Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον Δείκτη Κοινωνικής Προόδου η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον Δείκτη Κοινωνικής Προόδου η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον Δείκτη Κοινωνικής Προόδου συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Κοινωνικής Προόδου (EU SPI) ο οποίος απεικονίζει την περιβαλλοντική και κοινωνική απόδοση μιας Περιφέρειας συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και εθνικούς φορείς. Πρόκειται για το πρόγραμμα: Measuringwhatmattersto EU Citizens: Social Progress in the European Regions (Εκτιμώντας τι πραγματικά ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους πολίτες: Κοινωνική πρόοδος στις ευρωπαϊκές Περιφέρειες). Στόχος του προγράμματος είναι να δοκιμαστεί εμπειρικά ο τρόπος χρήσης του, για την παρακολούθηση και τη βελτίωση της χάραξης περιφερειακής κοινωνικής πολιτικής. Ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει τρεις διαστάσεις κοινωνικής προόδου: βασικές ανθρώπινες ανάγκες, θεμέλια ευημερίας και ευκαιρίες προκειμένου να επιτευχθεί μια ολική και αντιπροσωπευτική εικόνα της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες των Περιφερειών όσο και των ποιοτικών συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων.

agorastos 1«Ενισχύουμε τη διεθνή παρουσία της Θεσσαλίας και τη συμμετοχή της σε προγράμματα  που έχουν εφαρμογή στην κοινωνία και συνεισφέρουν με απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα στις περιφερειακές μας πολιτικές» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.« Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εστιάζει στον άνθρωπο και τις μικρές, καθημερινές ανάγκες του, που, όμως, ανάγονται σε κυρίαρχες και μεγάλες. Εστιάζει στο μικρό που μιλά για το μεγάλο και κάνει περισσότερα για όσους έχουν λιγότερα. Στα χρόνια της κρίσης αποτελέσαμε σταθερό πυλώνα συνεργασίας και συνέργειας και προσπαθούμε να κρατούμε  αδιάρρηκτο τον συνεκτικό ιστό της κοινωνίας. Έχουμε εικόνα και ήχο της πραγματικότητας, νοιαζόμαστε και νιώθουμε τις επιθυμίες των πολιτών. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστηρίζει με όλους τους πόρους που διαθέτει, δράσεις και δομές που προσφέρουν σε πολλούς ανθρώπους, ευκαιρίες και δυνατότητες να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Προτεραιότητες μας είναι η κοινωνική ένταξη, η απασχόληση, η δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, οι δίκαιες και ίσες ευκαιρίες για όλους» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Πρόσφατα η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε σε δύο συναντήσεις του προγράμματος που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά λόγω του COVID-19. Η πρώτη στις 30/04/2020 με θέμα την «Εξέταση της φτώχειας των μεταφορών και των κοινωνικών διαστάσεων των μεταφορών», ενώ η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 27/05/2020 και είχε θέμα την «Μετανάστευση, μετανάστες και κοινωνική πρόοδος».

Μέχρι τώρα έχει φανεί η ανάγκη ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Κοινωνικής Προόδου να γίνει πιο περιεκτικός με περισσότερες συνιστώσες της ποιότητας ζωής και να περιέχει ενημερωμένα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο έτσι ώστε να συμβάλλει στην διαμόρφωση πολιτικών με στόχο την μείωση των ανισοτήτων και την ορθότερη διανομή των δημοσίων δαπανών. Οι εταίροι συμφώνησαν, ότι για τους πολίτες κριτήριο ευημερίας δεν αποτελεί πλέον μόνο η οικονομική απόδοση μιας Περιφέρειας αλλά η ποιότητα ζωής που παρέχεται και επομένως όλες οι πολιτικές θα πρέπει να χαράσσονται με γνώμονα αυτή την κατεύθυνση.

Θα υπάρξει συνέχεια του διαλόγου μεταξύ των Περιφερειών για να εμπλουτιστεί η τεχνογνωσία σε θέματα κοινωνικής προόδου με απώτερο στόχο τη συνάρτηση του δείκτη κοινωνικής προόδου με λοιπούς δείκτες περιφερειακής ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό θα αναπτυχθεί μια ειδική πλατφόρμα και θα αξιολογηθεί η διάθεση κονδυλίων της πολιτικής συνοχής.

Το πρόγραμμα αναμένεται να δώσει σημαντικές κατευθύνσεις για τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει και υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.




Total
0
Shares
Previous Article
Ξεκίνησαν οι εργασίες επέκτασης του Θεοδωρίδειου Κέντρου Ορίζοντες στην Καρδίτσα

Ξεκίνησαν οι εργασίες επέκτασης του Θεοδωρίδειου Κέντρου Ορίζοντες στην Καρδίτσα

Next Article
foto aimodosias DHMTO slide

Εθελοντική αιμοδοσία των ΔΗΜ.ΤΟ. της ΟΝΝΕΔ Καρδίτσας, Παλαμά και Σοφάδων