Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σ.Π.ΟΡ.Τ  – ανάβαση στο Χατζή

sport xantzi oreivasia

Σ.Π.ΟΡ.Τ  – ανάβαση στο Χατζή 

Πέρασαν 18 χρόνια από τότε που πρωτοσημαδέψαμε το μονοπάτι που ξεκινά από την Μεσοχώρα και οδηγεί στην κορυφή του Χατζή. Το δικό μας μονοπάτι, στο δικό μας βουνό, το άγνωστο εκείνη την εποχή. Στη συνέχεια δημοσιεύσαμε την διαδρομή και την κοινοποιήσαμε σε όλους τους ορειβατικούς συλλόγους. Έτσι το βουνό απέκτησε την προβολή και την αίγλη που του αξίζει σαν του πιο αλπικού της περιοχής.

Πρόκειται για ένα ορεινό συγκρότημα με διεύθυνση Δ-Α. Τριγυρίζεται από την ροή του Αχελώου δυτικά και νότια, το ρέμα Αρέντας ανατολικά και το ρέμα του Βαθυρέματος βόρεια. Έτσι, προκύπτει ένας απομονωμένος ορεινός όγκος με ψηλές, αποσαθρωμένες κορυφές. Εκτός από την ψηλότερη ομώνυμη κορυφή, ξεχωρίζουν ο Αλαμάνος (υψ. 1875 μ.) η Βρωμερή (υψ. 1945 μ.) και η Τρύπα. Στις υπώρειές του κυριαρχούν τα ελατοδάση ενώ ψηλότερα φυτρώνουν κέδρα και θάμνοι. Στην αλπική ζώνη, μικρά οροπέδια στηρίζουν τις ορεινές βοσκές.

Ιδανική εποχή για την ανάβαση είναι τα μέσα ή το τέλος της άνοιξης, τότε που τα χιόνια διατηρούνται ακόμα στο μεγάλο λούκι κάτω από την ψηλότερη κορυφή ενώ χαμηλότερα αμέτρητες πρίμουλες χρυσίζουν στο καταπράσινο χορτάρι. Αργότερα το Χατζή φανερώνει ένα πρόσωπο πέτρινο και σκληρό καθώς ο ήλιος πυρπολεί τα βράχια και τις πέτρες, στερεύει τις πηγές και κάνει δύσκολο το έργο του πεζοπόρου.

Το μονοπάτι ξεκινά από την Μεσοχώρα και κινούμενο σε χαμηλή βλάστηση φτάνει στον οικισμό «Σπίτια». Από εκεί, παρακάμπτοντας τον χωματόδρομο ανεβαίνει στις ομαλές πλαγιές της Μαλόραχης με την υπέροχη θέα και ξανασυναντά τον δρόμο στη θέση «Μορτζούλα». Εδώ, ένα μοναχικό δέντρο αποτελεί την αρχή ήπιας ανάβασης στο οροπέδιο, αντίκρυ στο πέταλο των κορυφών, το όνομα των οποίων μπορεί κάποιος να διαβάσει στην μεταλλική πινακίδα που τοποθετήσαμε πριν από 10 χρόνια. Ακολουθεί σύντομο κατέβασμα στην μικρή λεκάνη που σκάβει το ρέμα και η άνοδος στην δεξιά πετρώδη ράχη ως την βάση της κορυφής που προσπελαύνεται από τα νότια. Σύνολο πορείας 4.30’ και υψομετρική διαφορά 1100 μέτρα.

Η ψηλότερη κορυφή αποτέλεσε τον στόχο της τελευταίας μας ανάβασης που συμπληρώθηκε με πρόχειρη σήμανση και καθάρισμα του κομματιού που ανεβαίνει στη Μαλόραχη. Επισημάναμε την ανάγκη αποκατάστασης της σήμανσης τόσο με την τοποθέτηση νέων πινακίδων όσο και με ανεξίτηλα χρώματα στα βραχώδη κομμάτια. Σημαντική δουλειά πρέπει να γίνει στο τμήμα Μεσοχώρα – Σπίτια που η βλάστηση έχει κάνει αδιάβατο κατά τόπους. Είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Η μέρα έκλεισε με ένα πλούσιο γεύμα που μας παρέθεσε η κυρία Αγγελική στη φιλόξενο σπίτι της. Την ευχαριστούμε θερμά, όπως και το μέλος του συλλόγου μας Γιάννη Γιαννούλα που οργάνωσε όλη αυτή τη θαυμάσια Κυριακή.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Σαββατοκύριακο 8-9/10 οργανώνουμε πεζοπορία στην περιοχή των Αρενών του Γράμμου.  Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.




Total
0
Shares
Previous Article
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΚΟΣ

Β. Τσιάκος: Να ανέβει η ποσοστιαία ενίσχυση για αγροτικό μηχανολογικό εξοπλισμό στον αναπτυξιακό νόμο

Next Article
raly istoriko Olympou

Τα Τρίκαλα στο επίκεντρο του 11ου Ιστορικού Ράλι Ολύμπου

Related Posts