Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σ.Π.ΟΡ.Τ. Από τα Θεοδώριανα στο Καταφύγι

Σ.Π.ΟΡ.Τ. Από τα Θεοδώριανα στο Καταφύγι

 

Το Καταφύγι (το οποίο κακώς παρεφθάρη ως Καταφίδι) είναι μια από τις μεγαλύτερες σε υψόμετρο κορυφές των Τζουμέρκων Ορέων, τα οποία χωρίζουν τους νομούς Τρικάλων και Άρτας. Με υψόμετρο 1.393μ. και δύσκολο ανάγλυφο αποτελεί πρόκληση για κάθε αληθινό ορειβάτη καθ’ όλες τις εποχές.

Εκεί λοιπόν ευρέθη, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συλλόγου, η εξαμελής ομάδα πρειβατών του Συλλόγου Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων, η οποία εκκινήσασα από Τρίκαλα κατέληξε στο ωραιότατο χωριό Θεοδώριανα Αρτης και την 09.15 και από υψόμετρο 1.150μ. εκκίνησε την πορεία για την κορυφή.

Κατά την διάρκεια της ανάβασης, υπό ηλιοφάνεια και ελάχιστο αέρα, οι εκπλήξεις της ανοιξιάτικης φύσης των Τζουμέρκων δεν σταμάτησαν να παρελαύνουν προ των οφθαλμών ημών. Μεγαλοπρεπείς όγκοι βραχώδεις ή καταπράσινοι, κοντινοί ή απομεμακρυσμένοι σε όλα τα σημεία του κοντινού ή μακρυνού ορίζοντα συνέθεταν ένα σκηνικό ονειρικό που αποδεικνύει οτι η χώρα μας είναι από τις ωραιότερες του πλανήτη. Καταρράκτες που καταλήγουν σε χειμάρρους και άλλα ρέοντα ύδατα και ένα καλογραμμένο μονοπάτι, έργο του σπουδαίου ΕΟΣ Αρτας, μπαλώματα χιονιού και ενδημικά άνθη συμπληρώνουν το σκηνικό του Καταφυγίου Τζουμέρκων, χαρακτηριστικά όλου του ορεινού αυτού όγκου.

Η τελική ανάβαση προς την κορυφή είναι βραχώδης και απαιτεί προσοχή και ενίοτε χρήση των τεσσάρων άκρων. Εφθάσαμε εκεί την 14.00 μετά από σχεδόν 5 ωρών ανάβασης και καλύπτοντας υψομετρική διαφορά άνω των 1.300 μέτρων, μια από τις πλέον πολύωρες που πραγματοποίησε εφέτος ο Σύλλογός μας. Η κατάβαση, πάντα πιο πληκτική, τελείωσε την 17.45, οπότε και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, ευτυχείς για μια ακόμη φορά για μια αληθινά δύσκολη ορειβασία και ακόμη ευτυχέστεροι διότι δεν περάσαμε την Κυριακή μας σε απραξία και οκνηρία.

Και ολίγα περί Ιστορίας της περιοχής. Τα Θεοδώριανα έπαιξαν κομβικό ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821. Ο Χουρσίτ Πασάς, ο οποίος κατά τον Απρίλιο 1821 πολιορκούσε ακόμη τον Αλή στα Γιάννενα, έστειλε μια ισχυρή μονάδα για να καταστείλει την επανάσταση των Τζουμέρκων, κεντρική θέση στην οποία κατείχαν τα Θεοδώριανα. Αφού κατέστρεψαν τους Μελλισουργούς, οι Τούρκοι κατευθύνθηκαν στα Θεοδώριανα, όπου όμως καταστράφησαν, υποχώρησαν και δεν μπόρεσαν να κατέλθουν στον επαναστατημένο Μωριά προς βοήθεια της Τριπολιτσάς. Ιδού λοιπόν η ανεκτίμητη προσφορά στον Αγώνα των Τζουμέρκων που αποδεικνύει πόσο ισχυρός σύμμαχος και έσχατο καταφύγιο είναι τα βουνά για τον Ελληνα καθόλη την διάρκεια της Ιστορίας του.

Χαιρετήσαμε το Καταφύγι, τα Θεοδώριανα και όλα τα Τζουμέρκα με αγάπη και την υπόσχεση σύντομης επανόδου σε άλλη κορυφή.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ Σ.Π.ΟΡ.Τ.

Πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας μπορείτε να πάρετε από τα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.




Total
0
Shares
Previous Article
Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας

Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας: Αναστέλλεται η απεργία των μικροβιολόγων και ακτινολόγων

Next Article
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Εκδήλωση για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Μουζακίου

Related Posts