Σαν Σήμερα – Μάχες και …μάχες – Η μάχη του Μαυρομματίου

Σαν Σήμερα - Μάχες και …μάχες - Η μάχη του Μαυρομματίου

Σαν Σήμερα – Μάχες και …μάχες – Η μάχη του Μαυρομματίου

Κάθε μάχη έχει την σημασία της  και τις ιδιαιτερότητές της. Μερικές μάχες έχουν παραμείνει στην Ελληνική ιστορία και άλλες έχουν ξεχαστεί με το πέρασμα του χρόνου.

Μία από τις ξεχασμένες αλλά σημαντική κατά την άποψή μου ήταν και η μάχη που διεξήχθη στο χωριό μας τη γενέτειρα του Γ. Καραϊσκάκη το Μαυρομμάτι στις 24 και 25 Μαρτίου του 1854, 27 χρόνια πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους καταφέροντας μία σημαντική νίκη για τους Έλληνες με τεράστια σημασία και συμβολή στις μετέπειτα εξελίξεις της απελευθέρωσής της.

Στις 24 Μαρτίου του 1854 Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι βρίσκονταν στο Μαυρομμάτι και στα γύρω χωριά σε καθημερινή βάση προέβαιναν σε λεηλασίες και δολοφονίες άμαχων κατοίκων βιασμούς γυναικών κ.λ.π.. Τότε Ελληνικές οργανωμένες ομάδες αγωνιστών υπό τις οδηγίες γνωστών Καπεταναίων και Στρατηγών όπως ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος. οι Ισκαίοι, οι Γιολδάσιδες, ο Καταραχιάς, τα αδέλφια Δημήτριος και Νικολό Μακρής και άλλοι με ένα ευρύτερο σχέδιο αποφάσισαν να εκδιώξουν και να καταστρέψουν τον Τούρκικο στρατό που έδρευε στο Μαυρομμάτι.

Το σχετικό έγγραφο από το αρχείο μου που περιγράφει πολύ ρεαλιστικά και με λεπτομέρειες τη μάχη αυτή είναι από την Αθηναϊκή εφημερίδα ‘’Αθηνά,, της 5ης Απριλίου του 1854 το οποίο και παραθέτω με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821 βγάζοντας από τη λήθη της ιστορίας μία ξεχασμένη μάχη. Τη Μάχη του Μαυρομματίου.

Δ. Γιώτης

Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου ‘’Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ,,

Σαν Σήμερα - Μάχες και …μάχες - Η μάχη του ΜαυρομματίουTotal
3
Shares