων παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην ηλικιακή κατηγορία της από τους «World Masters Games – Sydney 2009» και «World Masters Games – Torino 2013» και είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης από τους «European Masters Games – Torino 2019».
  • Όμως η Πηνελόπη έγινε μέρος της ιστορίας, όταν κατακτήθηκε και ένα υπέροχο ασημένιο μετάλλιο στη Γερμανία, στο «1st ISSF World Masters Shooting Sport Championship – Suhl 2019» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκοποβολής!
  • Τακτικό μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος.
  • Φωτογράφος στις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και τα περιοδικά «ΕΙΚΟΝΕΣ», «ΓΕΥΣΗ», «4ΤΡΟΧΟΙ», «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ», «ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ», «ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ», «ΚΟΡΦΕΣ», «FIT FOR FUN», «FUN IN ACTION», «CAR AND DRIVER», «NAUTICA», «OXYGEN» κ.α.
  • Μέλος του κωπηλατικού πληρώματος της «Παπυρέλας», στο πρόγραμμα πειραματικής αρχαιολογίας «Λαύριο-Μήλος» του Ελληνικού Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού το 1988.
  • Αθλήτρια του Αλεξιπτώτου Βουνού (Para-pente) και πρώτη Ελληνίδα που πέταξε στη χώρα μας.
  • Αθλήτρια του kayak και κυπελλούχος στην πρώτη σχολή που διοργανώθηκε στην Ελλάδα το 1986.
  • Ασχολείται με την ορειβασία, το χειμερινό σκι και γενικά τις δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον.
  • Έχει τερματίσει δύο φορές στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας (2015 – 2017).
  • Είχε επιλεγεί τιμητικά από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως λαμπαδηδρόμος της Λαμπαδηδρομίας των ΧΧΧΙI  Ολυμπιακών Αγώνων TOKYO



Total
0
Shares
Previous Article
Επετειακή - Ιστορική Συναυλία στη σπηλιά που γεννήθηκε ο Ήρωας της Επανάστασης Γεώργιος Καραϊσκάκης

Επετειακή - Ιστορική Συναυλία στη σπηλιά που γεννήθηκε ο Ήρωας της Επανάστασης Γεώργιος Καραϊσκάκης

Next Article
Νέα τάφρο για την αντιπλημμυρική προστασία του Αρτεσιανού κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Νέα τάφρο για την αντιπλημμυρική προστασία του Αρτεσιανού κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας