Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σε κλίμα πανηγυρικό άνοιξε η αυλαία της 54ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια

karaiskakeia Manolis stergiopoulos

Σε κλίμα πανηγυρικό άνοιξε η αυλαία της 54ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια

Σε κλίμα πανηγυρικό άνοιξε η αυλαία της 54ης Διεθνούς  Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή  Ένωση  Δήμων  Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας  και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Μετά από δυο χρόνια απουσίας  λόγω πανδημίας, η κορυφαία Γιορτή του πολιτισμού επέστρεψε και η κεντρική πλατεία της πόλης γέμισε και πάλι με κόσμο αποδεικνύοντας τη δυναμική του θεσμού, που είναι ο μακροβιότερος στο είδος του.

Η βραδιά ξεκίνησε με την παρέλαση των ξένων χορευτικών συγκροτημάτων (΄΄Municipal Folk Ensemble ZAGORE΄΄ Βουλγαρίας, ΄΄Ballet Folklorico TOPILTZIN΄΄ Μεξικού, ΄΄Folk Ensemble VDOKHNOVENIE΄΄ Καζακστάν, ΄΄Dance Group TRIM THE VELVET΄΄ Ιρλανδίας) και τοπικών από το Παυσίλυπο προς την κεντρική πλατεία.

Ακολούθησε ο  Ύμνος στον Γεώργιο Καραϊσκάκη από την ποιητή Γεώργιο Παπακώστα.

(Τραγούδι: “Καραισκάκης”. Ποίηση: Γιώργος Παπακώστας Μουσική: Μαρίνα Κρανιά – Γιώργος Καραδήμος. Πρώτη εκτέλεση: Άρης Φαλιάγκας. Ενορχήστρωση: Ανδρέας Τσέγας).

Σειρά είχαν οι χαιρετισμοί των επισήμων και πιο συγκεκριμένα (όπως έγιναν κατά σειρά) του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου, του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Μανώλη Στεργιόπουλου, του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα (μέσω skype), των βουλευτών Ασημίνας Σκόνδρα και Γιώργου Κωτσού, του ποιητή Γιώργου Παπακώστα, του δημάρχου Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκου, του μέλους του Δ.Σ. ΠΕΔ Θεσσαλίας και δημάρχου Σοφάδων Θάνου Σκάρλου, του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Νούσιου, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καρδίτσας Κώστα Ζυγογιάννη, του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσάνων Γιώργου Μουτσιάνα και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ο οποίος κήρυξε την έναρξη.

Αμέσως μετά, έγινε το αφιέρωμα μνήμης στη Μαίρη Πώποτα-Θεολόγη. Για την προσωπικότητα και το έργο της μίλησε ο Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης Στέφανος Κούτρας. Την τιμητική πλακέτα απένειμε στην κόρη της Μαίρης Θεολόγη, Χρύσα Θεολόγη, ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος.

 Το κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει, στη συνέχεια, την παράσταση με τίτλο «Να ίδωμεν ελεύθερα την πατρώα Γη…» από τον Λαογραφικό Όμιλο ΄΄Καραγκούνα΄΄. Συμμετείχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Σκηνοθεσία – Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Παύλος Βησσαρίου

Σκηνικά: Ευγενική Χορηγία του Θεάτρου Όψεις

Δρώμενο: “Γεώργιος Καραϊσκάκης”

Κείμενο: Γεώργιος Παπακώστας

Αφήγηση: Παύλος Βησσαρίου

Συμμετείχε το Δημιουργικό Εργαστήρι Θεάτρου Όψεις

karaiskakeia karditsa 2022 1 karaiskakeia karditsa 2022 2 karaiskakeia karditsa 2022 3




Total
0
Shares
Previous Article
Spiros Lappas 33

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σπύρου Λάππα με θέμα την «Επείγουσα κατασκευή γέφυρας στη θέση «Ρογκάκια» στην περιοχή Καροπλέσι

Next Article
40o Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων 24-25-26 Ιουνίου 2022

40o Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων 24-25-26 Ιουνίου 2022

Related Posts