Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Μια πεζοπορία στα Άγραφα

mpelokoliti 222

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Μια πεζοπορία στα Άγραφα

Πρέπει να το παραδεχτούμε. Ζούμε τον πιο απρόβλεπτο Μάη των τελευταίων ετών. Ας παραβλέψουμε για λίγο τις ζημιές που προκαλεί και τις δυσλειτουργίες και ας δούμε τη θετική πλευρά του. Οι εναλλαγές των φαινομένων προκαλούν εναλλαγές των συναισθημάτων ανατρέποντας την καθημερινότητά μας. Οι ανατροπές δεν είναι άραγε εκείνο που ενδόμυχα αναζητάμε; Το νέο, το απρόβλεπτο που διακόπτει τη ροή του χρόνου και ξεκινάει το παραμύθι απ’ την αρχή. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι απρόβλεπτες αλλαγές της διάθεσης του καιρού βιώνονται στη φύση, πιο έντονες, περισσότερο εντυπωσιακές, μακριά από το ασφαλές περιβάλλον της πόλης.

Παρά τις μετεωρολογικές προβλέψεις, πιστοί στο Κυριακάτικο ραντεβού μας ξεκινάμε για μια πεζοπορία στα Άγραφα. Όχι σε μακρινές και δυσπρόσιτες κορυφές σήμερα, αλλά στο ήπιο σχετικά τοπίο πάνω από τα νερά της λίμνης του Μέγδοβα.

Σημείο εκκίνησης το μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής, στα 1400 μέτρα, επάνω στο χείλος της απόκρημνης πλαγιάς των Αγράφων, ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά του χωριού Καρίτσα, αποτελεί ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό δημιούργημα του 15ου αιώνα. Το εσωτερικό της, γεμάτο με πύλες και φυσικούς θόλους από το βράχο μέσα στον οποίο πελεκήθηκε, βρίσκεται ο μονόχωρος ναός της Ανάληψης του Σωτήρος με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο και της σπάνιας τέχνης αγιογραφίες. Καμαροσκέπαστοι διάδρομοι και στοές μας οδηγούν στο δεύτερο ναό της μονής, την Παναγιά Φανερωμένη. Είναι αθωνικού τύπου με αγιογραφίες του 1666 και εικόνες κρητικής τέχνης. Στο ισόγειο το μικρό, ζεστό αρχονταρίκι και στο δεύτερο όροφο το παλιό Ηγουμενείο με το περίεργο ανοιχτό τζάκι, τα παλιά αντικείμενα και τον αποστακτήρα. Οι ξύλινες σκάλες, τα κελιά, η μυστική καταπακτή, τα μικρά παράθυρα κι οι πολεμίστρες σε υποβάλουν σε μια Βυζαντινή ατμόσφαιρα, απόλυτα κατανυκτική.

(πηγή πληροφοριών https://plastiras-ota.gr/building/iera-moni-panagias-pelekitis/).

Από εδώ ακολουθούμε τον χωματόδρομο με βόρεια κατεύθυνση για 15’ περίπου, φτάνοντας μέχρι το σημείο που ξεκινά δεξιά μας ένα φαρδύ μονοπάτι με ελαφρώς κατηφορική πορεία. Κινείται χαμηλότερα από τον δρόμο παρακάμπτοντας τις στροφές του και οδηγεί στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων. Ένα πλήθος πολύχρωμων αγριολούλουδων με κυρίαρχα τα κίτρινα πανσεδάκια δημιουργεί μια οπτική πανδαισία. Και φυσικά τα νερά, νερά που ξεπηδούν από παντού, πηγές, ρέματα, λακκούβες και χορτάρια.

Μαυρίζει ο ουρανός, σύννεφα που κυνηγούν άλλα σύννεφα, έρχονται και φεύγουν, σταγόνες βροχής και πάλι ο ήλιος, μια φύση που πάλλεται γύρω από τα Άγραφα.

Μετά από 4 χλμ απολαυστικής πορείας φτάνουμε στο καταφύγιο που συνήθως έχει αρκετό κόσμο προσφέροντας διαμονή και υπηρεσίες εστίασης. Στη βεράντα του γιορτάζουμε τα γενέθλια της Εβελίνας με φόντο την κορυφή της Τέμπλας. Ευχόμαστε μακρύ ορειβατικό βίο στο εκλεκτό μέλος της παρέας μας και κάθε επιτυχία στη ζωή της.

Από εδώ συνεχίζουμε την πορεία μας στο σημαδεμένο μονοπάτι ανάμεσα στα έλατα μέχρι τη διασταύρωση που κατηφορίζει προς το Νεοχώρι και το Μπελοκομύτη με νότια κατεύθυνση. Κινούμαστε σε πυκνό ελατόδασος μέχρι να φτάσουμε στο ξυλογέφυρο και το μικρό διάσελο με το εκκλησάκι. Μια ώρα περίπου απέχει το Μπελοκομύτη, μια ώρα μέσα σε λιβάδια και δάση βελανιδιάς, μια πορεία που ευχόμαστε να διαρκούσε πολύ περισσότερο.

Τον τελικό λόγο έχει η βροχή, αυτή που για ώρες κρέμονταν πάνω από τα κεφάλια μας. Ξέσπασε με την είσοδό μας στο χωριό.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.




Total
0
Shares
Previous Article
omilia dimosiografias thesalia 2

Ομιλία εκπροσώπων της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ σε φοιτητές δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ 

Next Article
opla sofades astytnomia

Στοχευμένη αστυνομική δράση στην ευρύτερη περιοχή των Σοφάδων Καρδίτσας

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…