Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σ.Π.ΟΡ.Τ: Ανάβαση στα Βερούσια

Σ.Π.ΟΡ.Τ: Ανάβαση στα Βερούσια

Σ.Π.ΟΡ.Τ: Ανάβαση στα Βερούσια

Υπάρχει ένα ορεινό συγκρότημα που ονομάζεται Άγραφα. Χωρίζονται στα Θεσσαλικά και τα Ευρυτανικά. Ψηλότερη κορυφή τους είναι η Καράβα, στα 2184 μ. Πίσω απ’ αυτήν, στα Βόρεια υπάρχει μία περιοχή, αλλά και χωριό, με όνομα “Αργιθέα”! Αργή θέα. Αργεί να φανεί ο ήλιος από τα Ανατολικά, κρυμμένος πίσω από τους ορεινούς όγκους. Στα Δυτικά αυτής της περιοχής, ανάμεσα στα Βερούσια Όρη και τον Αγκαθιά και την Λούτσα, νότια της Γκρόπας και δεξιά από την Αγορασιά, όπως πάει κανείς για Άρτα από Μουζάκι, υπάρχει ένα κεφαλοχώρι με όνομα Ανθηρό, με δύο “προάστια” προς τον Βορρά, το Λαγκάδι και την Μεταμόρφωση. Ανατολικά απέναντι από το Ανθηρό, στις πλαγιές της Λούτσας, υπάρχει ο οικισμός των Αγίων Αποστόλων, και λίγο πριν μία “γειτονιά”, τα Κάμ’να!

Την Κυριακή 12/3 το πρόγραμμα του ΣΠΟΡΤ περιλάμβανε ανάβαση στην κορυφή Προφήτης Ηλίας (1770 μ.) των Βερουσίων Ορέων, στην ανατολική πλαγιά των οποίων είναι χτισμένο το Ανθηρό, με αφετηρία την Ι.Μ. Γέννησης της Θεοτόκου στην Μεταμόρφωση.

Τί την έκανε όμως ιδιαίτερη ως ανάβαση, ώστε να κάνουμε αυτόν τον μακροσκελή πρόλογο; Η Αγάπη δύο ανθρώπων! Οδηγός της ανάβασης ο Γ., με μητέρα και σύζυγο από το Λαγκάδι Ανθηρού. “Σκούπα” της ομάδας ο Κ., αφιχθείς την παραμονή από τον νομό Αττικής, με πατέρα από τα Κάμ’να! Ο Κ. είχε βάλει από καιρό στο μάτι την συγκεκριμένη ανάβαση, για 2 λόγους: α) να ξανά συναντηθεί με τον Γ., β) να αγναντέψει από ψηλά την πατρογονική εστία των προγόνων του, τα μέρη που σαλαγούσε τα πρόβατά του ο μακαρίτης παππούς του, του οποίου έχει το όνομα.

Έφτασε λοιπόν η εβδομάδα που θα πλησίαζε η μέρα της ανάβασης. Αγωνία για τον καιρό, διαπραγματεύσεις για τις μετακινήσεις, τίποτε δεν μπόρεσε να εμποδίσει τους δύο φίλους να ανταμώσουν. Όπως κι έγινε λοιπόν. Έφτασε η μέρα. Ώρα συγκέντρωσης: 7:30 π.μ. στον σιδηροδρομικό σταθμό, για αναχώρηση με ίδια μέσα. 15 νωματαίοι, παλιοί και νέοι, το αποφασίζουν. Ραντεβού ανασυγκρότησης στον αυχένα του Τυμπάνου, μετά το Μουζάκι, από τον Βορεινό δρόμο. Δύσκολο μέρος-πέρασμα. Υπάρχει μνημείο θανόντων από μετακινήσεις στα χιόνια τα παλιά τα χρόνια που δεν υπήρχαν δρόμοι. Ο Κ. επικοινωνεί με τον Χ., πρώην Δήμαρχο Ανθηρού, και μόνιμο κάτοικο του πλέον. Ο Χ. υποδέχεται το κομβόι στην πλατεία του χωριού, που δεσπόζει ο γερο-πλάτανος κάτω από την δροσιά του οποίου οι φιλόξενοι κάτοικοι σερβίρουν σε αλυσίδα το φαγητό στα τραπέζια για το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου του χωριού, ο Ι.Ν. της οποίας στέκει δίπλα. Β’ Κυριακή των Νηστειών, αλλά ο παπά-Αποστόλης είναι κρυωμένος και δεν λειτουργεί. Άναμμα ενός κεριού με ασπασμό της εικόνας στον εξωτερικό χώρο στην είσοδο της εκκλησίας και μετάβαση στο πάρκο απέναντι από την Ι.Μ. Ο Χ. μιλάει με όλους, ο Γ. κι ο Κ. όμως σκέφτονται την ανάβαση. Μπρος ο ένας, πίσω ο άλλος, η ομάδα ξεκινά στις 09:45 π.μ., μετά από φόρεμα των ορειβατικών παπουτσιών και γέμισμα των παγουριών με νερό από την πηγή. Εκεί ψηλά είναι η νερομάνα, το Καλατόρι.

