Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σημαντικά τα συμπεράσματα ημερίδας που οργάνωσαν ΠΕΔ Θεσσαλίας και κτηνοτρόφοι στον Παλαμά

.

«Αδήριτη ανάγκη για Διεπαγγελματική γάλακτος – πάταξη ελληνοποιήσεων – ομάδες παραγωγών και κίνητρα τοπικής ανάπτυξης» 

Φ. Αραμπατζή: «Η κυβέρνηση διανέμει εμπροσθοβαρώς τα λεφτά της εξισωτικής για να αυξήσει πλασματικά τους δείκτες απορροφητικότητας ελλείψει άλλων προγραμμάτων».

Γ. Κωτσός: «Στοχευμένη αξιοποίηση του ΠΑΑ για να αποκτήσουν τα προϊόντα της υπαίθρου υψηλή ανταγωνιστικότητα στην ποιότητα και στην ποσότητα παραγωγής».

Άμεση ίδρυση της Διεπαγγελματικής γάλακτος, εντατικός έλεγχος των εισαγωγών για αποτροπή ελληνοποιήσεων σε γάλα και κρέας, οργάνωση των κτηνοτρόφων σε δυναμικές ομάδες παραγωγών, μείωση των υπέρογκων φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών που τους βγάζουν από το επάγγελμα, βελτίωση των βοσκοτόπων και άμεση εκκίνηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν τα κύρια συμπεράσματα της ημερίδας για την κτηνοτροφία που διοργάνωσαν από κοινού στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαμά, η ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο Δήμος Παλαμά, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Παλαμά, με θέμα: «προοπτικές και Προβλήματα στην Κτηνοτροφία».

Την συζήτηση που αναπτύχθηκε σε κλίμα έντονου προβληματισμού για το μέλλον, συντόνιζε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Παλαμά & Ευρύτερης Περιοχής κ. Φώτη Πατούνη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων & Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νικόλαο Παλάσκα και τον Τεχνικό της Σύμβουλο κ. Γιάννη  Κόκουρα.

Η κ. Αραμπατζή

Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παλαμά κ. Αθανάσιος Τσίντζας, ενώ σε τοποθέτηση προέβη η συμμετέχουσα Βουλευτής Σερρών και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ν.Δ. κ. Φωτεινή Αραμπατζή, χαρακτηρίζοντας την περίοδο που διανύουμε «πολύ δύσκολη για τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας που βρίσκεται σε δεινή θέση, λόγω της αλλοπρόσαλλης και φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Η κα Αραμπατζή επισήμανε πως «η κυβέρνηση είναι ανίκανη να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα εντός της Ε.Ε., τη στιγμή που η Ελλάδα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα όπου δεν υπάρχει επιστροφή στο αγροτικό πετρέλαιο, έχει εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής, η έλλειψη ελέγχων στο ισοζύγιο γάλακτος είναι παροιμιώδης και τα οφέλη από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), ύψους 6 δις ευρώ, είναι μηδαμινά λόγω της προβληματικής, ελλειμματικής, ρουσφετολογικής και απαράδεκτα χρονοβόρας διαχείρισής του».

«Τρία χρόνια μετά την έναρξη του ΠΑΑ» πρόσθεσε «όλος σχεδόν ο αναπτυξιακός πυρήνας του ΠΑΑ (σχέδια βελτίωσης, ομάδες παραγωγών, μεταποίηση κ.α.)  είτε δεν έχει προκηρυχθεί, είτε δόθηκαν κάποια χρήματα με καθαρά ρουσφετολογικά κριτήρια. Υπάρχουν περιφέρειες όπου υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για ενίσχυση, αλλά δεν έχουν νέους αγρότες και άλλες όπως η Θεσσαλία και η ιδιαίτερη πατρίδα μου ( Σέρρες – Κεντρική Μακεδονία) οι οποίες έχουν πολλούς επιλαχόντες, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα. Όσο για την Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, τέτοιο φιάσκο η χώρα μας δεν βίωσε ποτέ. Μετά από τρείς παρατάσεις που καλούσαν τον κόσμο να συμμετάσχει και «καλλιεργούσαν» προσδοκίες στους αγρότες για συνολική στήριξή τους, ξαφνικά τα 443 εκατ. ευρώ του προγράμματος έγιναν 223 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να αποκλειστούν από αυτό, για πρώτη φορά στα χρονικά, όλοι οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι παραγωγοί εκτός περιοχών «Νατούρα».

