Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σ.Π.ΟΡ.Τ  – Ανάβαση στην Καζάρμα 

Kazarma sport

Σ.Π.ΟΡ.Τ  – Ανάβαση στην Καζάρμα 

Η Καζάρμα είναι μια κορυφή που ανήκει στο συγκρότημα των ΒΑ Αγράφων. Χωρίζεται από την Καράβα (υψ. 2184 μ.) με τον αυχένα του Αγίου Νικολάου στο υψόμετρο των 1500 μ. και συνεχίζει νοτιότερα με το Βουτσικάκι (υψ. 2154 μ.) τον Κουφόλογγο (υψ. 1882 μ.) και την Τέμπλα (υψ. 1800 μ.). Από τη μια μεριά βλέπει στα χωριά της κοιλάδας του Αγραφιώτη και από την άλλη σε αυτά της λίμνης του Μέγδοβα αλλά και μεγάλο μέρος της Θεσσαλικής πεδιάδας.

Σημαντική λοιπόν η θέση της γι αυτό ίσως χρησιμοποιήθηκε και σαν φυλάκιο, όπως τουλάχιστον δηλώνει το όνομά της. Το κτίσμα στη μύτη της κορυφής ήταν πυροφυλάκιο που τώρα μένει παρατημένο. Ευτυχώς η πέτρινη κατασκευή το διατήρησε στη θέση του, όπως και αυτό στην κορυφή Λουπάτα, αντίθετα με τα ξύλινα που ρήμαξαν και λεηλατήθηκαν στις κορυφές Μπορλέρο στον Ασπροπόταμο και Κράτσοβο στα Χάσια.

Οι ντόπιοι την γνωρίζουν σαν Ζυγουρολίβαδο, άρα αποτελούσε βοσκότοπο. (Το ζυγούρι είναι ένα πρόβατο, ηλικίας 8 έως 14 μηνών, το οποίο δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμα). Λιγοστό το χορτάρι στις πετρώδεις πλαγιές, άρα τα κοπάδια πρέπει να μετακινούνταν σε μεγάλη απόσταση για να βοσκήσουν. Σήμερα πρόβατα δεν υπάρχουν, τη θέση τους πήραν οι αγελάδες.

Η συνηθέστερη ανάβαση στην Καζάρμα ξεκινά από το διάσελο του Αγίου Νικολάου πάνω από το Βλάσι και μετά από περίπου 1.30’ μέτριας δυσκολίας πορεία φτάνουμε στο πυροφυλάκιο. Είναι αυτή που συνηθίζουμε τον χειμώνα, αρκεί να είναι ανοικτός ο δρόμος, αφού με τα χιόνια και τις παγωνιές κλείνει κατά διαστήματα.

Για την περασμένη Κυριακή διαλέξαμε μια μεγαλύτερη πορεία και πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Ξεκινώντας από το διάσελο ακολουθήσαμε το μονοπάτι που κατηφορίζει σε μικρό δάσος οξιάς και στη συνέχεια κινείται ανατολικά κάτω από τις απόκρημνες πλαγιές μέχρι την ποτίστρα. Από εδώ αφήνουμε το μονοπάτι που συνεχίζει για το πετρογέφυρο του Ανθοχωρίου και ανηφορίζουμε απότομα μέχρι ένα μικρό διάσελο πάνω από το μικρό οροπέδιο που σχηματίζεται ανάμεσα στην Καζάρμα και στον Κουφόλογγο.

Ακολουθεί μια σύντομη κατάβαση μέχρι τη θέση «Εννέα Βρύσες». Στην ουσία είναι μια μεγάλη βρύση με άφθονο νερό σε υψόμετρο 1520 μ. Από εδώ πρέπει να ανηφορίσουμε πολύ απότομα στην πέτρινη ράχη ακολουθώντας αδιόρατο μονοπάτι μέχρι το μεγάλο διάσελο με το άφθονο χορτάρι, 250 μέτρα κάτω από το πυροφυλάκιο. Υπομονή χρειάζεται και αυτή θα ανταμειφθεί από την ανεμπόδιστη θέα που προσφέρει η κορυφή σε όλες τις κατευθύνσεις. Ειδικά προς τα νότια με τις επιβλητικές κορυφές των κεντρικών Αγράφων και το Βελούχι, την Οίτη και τα Βαρδούσια στο βάθος.

Επιστρέφουμε από τη δυτική πλευρά, τη σύντομη διαδρομή, έχοντας μπροστά μας συνεχώς το πανόραμα της Καράβας με το χαλκόχρωμο δάσος της οξιάς στη βάση της.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 6/11 θα βαδίσουμε στο δασικό μονοπάτι που ξεκινά από το Στεφάνι και καταλήγει στην Κιάτρα Μπράστα, περνώντας από την κορυφή της Μοράβας. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.




Total
0
Shares
Previous Article
Παραπόταμους του Φαρσαλίτη στο Δήμο Σοφάδων καθαρίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Την παράταφρο του Σοφαδίτη ποταμού στην Κυψέλη καθάρισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Next Article
Δήμος Καρδίτσας: Ξεπεράστηκαν τα περισσότερα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία - Απολογισμός Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής Καρδίτσας - Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας για το σ/ν περί της ρυθμιστικής αρχής αποβλήτων, ενέργειας και υδάτων - Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας για τις κινητοποιήσεις των αγροτών - Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρδίτσας

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Καρδίτσας

Related Posts

theologis stefanos karditsa
Διαβάστε περισσότερα

Απάντηση του αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Καρδίτσας κ. Στεφ. Θεολόγη σε ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας περί θεματικών πάρκων

Με έκπληξη διαβάσαμε την πρόσφατη απάντηση του γραφείου του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας