Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σ.Π.ΟΡ.Τ. – ΑΓΡΑΦΑ κορυφές Πουλί, Παπαδημήτρη

sport

Ο  δρόμος που διασχίζει την καρδιά των Αγράφων ενώνει την Καρδίτσα με τα χωριά της ορεινής Ευρυτανίας (Άγραφα, Μοναστηράκι, Επινιανά). Πρόκειται για έναν από τους ορεινούς δρόμους μεγάλου υψομέτρου με σημαντική αξία αφού αποτελεί τον μόνο άμεσο τρόπο σύνδεσης αυτής της ορεινής περιοχής με τον κάμπο. Κατά το ήμισυ ασφαλτοστρωμένος (μέχρι τον οικισμό της Σάικα) περνά πάνω από τον οικισμό «Καμάρια», αφήνει δεξιά το οροπέδιο της Νιάλας και κατηφορίζει στη συνέχεια κακοτράχαλος στο ιστορικό χωριό των Αγράφων και από εκεί στον χωματόδρομο, παράλληλα με τη ροή του Αγραφιώτη κατευθυνόμενος νότια προς το Καρπενήσι, ή βόρεια προς το Τροβάτο.

Βέβαια για μεγάλο μέρος του χρόνου ο δρόμος είναι κλειστός από τα χιόνια και η επικοινωνία διακόπτεται. Πιθανόν κάποιοι, κάποτε, να αντιληφθούν τη σημασία του και να φροντίσουν για την ασφαλτόστρωση και την τακτική του συντήρηση, άσχετα αν ορισμένοι από εμάς θα προτιμούσαν να διατηρηθεί η σημερινή κατάσταση υπό τον φόβο της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Σε όλο το μήκος της διαδρομής του ο δρόμος διασχίζει τοπία άγριας φυσικής ομορφιάς με δάση και φαράγγια. Δεξιά και αριστερά ξεφυτρώνουν απόκρημνες οι κορυφές των Κεντρικών Αγράφων, γυμνές από βλάστηση. Κάποιες από αυτές προσπελαύνονται σχετικά εύκολα από τον δρόμο, όπως η Σβώνη, το Πουλί και το Παπαδημήτρη. Στις δυο τελευταίες είχαμε την ευκαιρία να ανεβούμε την περασμένη Κυριακή.

Το Πουλί (υψ. 1846 μ.) δικαιολογεί το όνομά του από το ιδιότυπο σχήμα με την απόκρημνη απόληξη πάνω από δυο σαν φτερούγες πλαγιές. Η ανάβαση ως εδώ απαιτεί περίπου 45’ από το σημείο εκκίνησης και έχει κάποια δυσκολία στην πετρώδη βάση της κορυφής λόγω της βροχής που προηγήθηκε.

Μετά από μια μικρή στάση για ξεκούραση κατηφορίζουμε με νότια κατεύθυνση στη ράχη που ενώνει το Πουλί με το Παπαδημήτρη (υψ. 1930 μ.). Εδώ χρειάζεται να ανεβοκατεβούμε αρκετές φορές βαδίζοντας στην χορταριασμένη πλαγιά μέχρι τη βάση του Παπαδημήτρη όπου φτάνουμε μετά από περίπου δυο ώρες συνολικής ανάβασης. Μαζί με εμάς φτάνουν και τα σύννεφα που από ώρα συσσωρεύονταν. Ο τόπος σκοτείνιασε αλλά η βροχή τελικά δεν ήρθε, έτσι η επιστροφή εξελίχτηκε ομαλά.

Για να ποικίλουμε τη διαδρομή παρακάμψαμε το Πουλί από αριστερά ακολουθώντας με το ένστικτο πορεία που μας οδήγησε κάτω από το βόρειο τμήμα της βάσης του και από εκεί στο σημείο εκκίνησης.

Γενικά ήταν μια εύκολη σχετικά πορεία που αν και την είχαμε ξανακάνει πριν από κάποια χρόνια, μας έδωσε την ευκαιρία να ξαναβρεθούμε σε αυτή την απομονωμένη περιοχή των κεντρικών Αγράφων.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Για την Κυριακή 15/9 έχουμε προγραμματίσει ανάβαση στην κορυφή Στακόκκαλα (υψ. 2045 μ.) του Λάκμου ξεκινώντας από το Χαλίκι. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.




Total
0
Shares
Previous Article
melisokomia

Ιδιαίτερη προσοχή στο νοθευμένο μέλι - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Next Article
epimelhthrio

Συμμετοχή Εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας στις εκδηλώσεις της «84ης ΔΕΘ» και της ΚΕΕΕ

Related Posts