Τελειώνοντας η κ. Αραμπατζή έκανε και μια σοβαρή αποκάλυψη για την εξισωτική αποζημίωση αναφέροντας τα εξής: «Η προηγούμενη κυβέρνηση κατένειμε 950 εκατ. ευρώ από την εξισωτική, με κατεύθυνση τους παραγωγούς που πραγματικά χρειάζονται στήριξη στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Έρχεται όμως η παρούσα κυβέρνηση και λέει… «όχι», εγώ θα μοιράσω λίγα σε πολλούς… Τελικά η εξισωτική δίνεται σε αγρότες του Κολωνακίου και αυτοί που την έχουν πραγματικά ανάγκη λαμβάνουν ποσά της τάξεως των 3000 ευρώ, οδηγούμενοι στην έξοδο από το επάγγελμα, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής. Το χειρότερο όμως είναι άλλο… Τα 950 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, πρέπει να κατανεμηθούν αναλογικά μέχρι το 2020! Εάν η παρούσα κυβέρνηση – αφού δεν μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα από άλλα προγράμματα – συνεχίσει να μοιράζει εμπροσθοβαρώς το απόθεμα της εξισωτικής για να δείξει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έχει μεγάλες απορροφήσεις, τότε το 2019 τα χρήματα θα τελειώσουν και το 2020 οι κτηνοτρόφοι θα μείνουν χωρίς αποζημίωση».

Ο κ. Κωτσός

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός, ζητώντας με έμφαση από την κεντρική διοίκηση να σκύψει πραγματικά στα σοβαρότατα προβλήματα του αγροδιατροφικού τομέα προσφέροντας ουσιαστικά κίνητρα στους ανθρώπους της υπαίθρου για μαζική και δυναμική δράση, ώστε να δοθεί ώθηση στην τοπική ανάπτυξη.

«Δυστυχώς μέχρι σήμερα» τόνισε ο κ. Κωτσός «δεν έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, κι’ αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη οργανωμένου σχεδίου από το καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, δεν είναι ακόμη όμως πολύ αργά για να ξεκινήσουμε στη Θεσσαλία, μια καινούργια προσπάθεια ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, κάνοντας ορθολογική και στοχευμένη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα η κτηνοτροφία είναι ένας από τους κυρίαρχους πυλώνες παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας μας που λειτουργεί καθοριστικά στην διαμόρφωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο. Εκείνο που κάνει την κτηνοτροφία ακόμη πιο σημαντική για την οικονομία μας είναι το τεράστιο έλλειμμα κρέατος και γάλακτος ως πρώτη ύλη, για τη σύσταση βιοτεχνικών και βιομηχανικών πυρήνων παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων και παραδοσιακών τροφίμων. Οι μόνοι που μπορούν να καλύψουν αυτό το έλλειμμα είναι οι άνθρωποι που ζουν στην ύπαιθρο και οι γόνοι τους εφόσον εμπλακούν συστηματικά στην παραγωγική διαδικασία. Όμως τέτοιο εγχώριο επιχειρηματικό ρεύμα σήμερα δεν υπάρχει, διότι το κόστος παραγωγής είναι υψηλότατο και τα ισχύοντα κίνητρα είναι ανεπαρκή σε σχέση με την βαριά φορολογία, την ακρίβεια και τους χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς στην αγορά.

