Σε 7 έτη κάηκαν 550.000 στρέμματα ήτοι το 23% έκτασης Αττικής: μήπως πληρώνουμε το …αντίτιμο της άναρχης μαζικής αστυφιλίας που ερήμωσε επαρχία και ύπαιθρο;

Το αλαλούμ με διορισμό Γιατρών στα ορεινά άγονα Ιατρεία συνεχίζεται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας - Δημήτρης Παπακώστας - Άρχισε να ακούγεται η «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων»

Σε 7 έτη κάηκαν 550.000 στρέμματα ήτοι το 23% έκτασης Αττικής: μήπως πληρώνουμε το …αντίτιμο της άναρχης μαζικής αστυφιλίας που ερήμωσε επαρχία και ύπαιθρο;

Τα στοιχεία είναι έγκυρα και αδυσώπητα ! Κάηκε την 7ετία  2017-23 , το 1/4 περίπου της έκτασης της Αττικής (550.000 στρέμματα).

Οι Πολιτικοί τα φορτώνουν όλα … στην κακιά κλιματική κρίση , στους ‘εμπρηστές’.

Όμως μήπως πρέπει να ψάξουμε τις αληθινές αιτίες του κακού ;

Να σκεφθούμε «αιρετικά», αντισυμβατικά, κόντρα στις κατεστημένες θεωρίες;

1. Η άναρχη μαζική αστυφιλία δεκαετιών, 1950 και μετέπειτα, ερήμωσε ύπαιθρο και επαρχίες , άφησε δάση και εκτάσεις χωρίς φροντίδα και προστασία.

Η υποβάθμιση των Δασαρχείων ‘φούντωσε’ την καύσιμη ύλη.

^Δημιούργησε λόγγους που έφθασαν στις πλατείες των κοινοτήτων , τα αγρίμια κυρίεψαν τον μισό ελλαδικό χώρο , απογύμνωσε κοινότητες και επαρχιακά κέντρα από υπηρεσίες κρατικές (ταχυδρομεία -δασαρχεία -αστυνομία -κοινοτικά γραφεία – ακόμη και σχολεία), άφησε κενά ιατρεία και κόσμο χωρίς βασική ιατρική φροντίδα.

^Συσσώρευσε πληθυσμό – άνω 40% – στο Λεκανοπέδιο και περιφέρεια Αττικής…

2. Συσσώρευσε οικονομικά μεγέθη στον ‘Αθηνοκεντρικό χώρο’ με πιστώσεις δυσθεώρητες για υποδομές σε Αττική (Μετρό, Ελληνικό κα )- εγκαταλείποντας ενδοχώρα σε υποδομές τριτοκοσμικές: χωματόδρομοι , ορεινά οδικά δίκτυα χωρίς σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας , ιατρική φροντίδα , πολιτική προστασία.

3. Αφέθηκε στην παρακμή   το εσωτερικό σιδηροδρομικό δίκτυο σε Πελοπόννησο , Ήπειρο . Χωρίς ασφαλή σύνδεση η Θεσσαλία με Ήπειρο μέσω περιοχών Πίνδου, με Αιτωλοακαρνανία.

Μεγάλα έργα που ξεκίνησαν 1985-90 πάγωσαν και είναι ημιτελή (φράγματα Συκιάς – Μεσοχώρας κα).

Το ίδιο και για νησιά (λιμάνια).

4. Οι ανισότητες μεταξύ Κέντρου και Επαρχιών οξύνθηκαν … αντίστοιχα και ανάμεσα στην πόλη των Αθηνών με προάστια (Δυτική – Ανατολική Αττική / Β Πειραιά).

Αλλά και μεταξύ ιστορικού κέντρου με γειτονιές Αθήνας ( Πατήσια – Πλατωνος – πλατεία Βάθη κα).

—————————

• Το 2010 με τον ισοπεδωτικό αντιαποκεντρωτικό Καλλικράτη ολοκληρώθηκε ο «υδροκεφαλισμός»…

Η Αυτοδιοίκηση μαράθηκε , η Αποκέντρωση αφυδατώθηκε …οι επαρχίες ερημώνουν και οδηγούνται στην παρακμή.

Συμπαρασύρουν όμως και το «Κέντρο», ολόκληρη την Χώρα.

Όσοι θεωρούν την αναβάθμιση υποδομών στις επαρχίες και ορεινές περιοχές ως … πεταμένα λεφτά , ναρκοθετούν την ύπαρξη και συνέχεια του ελληνισμού…

Εάν γονατίσει η ύπαιθρος και η περιφέρεια , θα τελειώσει και η αστική Ελλάδα συντομότατα …

Δεν θα φταίνε ‘εξωγενείς παράγοντες ‘- κλιματική κρίση , αλλά οι λαθεμένες πολιτικές εγκατάλειψης και υπερσυγκέντρωσης σε Αττική και Συγκρότημα Θεσσαλονίκης…

^ Είναι ώρα για αναθεώρηση πολιτικών και για τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

•Για νέα κοινοτική Αυτοδιοίκηση με αυτοτέλεια και οικονομική – διοικητική αυτοδυναμία.

•Για διόρθωση του διαλυτικού  Καλλικράτη των 335 Δήμων και επαναφορά του δίδυμου προγράμματος ΕΛΛ.Α.Δ.Α(2010).

•Με τόνωση συμμετοχικότητας πολιτών και απλοποιημένα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα.

•Με 6500 κοινότητες ανά την Ελλάδα ως Μονάδες Αποκέντρωσης και Προστασίας – κοινοτάρχες οιονεί κρατικούς υπαλλήλους , φαροφύλακες της «μέσα Ελλάδας»….

Σε επαρχίες, ορεινά και νησιά.

^Η περίπτωση της Ρόδου —- ένα μεγάλο νησί και 10 πρώην καποδιστριακοί ΟΤΑ συγκεντρώθηκε σε έναν Δήμο – έδειξε την πλήρη αποτυχία του Καλλικράτη.

^ Η ορεινή Καρδίτσα , οι Δήμοι Πίνδου πρέπει να αναδείξουν τα ‘εν υπνώσει’ μεγάλα αιτήματα : οδική σήραγγα Τυμπάνου – φράγμα Συκιάς – φράγμα Μουζακίου – δρόμους με ασφάλεια και σήμανση.

Με ανοιχτά ιατρεία και γιατρούς όλο το χρόνο , αλλοιώς τα χωριά θα αδειάζουν.

Με Δασαρχεία στελεχωμένα και με νέες αντιλήψεις που θα κάνουν έργα πρόληψης.

Οσο μένουμε στη ραθυμία , στα παλιά αναποτελεσματικά μέσα , τόσο ο πήχυς προσδοκιών θα χαμηλώνει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση από δημοκρατικός δημιουργικός παραγωγικός θεσμός θα μεταλλάσσεται σε … διαχειριστικό ημικρατικό κομματικό βραχίονα ….αναπαράγοντας αποτυχημένες συνταγές.

Χωρίς ουσιαστικές υπηρεσίες σε τόπο και κοινωνίες …

Θεσσαλικά Βραγκιανά 8-8-23

Δημήτρης Παπακώστας
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Θεσσαλίας 25 έτη- Νομικός

Total
0
Shares