Ποιο ίχνος, και ποιο gps, ο Γ. διαλέγει την δεξιά ρεματιά. Ξέρει. Περνάει την ομάδα από την Μοσχοβόλα, που το νερό αναβλύζει μέσα από το έδαφος. Η πορεία διεξάγεται σε γλιστερό πεδίο, σε δασωμένο, με κλίση που ανεβάζει την ομάδα γρήγορα κερδίζοντας υψόμετρο στον αυχένα ανάμεσα στα Βερούσια και το ψηλότερο Σουφλί, που περνάει το μονοπάτι που πάει πίσω για Ελληνικά και Κατούνα. Ο καιρός καλός, ήλιος, χωρίς αέρα. Οι ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι όλης της εβδομάδας έχουν δώσει την σκυτάλη σε ένα ελαφρύ βορειαδάκι. Οι χιονούρες της κορυφής δεν τρομάζουν. Το κλίμα μεταξύ των μελών χαρούμενο. Και μετά από κάποιες στάσεις βγαίνουν στο γυμνό αλπικό. Τότε ξεπροβάλει το πανόραμα.

Νοτιοανατολικά η Καράβα, νοτιοδυτικά το Ντελιδήμι. Δυτικά τα Φρούσσια Όρη με την Κοκκινόλακα τους, Βόρεια το Σουφλί, με το καταφύγιο της Κατούνας από πίσω, Βορειοανατολικά οι Τσιούκες (εκεί ανεβαίνει άλλος φίλος, ο Ν., την ίδια ώρα) και δίπλα ο Αγκαθιάς κατεβαίνοντας νοτιότερα προς Λούτσα. Και κάτω, ανατολικά στα ριζά Ανθηρό, απέναντι Κάμ’να, και Δυτικά από πίσω από την κορυφογραμμή πλέον τα χωριά Ελληνικά, Καλή Κώμη και νοτιότερα το Πετρωτό (άλλου φίλου, του Θ.), και στο βάθος ο Αχελώος!

Σ.Π.ΟΡ.Τ: Ανάβαση στα Βερούσια

Χιόνια από τα 1700 μ. και πάνω, κι όχι παντού, όπως και σύννεφα στις 2000αρες κορυφές. Ο Κ. έχει φύγει μπροστά πλέον στην ανηφόρα. Και στο πρώτο τριγωνομετρικό της κορυφογραμμής, στα 1640 μ., βλέπει το σύννεφο από τον Βορρά. Θα προλάβει η ομάδα; Φεύγει μπροστά με την Μ. κι ακολουθεί η ομάδα μόλις μαζεύτηκαν όλοι. Φωτογραφίες, αλλά κι αγωνία. Το πεδίο της κορυφογραμμής όσο πλησιάζει στην κορυφή στενεύει, με γκρεμίλες από Δυτικά και χιόνι από Ανατολικά. Και μόλις φτάνουν στο μυτίκι της προκορφής, ο καιρός κλείνει. Τωρα η ομίχλη του σύννεφου δεν σε αφήνει να δεις την κορυφή που φαινόταν πριν από λίγο σε ένα μικρό άνοιγμα του καιρού. Και ξαφνικά αρχίζει να ψιχαλίζει λεπτό χιονόνερο σε μικρούς σβόλους χαλαζιού. Πίσω από το μυτίκι χάσκει μία τελευταία ανεβασιά, με ένα μικρό φρύδι χιονιού όμως στο τελείωμα της από το νοτιοδυτικό ανεμοσούρι των προηγούμενων ημερών. Εκείνη την ώρα, 12:30 μ.μ., καλεί ο Γ. τον Κ. από το πιο πίσω σημείο που είχε σταθεί η ομάδα και παίρνεται από κοινού η ορθή απόφαση να εγκαταλειφθεί η απόπειρα ανάβασης στην κορυφή κι η ομάδα να οπισθοχωρήσει επιστρέφοντας προς τα πίσω-κάτω.