Πρωταρχικά χρειάζεται άμεσα ριζική αλλαγή της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής σε ότι αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα, με χαλάρωση των πολύ σφιχτών χρηματοδοτικών πλαισίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και επίτευξη μιας συμφωνίας κράτους – τραπεζών για την διάθεση δανειακών «εργαλείων» με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, προς στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων. Θεωρώ μάλιστα πως θα βγούμε ιδιαίτερα κερδισμένοι εάν εμείς στη Θεσσαλία με τον απέραντο κάμπο και τα πολλά βουνά, δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή βοοειδών και ειδικά στην ορεινή αιγοπροβατοτροφία, αξιοποιώντας την παρασκευή προϊόντων με βάση το επώνυμο τοπικό γάλα που προσελκύει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι μόνο τέτοιες καινοτόμες παρεμβάσεις μπορούν να αλλάξουν το βαρύ επενδυτικό κλίμα όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και σε όλη την Ελληνική περιφέρεια, ωθώντας τους κτηνοτρόφους και κυρίως τους νέους μας που θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά τους, να ασχοληθούν δυναμικά με την παραγωγή ανταγωνιστικών πρωτογενών και δευτερογενών ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, είναι να γίνονται αυστηροί έλεγχοι από τον ΕΛΟΓΑΚ στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, καθώς αποτελούν την βασική αιτία πτώσης των τιμών του ντόπιου γάλακτος και αμφισβήτησης της γνησιότητας του ισχυρότερο εξαγώγιμου κτηνοτροφικού προϊόντος μας, της «Φέτας». Θα πρέπει να διαχωριστούν οι τυροκόμοι που παράγουν άσπρο τυρί αναμιγνύοντας εισαγόμενο και ντόπιο γάλα, από τους παραγωγούς της «Φέτας», διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να διασφαλιστεί το προϊόν μας ως ΠΟΠ».

«Βέβαια» σημείωσε ο κ. Κωτσός «πρωταρχικό μέλημα όλων όσων εμπλέκονται με το γάλα και το τυρί επιβάλλεται να είναι η δημιουργία επιτέλους της Διεπαγγελματικής Ένωσης για τη «Φέτα» η οποία θα είναι και ο επίσημος φορές υποστήριξης και ενίσχυσης όλων των προσπαθειών. Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία οφείλει να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας, ώστε η Ελληνική «Φέτα» να μην κινδυνεύσει από τη CETA και από την συμφωνία με τη Νότια Αφρική. Επίσης, μια σημαντική παράμετρος που θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των κτηνοτροφικών μας προϊόντων και ιδιαίτερα στη μείωση του κόστους παραγωγής, είναι η βελτίωση των βοσκοτόπων, αφού οι ζωοτροφές καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων των κτηνοτρόφων. Είναι αδήριτη ανάγκη μέσα από το νέο ΠΑΑ να διατεθούν κονδύλια για βελτίωση βοσκοτόπων και της βοσκοικανότητάς τους, προσφέροντας στους κτηνοτρόφους φτηνή και παράλληλα ποιοτική τροφή για τα ζώα τους.

Ο κ. Κωτσός έκλεισε υπογραμμίζοντας πως «απόλυτη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην σύσταση Ομάδων Παραγωγών όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε «θέσπιση ειδικών κινήτρων για τους κτηνοτρόφους που συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα (όπως η μειωμένη φορολογία για τα προϊόντα και τα εφόδια που διακινούνται μέσω των συνεταιρισμών κλπ)».

Ο κ. Παλάσκας

Την δυσαρέσκεια των παραγωγών για την έλλειψη  ελέγχων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εξέφρασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων & Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας,.

Όπως είπε, «αυτή η σοβαρή αδυναμία έχει ως συνέπεια τη μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος και του κρέατος. Θέλουμε να κάνουν τη δουλειά τους για να έχουμε αξιόπιστο ισοζύγιο γάλακτος και να ξέρει επιτέλους το ΥΠΑΑΝ που χρησιμοποιείται το εισαγόμενο πρόβειο γάλα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα μας βρουν δυναμικά απέναντί τους όλοι αυτοί οι κύριοι στο Υπουργείο και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ».

Ο κ. Παλάσκας αναφέρθηκε επίσης στην δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης «Φέτας» τονίζοντας ότι «είναι ένα εργαλείο το οποίο μελλοντικά θα στηρίξει την «Φέτα» τόσο εντός της Ελλάδος όσο και εκτός. Η τακτική του ΥΠΑΑΝ να κωλυσιεργεί χρησιμοποιώντας διάφορα τερτίπια και να μην δίνει έγκριση στην Διεπαγγελματική θα πέσει στο κενό».

