Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο «Ανάπλαση του Πνευματικού Κέντρου Καναλίων»

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες του έργου: «Ανάπλαση όψεων και αλλαγή χρήσης του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου οικισμού Καναλίων» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LEADER και έχει συνολικό προϋπολογισμό 141.700 ΕΥΡΩ

Το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου στα Κανάλια είναι κατασκευασμένο το 1967 με σύγχρονα υλικά και μεθόδους που δεν συνδέονται με την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και εικόνα. Βρίσκεται σε κεντρική θέση επί του δρόμου που διασχίζει τον οικισμό και γειτνιάζει με την εκκλησία, συνεπώς η ανάπλαση της όψης του θα το μετατρέψει από έντονο δείγμα αστικού τοπίου σε στοιχείο ενιαίου παραδοσιακού χαρακτήρα του πυρήνα του κέντρου.

Η ανάπλαση που προτείνεται έχει σαν σκοπό τόσο την αισθητική ένταξη του κτιρίου στον παραδοσιακό χαρακτήρα του κέντρου του οικισμού, όσο και την κτιριακή διαμόρφωση που θα προσφέρει λειτουργικότητα. Όσον αφορά στην ανάπλαση των εξωτερικών όψεων: Η βόρεια πλευρά και η δυτική πλευρά του κτιρίου θα κτιστούν με λιθοδομή ως το ύψος του πρώτου ορόφου. Το τέλος της λιθοδομής, ορίζεται με τη χρήση οριζόντιου ξύλινου δεσίματος, που θα παραπέμπει στην παραδοσιακή ξυλοδεσιά αλλά και είναι απαραίτητο λόγω του μεγάλου ύψους της όψης. Η ελεύθερη επιφάνεια στο υπόλοιπο ύψος , καθώς και οι παρειές και οι κολώνες της επιστέγασης του εξώστη θα χρωματιστούν σε χρώμα ανάλογο με της λιθοδομής και έπειτα από συνεννόηση με την Επιβλέπουσα Υπηρεσία.

Η εσοχή στη νότια πλευρά όπου σχηματίζεται ο εξώστης θα επενδυθεί με φυσική πέτρινη πλάκα που να ομοιάζει στο χρώμα και τον τύπο την πέτρα της λιθοδομής των άλλων όψεων. Άλλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στον εξώστη είναι η στρώση του δαπέδου του με πλακάκια και η αντικατάσταση του σιδερένιου κιγκλιδώματος του από νέο.

Τα εξωτερικά κουφώματα, που τώρα είναι σιδερένια θα καθαιρεθούν και θα αντικατασταθούν με αντιστοίχων διαστάσεων κουφώματα από PVC, τα οποία θα μιμούνται στην εμφάνιση το ξύλο, με τα απαιτούμενα κατώφλια και τις αντίστοιχες ποδιές, από φυσική σκληρή πέτρα – πλάκα πχ γρανίτης σε χρώμα και υλικό που να ταιριάζει με αυτά των κουφωμάτων αλλά και της λιθοδομής, και έπειτα από συνεννόηση με την Επιβλέπουσα Υπηρεσία. Τα κουφώματα θα είναι δίφυλλα ή τρίφυλλα ανάλογα με το μήκος του ανοίγματος.

Κανάλια-πνευματικο-κέντροΣτο εσωτερικό του κτιρίου οι εργασίες που θα γίνουν είναι:

Καθαίρεση και αντικατάσταση των εσωτερικών κουφωμάτων.

Τοποθέτηση σκιάστρων ή roller συσκότισης στα εξωτερικά κουφώματα

Τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου (δάπεδο ραμποτέ με σκελετό από καδρόνια) και των αντίστοιχων σοβατεπιών.

Τοποθέτηση ξύλινης ψευδοροφής με κάλυψη της υπάρχουσας με ξύλινες μισόταβλες.

Χρωματισμοί εσωτερικών επιφανειών τοιχοποιίας.

Ανακαίνιση υδραυλικής εγκατάστασης με τα αντίστοιχα είδη υγιεινής για τους χώρους υγιεινής του πρώτου ορόφου, καθώς και τις απαραίτητες εργασίες για την λειτουργία τριών χώρων WC.

Ανακαίνιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης με τοποθέτηση διακόπτων, ρευματοδοτών και φωτιστικών. Επίσης θα αντικατασταθεί ο ηλεκτρολογικός πίνακας.

Όσον αφορά τον εξωτερικό χώρο, το στηθαίο από οπλισμένο σκυρόδεμα θα καθαιρεθεί και θα αποξηλωθούν τα σιδερένια κιγκλιδώματα. Θα αντικατασταθεί με την κατασκευή χαμηλού πέτρινου περίβολου ύψους ενός μέτρου. Το υπάρχον στηθαίο της βεράντας θα επενδυθεί στην εσωτερική προς αυτή πλευρά, με κτίσιμο από λιθοδομή όμοιας με της εξωτερικής όψης και του παράπλευρου προς το δρόμο στηθαίου. Το δάπεδο ανάμεσα στο κτίριο και το στηθαίο, όπως και στον εξώστη θα επιστρωθεί με χονδρόπλακες ορθογωνισμένες. Τον εξωτερικό χώρο θα φωτίζουν τέσσερεις εξωτερικοί προβολείς με λειτουργία φωτοκύτταρού για αυτόματη λειτουργία μόνο τη νύχτα

Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός: «Ένα ακόμη νέο έργο για το Δήμο Μουζακίου που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ήδη υλοποιείται. Μέσα από το συγκεκριμένο έργο αναβαθμίζουμε ένα σημαντικό κτίριο των Καναλίων προς όφελος των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας. Εδώ να επισημάνω πως τη μελέτη του έργου τη βρήκαμε έτοιμη από τον προηγούμενο Δήμαρχο κ. Σταύρο Παπαγεωργίου ο οποίος είχε την πρόνοια να προωθήσει το έργο μέσω του προγράμματος LEADER»

Ο πρόεδρος των Καναλίων κ. Ζέκιος δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ένα σημαντικό έργο για το χωριό μας παίρνει το δρόμο της υλοποίησης. Το Πνευματικό Κέντρο των Καναλίων είναι σημείο αναφοράς για το χωριό και τους κατοίκους μας που σύντομα θα το απολαμβάνουν πλήρως ακαναινισμένο»




Total
0
Shares
Previous Article

Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος και Barbie η Πριγκίπισσα & η Ροκ Σταρ

Next Article

Δημοπρασία για τη μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Μουζακίου

Related Posts