Χρειάζονται γρήγορες κινήσεις, να βγουν αδιάβροχα, γάντια. Κι ενώ κατεβαίνουν, ο Κ. μένει πίσω για να φτιάξει τα πράγματα του. Ο Γ. κατεβάζει την ομάδα από άλλη διαδρομή, ο Κ. τους ξανά συναντά σε πιο κάτω επίπεδο. Το σύννεφο καλά κρατεί, κι η ομάδα ροβολά γρήγορα στην ράχη πλέον που βγάζει καρφί στο Καλατόρι. Κι εκεί πλέον, στην καλύβα του μπάρμπα Γώγου, ο καιρός ξανά ανοίγει. Είναι πλέον αργά όμως, η ομάδα έχει κατέβει κατά πολύ. Όλοι μένουν και κοιτούν τρώγοντας το κολατσιό της κορυφής στο μπαλκόνι της καλύβας, και λίγο πιο κάτω πλέον βγαίνει η αναμνηστική ομαδική φωτογραφία! Ο Κ. μονολογεί: “Ο Θεός τα οικονόμησε έτσι, για να ξανά ‘ρθω.” Την επόμενη φορά θα ανέβει με αγροτικό στο Καλατόρι να κερδίσει υψόμετρο ως γιαλαντζί ορειβάτης που είναι και να κάνει μόνο την κορυφογραμμή για να βγάλει την υποχρέωση. Τωρα όλοι κατηφορίζουν γρήγορα, με γέλια. Τα βουνά εκεί θα είναι, δεν φεύγουν.

Ο Χ. περιμένει την ομάδα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, που καταφτάνουν όλοι σώοι στις 14:30 μ.μ. Κάποιοι επιλέγουν να πιουν μία μπύρα στο καφενείο της πλατείας του χωριού, για αποκατάσταση ηλεκτρολυτών. Όλα κερασμένα, από απόσταση, από την αδερφή του κεκοιμημένου νονού του Κ. Το σπίτι του μπάρμπα Γιάννη κλειστό. Τηλεφωνική ενημέρωση σε γέρο Θεμιστοκλή, συνάδελφο Κ. και συμπατριώτη Μ. Ο Χ. διασκεδάζει με ιστορίες τα παραμένοντα μέλη της ομάδας.

Κάποια στιγμή όμως (15:30 μ.μ. κι οι τελευταίοι) όλοι πρέπει να αναχωρήσουν, και το χωριό παραμένει με τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι δεν βρίσκεις να παρκάρεις!

Η ομάδα παίρνει τον δρόμο της επιστροφής. Τώρα το μυαλό όλων τρέχει στις έγνοιες της καθημερινότητας για την εβδομάδα που πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη μέρα.

Ο Γ. συνοδεύει τον Κ. στον σταθμό των ΚΤΕΛ, κι ο τελευταίος τρώει κάτι πρόχειρο στο πόδι, πριν αναχωρήσει με το έκτακτο δρομολόγιο των 17:45 μ.μ. Είναι Σαρακοστή και νηστεύουν. Αγκαλιάζονται-φιλιούνται κι αποχαιρετιούνται. “Γράψε το κείμενο”, του λέει ο Γ. “Έχει ο Θεός”, του απαντά ο Κ.

Κι όντως έχει, γιατί μέσα στο λεωφορείο της επιστροφής γράφονται αυτές οι γραμμές, για να σταλεί τα μεσάνυχτα που θα έχει καταφτάσει ο Κ. στην οικία του. Τί είναι αυτό που τους ενώνει; Η Αγάπη! Η Αγάπη για τα βουνά, για τον τόπο καταγωγής τους, του ενός για τον άλλον, που μεταφράζεται σε νοιάξιμο-φροντίδα-ενδιαφέρον-μοίρασμα και δόσιμο!

Ευχαριστούμε, Θεέ μας, που μας αξίωσες να ζήσουμε κι αυτή την εμπειρία. Πάντα ψηλά, με Υγεία, κι όπως λένε και στο χωριό μας, “Εις το επανιδείν”!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Τηνν Κυριακή 19/3 έχουμε προγραμματίσει πεζοπορία από την Αχελινάδα στον Λογγά. Ώρες πορείας 4. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.




Total
0
Shares
Previous Article

Νέα Υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του Κώστα Μαράβα «ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ»

Next Article
Με την παράσταση «Ηλέκτρα Σούρδα» ανοίγει σήμερα η αυλαία του 38ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας - Με την παράσταση «Ηλέκτρα Σούρδα» ανοίγει η αυλαία του 38ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Με την παράσταση «Ηλέκτρα Σούρδα» ανοίγει σήμερα η αυλαία του 38ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Related Posts