Σε ότι αφορά στα τυροκομεία τα οποία δεν συμμετέχουν ακόμη στην Διεπαγγελματική, ο κ. Παλάσκας δήλωσε ότι «η πόρτα της είναι και θα είναι πάντα ανοικτή».

Ο κ. Κόκουρας

Τα πολλά και απανωτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι τα τελευταία τρία χρόνια ανέλυσε στους παρευρισκόμενους ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννης Κόκουρας: Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ιδιαίτερα:

  • Την μεγάλη αύξηση των φορολογικών συντελεστών που φθάνουν μέχρι το 45% με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να σκέφτονται την μείωση της παραγωγής.
  • Την εξωφρενική σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, η οποία αποτελεί ουσιαστικά έναν επιπλέον φόρο.
  • Την μεγάλη αδικία που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι από την μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης.
  • Τα προβλήματα του προγράμματος βιολογικής κτηνοτροφίας.
  • Την αφαίρεση της σφραγίδας «ΕΛΛΑΣ» από τα σφάγεια που υφίστανται εδώ και 7 μήνες, όπου μετά από την αντίδραση της Ομοσπονδίας, το υπουργείο αναγκάστηκε και ενόψει Πάσχα να την αποσύρει εκδίδοντας εγκύκλιο για την αναγραφή «ΕΛΛΑΣ ή ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» χωρίς όμως να λείπουν και πάλι τα προβλήματα.
  • Το υψηλό κόστος παραγωγής.
  • Το ζήτημα με τα βοσκοτόπια και τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής όπου υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση με αποτέλεσμα στην επόμενη ΚΑΠ να αναμένονται απώλειες χρημάτων.

Αναφορικά με τις προοπτικές της κτηνοτροφίας ο κ. Κόκουρας υπογράμμισε ότι η Διεπαγγελματική Οργάνωση «Φέτας», με τις συνέργιες που πλέον επιβάλλεται να κάνουν οι κτηνοτρόφοι και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στα προγράμματα του ΠΑΑ 2014-2020, είναι κατευθύνσεις οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πολλών οργανωτικών ζητημάτων για την επιβίωση του κλάδου.

Ο κ. Πατούνης

Σε άλλη παρέμβαση, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Παλαμά & Ευρύτερης Περιοχής κ. Φώτης Πατούνης, εξήρε την άριστη συνεργασία που έχει με την Δημοτική Αρχή και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Παλαμά για την επίλυση καθημερινών θεμάτων που προκύπτουν για τον Σύλλογο και τα μέλη του.

Όπως είπε, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής βιώνουν μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία η οποία χρειάζεται την ενεργή παρέμβαση της Πολιτείας για να ξεπεραστεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Όπως είπε ο κ. Πατούνης, «πρωτεύοντα ζητήματα δεν είναι πλέον οι δυσκολίες και οι εμπλοκές λόγω γραφειοκρατίας στην παραγωγική διαδικασία, αλλά ο προβληματισμός όλων μας επικεντρώνεται πια στην επιβίωση του κλάδου, καθώς προέκυψαν νέες δυσάρεστες εξελίξεις στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό και στο κόστος μέσων και εφοδίων που δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια για το παρόν και βέβαια για το μέλλον».

Σε ότι αφορά την βοήθεια που πρέπει να δώσει το κράτος στους κτηνοτρόφους για να ανταπεξέλθουν στα νέα οικονομικά δεδομένα, ο κ. Πατούνης έδειξε απαισιόδοξος, αφού όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «είναι εμφανής η απουσία μέριμνας από την κεντρική διοίκηση για εξεύρεση λύσεων και υποστήριξης τουλάχιστον των παραγωγών που έχουν πληγεί καίρια από την κρίση».




Total
0
Shares
Previous Article

Κώστας Τσιάρας: Άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση των ΕΠΑ.Λ

Next Article

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς: Η οριστική κατάρρευση του μύθου.