Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σε οικονομική ασφυξία οι Περιφέρειες

Το ΔΣ της Ένωσης ζητεί επειγόντως συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη

Σε οικονομική ασφυξία οι Περιφέρειες λόγω συνεχούς υποχρηματοδότησης και διαρκούς εκχώρησης αρμοδιοτήτων χωρίς τους αναλογούντες πόρους

Το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών ζητεί επειγόντως συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη

Οι Περιφέρειες ζητούν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό των δράσεων πολιτικής προστασίας

Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι Περιφέρειες ως αποτέλεσμα αφ’ ενός της δραστικής περικοπής της χρηματοδότησής τους σε ποσοστό έως και 65% κι αφ’ ετέρου της διαρκούς εκχώρησης αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος χωρίς τους αναλογούντες πόρους.

Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και αποφασίστηκε να ζητηθεί επειγόντως συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη. Παράλληλα, το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στα Περιφερειακά Συμβούλια.

«Διαγράφεται πλέον σοβαρό το ενδεχόμενο Περιφέρειες να μην μπορούν ν’ ανταποκριθούν ούτε σε βασικές ανάγκες τους», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και καυτηρίασε την πρακτική Υπουργείων να εκχωρούν αρμοδιότητες στις Περιφέρειες χωρίς τους αναλογούντες πόρους.

Όπως σημείωσε, «τον τελευταίο καιρό εισάγονται και ψηφίζονται στη Βουλή νομοθετικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες «οι Περιφέρειες δύνανται να χρηματοδοτούν αρμοδιότητες από ίδιους πόρους». Ως τέτοιες αρμοδιότητες ανέφερε χαρακτηριστικά τη μεταφορά Ατόμων με Αναπηρία, το πρόγραμμα κολύμβησης μαθητών, το πρόγραμμα μαθητείας, το πρόγραμμα κατασκηνώσεων των παιδιών υπαλλήλων των Περιφερειών, δράσεις τουρισμού και πολιτισμού, αλληλεγγύης και πρόνοιας καθώς και την προσωπική διαφορά στις αποδοχές των υπαλλήλων.

Ο κ. Κ. Αγοραστός ανέδειξε την αντίφαση ότι ενώ οι Περιφέρειες έχουν ελάχιστους ίδιους πόρους που προφανώς δεν επαρκούν για την κάλυψη των εν λόγω αρμοδιοτήτων, δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση της άσκησης αυτών των αρμοδιοτήτων από άλλους πόρους των Περιφερειών, όπως οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ).

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική προστασία για την οποία η χρηματοδότηση των Περιφερειών είναι μηδενική, ενώ, όπως πρόσθεσε, τα τελευταία χρόνια μηδενική είναι και η χρηματοδότηση των Περιφερειών για επενδυτικές λειτουργίες.

Πολιτική προστασία

Στη σημερινή του συνεδρίαση το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών συζήτησε και το θέμα της πολιτικής προστασίας και μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρου Γαλιατσάτου αποφάσισε να ζητήσει τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δράσεων πολιτικής προστασίας των Περιφερειών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Θ. Γαλιατσάτος στην εισήγησή του, οι Περιφέρειες υποστήριξαν το επιχειρησιακό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος με υδροφόρες, μηχανήματα έργου αλλά και καλύπτοντας δαπάνες σίτισης ακόμη και καυσίμων. Για τις εν λόγω δράσεις, οι Περιφέρειες δεν λαμβάνουν καμία χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, ενώ είναι αβέβαιη η έγκριση αυτών των δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο.




Total
0
Shares
Previous Article

Σε φάση υλοποίησης ο δρόμος Βλαχογιάννη - Αγριελιά

Next Article

Με μεγάλη επιτυχία το 14ο Συνέδριο Αργιθεατών στα Βραγκιανά