Σε ρεπορτάζ του EURONEWS το Μουζάκι

<

Με αφορμή το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου που θα είναι το πρώτο σχολείο πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα

Ένα σημαντικό έργο ανέγερσης του πρώτου -σε επίπεδο Ελλάδας- πρότυπου ενεργειακού Δημοτικού Σχολείου στο Δήμο Μουζακίου, αναφορικά με τους ενεργειακούς δείκτες, την ενεργειακή του αυτονομία και την αυτοδύναμη παραγωγή ενέργειας. Ένα έργο που μπαίνει στη φάση της υλοποίησης άμεσα, μιας και έχει την έμπρακτη συμπαράσταση του πρώην Δημάρχου Μουζακίου και νυν βουλευτή κ. Γιώργου Κωτσού και του Δημάρχου Μουζακίου κ. Φάνη Στάθη ο οποίος αγκάλιασε και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε αυτό το έργο να προχωρήσει και να μην μείνει στα χαρτιά.

Να σημειώσουμε επίσης ότι τη μελέτη του έργου για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, συνέταξε στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής ο κ. Ευάγγελος Δ. Κατσαρός, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός και την έκανε δωρεά στο Δήμο Μουζακίου.Το σχολείο της Καρδίτσας που «μάχεται» την κλιματική αλλαγή

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου θα είναι το πρώτο σχολείο πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα. Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει σε έναν χρόνο.

Θα χρειάζεται δηλαδή ελάχιστη ποσότητα ενέργειας για να λειτουργεί και αυτή θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές, από φωτοβολταϊκά και ηλιακά πάνελ. Μάλιστα, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου θα παράγει ενέργεια σε διπλάσια ποσότητα από αυτή που θα καταναλώνει.

Πρώτον, το κτίριο είναι βιοκλιματικό. Είναι, δηλαδή, στραμμένο στο νότο, άρα έχουμε ένα ενεργειακό κέρδος τουλάχιστον 30%. Για να καλύψει αυτή την ελάχιστη ενέργεια που θα χρησιμοποιεί, θα εγκαταστήσουμε στη στέγη φωτοβολταϊκά 32 kWh, που θα είναι σε θέση να καλύψουν όλες τις ενεργειακές του ανάγκες και θα μπορούμε να καλύψουμε και διπλανά κτίρια του δήμου.

-Βαγγέλης Κατσαρός
πολιτικός μηχανικός

 

 

Μελέτη 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου Ν.Καρδίτσας

Επίσης, το κτίριο θα διασφαλίζει φυσικό αερισμό με έξυπνο σύστημα διαχείρισης συνδιαζόμενο με παράθυρα ηλεκτρικής ανάκλησης, ενώ θα διαθέτει και μετεωρολογικό σταθμό.

Ο δήμος Μουζακίου έχει παράδοση στις πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος. Εκεί λειτουργεί και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο λαϊκής βάσης, με το 65% των μετοχών να βρίσκονται στα χέρια των δημοτών. Το εργοστάσιο, που ξεκίνησε το 1998, έχει ήδη κάνει απόσβεση και τώρα μοιράζει μερίσματα στους κατοίκους.

Ο δήμος Μουζακίου επενδύει διαρκώς και αδιαλείπτως στην πράσινη ανάπτυξη και για αυτό το λόγο μοναδικός μας στόχος τα τελευταία χρόνια είναι να κάνουμε τα δημοτικά και δημόσια κτίρια ενεργειακά αυτόνομα. (Το πρώτο δημοτικό σχολείο Μουζακίου θα λειτουργήσει) με τη φιλοδοξία ότι αυτή η κατασκευή θα αποτελέσει πιλότο για μελλοντικές κατασκευές, όχι μόνο στο δήμο Μουζακίου, αλλά στην περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Ελλάδα γενικότερα.

-Γιώργος Κώτσος- 
πρώην δήμαρχος Μουζακίου

Το έργο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια».

Τα σχολεία αποτελούν κρίσιμη μάζα των δημόσιων κτιρίων. Στις μεσογειακές περιοχές (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία) υπάρχουν περίπου 87.000 σχολεία.

Τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής. Ανάλογες λύσεις αναζητά το 12o Διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή, που διενεργεί το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης και στο ποιο συμμετέχει ως ομιλητής ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης.

«Αν υπάρχει ένα θέμα που απαιτεί επιτακτικά αντιμετώπιση σήμερα αυτό είναι η ενεργειακή κρίση και η κρίση κλιματικής αλλαγής. Το ιδιαίτερο σε αυτές τις δύο κρίσεις είναι ότι έχουν δύο θεραπείες, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: την αλήθεια και την επιστήμη. Αν καταφέρουμε να στοιχηθούμε πίσω από την επιστήμη, αν καταφέρουμε να πείσουμε τους αρνητές για την αλήθεια, τότε μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα» σημείωσε στο euronews ο επικεφαλής Ακαδημαϊκής Διασύνδεσης του ΟΗΕ (UNAI), Ραμού Νταμονταράν, που έδωσε το παρόν στο συνέδριο.

Το συνέδριο διοργανώθηκε για 12ο έτος από το ΚΕΠΑ του ΕΚΠΑ, με τη διπλή ιδιότητά ως συντονιστή των δικτύων BSEC-Green Energy Network και του αποκλειστικού κόμβου για τον 7ο στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών United Nations Academic Impact (UNAI).

Ο διευθυντής του ΚΕΠΑ, καθηγητής Δ. Μαυράκης, προωθεί μέσω του συνεδρίου και άλλων δραστηριοτήτων του ΚΕΠΑ, πρωτοβουλίες για την ενεργειακή φτώχεια, τα “έξυπνα” κτίρια και άλλα ζητήματα των “δομημένων πολιτικών διαλόγου”.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να μία νέα Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα με στόχο την άυξηση παραγωγής από τις ανανεώσιμες πηγές και κλείσιμο σε όλες τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028.

gr.euronews.com


Total
0
Shares
Previous Article
Νέες ταινίες στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας

Νέες ταινίες στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας

Next Article

 Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας υποδέχεται την έκθεση φωτογραφίας των Αδριανού Λέκκα και Ρούλας Σιλιντζή  


Total
0
Share