Σημαντικά προβλήματα για τους βαμβακοπαραγωγούς της Καρδίτσας

Share

Τα σημαντικά ζητήματα, που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί της Καρδίτσας, κατά την συγκομιδή και την διάθεση της παραγωγής τους, θέτει προς απάντηση με ερώτηση, την οποία κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κον Βαγγέλη Αποστόλου, ο βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας.

Στην ερώτηση του ο κ. Τσιάρας αναφέρεται, εκτός των άλλων και στην ανάγκη έναρξης ενός ανοικτού δημόσιου διαλόγου, με την συμμέτοχη όλων των εμπλεκομένων για το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας στον Θεσσαλικό Κάμπο.

Η ερώτηση του κ. Τσιάρα έχει αναλυτικά ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κον ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ.

ΘΕΜΑ: «ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ».

            Με τρομερά προβλήματα ολοκληρώνεται η καλλιεργητική περίοδος του βαμβακιού στην Καρδίτσα, αλλά και γενικότερα στον Θεσσαλικό κάμπο, που κυριολεκτικά οδηγούν τους ιδίους σε απόγνωση, ενώ θέτουν ερωτηματικά για το μέλλον της καλλιέργειας.

            Καταρχήν, οι βροχοπτώσεις και τα κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα της προηγούμενης περιόδου έχουν δημιουργήσει τρομερά προβλήματα, στην συγκομιδή, η οποία προχωρά μετ’ εμποδίων, καθώς υπάρχουν εκτάσεις με βαμβάκια, που είναι πλημμυρισμένες με νερό και δεν προσεγγίζονται από τους παραγωγούς, ώστε να συγκομισθούν. Η απώλεια παραγωγής είναι σχεδόν βέβαιη για τους περισσότερους, αν και ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί πλήρως το μέγεθος της από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, που έχουν ήδη ξεκινήσει τις επισκέψεις σε χωριά της Θεσσαλίας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα µε τις πρώτες εκτιμήσεις, εντοπίζεται απώλεια ειδικού βάρους καθώς και αλλοίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του βαμβακιού, µε άμεση συνέπεια και τη μείωση της εμπορικής τιμής του προϊόντος.

            Την ίδια στιγμή διαφαίνεται να υπάρχει έλλειψη ζήτησης στην ελληνική αγορά, καθώς φέτος οι προπωλήσεις είναι μειωμένες κατά 41,6% σε σχέση µε πέρσι, στους 35.000 τόνους από 60.000 τόνους, ζήτημα το οποίο οφείλεται και στο θέμα της ρευστότητας και των κεφαλαιακών ελέγχων (capital control), καθώς ελάχιστοι εκκοκκιστές έχουν την άνεση να χρηματοδοτήσουν μεγάλες παραγγελίες.            Όλα τα παραπάνω, μαζί με την τακτική των «ανοιχτών τιμών», που εφαρμόζουν οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει η εικόνα της αγοράς συμβάλλουν, ώστε ακόμα να μην έχει προσδιοριστεί τιμή στο βαμβάκι, και οι βαμβακοπαραγωγοί να βιώνουν στην κυριολεξία έναν οικονομικό στραγγαλισμό.

            Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν μεγάλο προβληματισμό στους βαμβακοπαραγωγούς για το μέλλον της καλλιέργειας, η οποία κάποτε πλησίαζε το ένα εκατομμύριο στρέμματα, δίνοντας δουλειά και εξασφαλίζοντας ένα ελάχιστα αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς και σε άλλα παρεμφερή επαγγέλματα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός:

  1. Ποιες ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην εγχώρια αγορά βαμβακιού σχεδιάζετε να γίνουν, ώστε να τονωθεί η ζήτηση και να καθοριστεί η τιμή του προϊόντος από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις για να πληρωθούν οι αγρότες, που έχουν ήδη παραδώσει την παράγωγη τους;
  2. Θα ενισχυθούν τα τεχνικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ, που πραγματοποιούν τους επιτόπιους ελέγχους, ώστε να περατωθούν τάχιστα και να προσδιοριστούν τα μεγέθη των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς;
  3. Με τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών να είναι συνεχή και επειδή θεωρούμε, πως είναι ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, ώστε να πάρουμε μέτρα για το κόστος καλλιέργειας και την προστασία του βαμβακιού, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε, ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε για την έναρξη αυτού του διαλόγου;».

Δείτε επίσης