Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

 Σ.Π.ΟΡ.Τ. – Μια μεγάλη πορεία στη Μακριά Ράχη

sport makria raxi

 

Καταλληλότερο όνομα από αυτό της Μακριάς Ράχης δεν θα μπορούσε να δοθεί στον ορεινό σχηματισμό που με κατεύθυνση Β-Ν αναπτύσσεται ανάμεσα στις κοιλάδες του Μουτσαρίτικου ρέματος και του Ασπροποτάμου. Πυκνά δασωμένο χαμηλά με έλατα κυρίως αλλά και θαμνώδη βλάστηση που δυσκολεύει την πρόσβαση, κυριαρχείται ψηλότερα από ασβεστολιθικές πλάκες και παχύ κατά τόπους χορτάρι. Το ανάπτυγμά της περιλαμβάνει αρκετές κορυφές, η ψηλότερη από τις οποίες ονομάζεται Μακριά Ράχη και έχει ύψος 1994 μ. Είναι μια κορυφή την οποία προσπελαύνουμε συνήθως από το ΒΑ άκρο με αφετηρία το μοναστήρι Κοίμησης της Θεοτόκου και σπανιότερα από το Γαρδίκι ή το Παλαιοχώρι.

Η τελευταία μας ανάβαση είχε κάτι το διαφορετικό αφού προέβλεπε κάθοδο στην Αθαμανία (Μουτσιάρα) και όχι επιστροφή από την ίδια διαδρομή. Για τον σκοπό αυτόν προηγήθηκε συνεννόηση ώστε να βρεθεί όχημα που θα μας μετέφερε από το χωριό στο σημείο αφετηρίας. Για καλή μας τύχη βρέθηκε και αγροτικό αυτοκίνητο που μας προώθησε ψηλότερα από το σημείο που αφήσαμε τα αυτοκίνητά μας καθώς η βροχή των προηγούμενων ημερών έκανε τους δασικούς δρόμους αδιάβατους. Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους που βοήθησαν στη μετακίνησή μας.

Πρωινό της Κυριακής λοιπόν, ολόφωτο και λαμπερό αρχίσαμε να ανηφορίζουμε ανάμεσα σε έλατα, κέδρους και θάμνους, ψάχνοντας ένα μονοπάτι ανύπαρκτο. Με αρκετό κόπο βγήκαμε από το δάσος φτάνοντας στη ράχη για να αντικρίσουμε απέναντί μας τις κόκκινες στέγες των σπιτιών του Γαρδικίου που ριγμένο στα πόδια της γιγάντιας Κακαρδίτσας χασκογελά στον αδυσώπητο γκρεμό. Συνεχίζοντας νοτιότερα, να και τα σαφώς λιγότερα σπίτια της Αθαμανίας, ακριβώς κάτω από  τα πόδια μας.

Χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια και μπόλικα ανεβοκατεβάσματα ως την κορυφή που έχει απωλέσει πλέον το τριγωνομετρικό της κολωνάκι, όπως και πολλές άλλες. Μια σύντομη ανάπαυση, οι αναμνηστικές φωτογραφίες και το ανεβοκατέβασα συνεχίστηκε στο νοτιότερο άκρο της ράχης με το χαρακτηριστικό όνομα Πετρούσα, ως το σημείο που ενώνεται με το επιβλητικό πέτρινο τείχος της Παχτουρνιάσκας. Από εδώ, ένα πρόσφατα σημαδεμένο με κόκκινο χρώμα στα βράχια μονοπάτι κατηφορίζει σύριζα στα βράχια για 20’ περίπου. Ακολουθεί μια ράχη με παχύ χορτάρι που καταλήγει σε ελατόδασος. Κατεβαίνουμε και κατεβαίνουμε σε μια πορεία που τελειωμό δεν έχει, μη παραλείποντας να ρίχνουμε ματιές πίσω μας. Εντυπωσιακό το θέαμα του συμπλέγματος Μακριά Ράχη – Πετρούσα – Παχτουρνιάσκα – Καταφίλλι – Σουφλί. Ένα απόκρημνο πέταλο, άγριο και κακοτράχαλο που συνεχώς απομακρύνεται.

Είναι ένα ορεινό συγκρότημα άγνωστο στον ορειβατικό κόσμο που πρέπει να αναδειχτεί με τη δημιουργία άρτιου δικτύου μονοπατιών που μέσα από ορεινά περάσματα θα συνδέει τα χωριά Αθαμανία, Γαρδίκι, Αρματωλικό, Παχτούρι, Νεράιδα. Σε αυτό ο σύλλογός μας θα μπορούσε να συνδράμει με τη στήριξη των αρμοδίων φορέων. Αυτό θα βοηθούσε αρκετά στην προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής και άρσης της απομόνωσή της κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Για το Σαββατοκύριακο 12-13/10 έχουμε προγραμματίσει ανάβαση στην κορυφή Κάτω Αρένα του Γράμμου (υψ 2075 μ.)  ξεκινώντας από  το Πευκόφυτο, σε ξενώνα του οποίου θα διαμείνουμε.

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και το τηλέφωνό μας 2431072077.




Total
0
Shares
Previous Article
aousvitc1

 Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας υποδέχεται την έκθεση φωτογραφίας των Αδριανού Λέκκα και Ρούλας Σιλιντζή  

Next Article
Lia roganaki 2019 slide

10 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 

Related Posts