Σ.Π.Ορ.Τ: Άγνωστες κορυφές των Αγράφων

Share

Σ.Π.Ορ.Τ: Άγνωστες κορυφές των Αγράφων

Κυριακή 23 Απριλίου, διπλή γιορτή, του Αγίου Γεωργίου και του Αποστόλου Θωμά και εμείς, περισσότεροι από 20 άτομα ανηφορίζουμε τις στροφές πάνω από το Μουζάκι για τη λίμνη Πλαστήρα για να  πραγματοποιήσουμε πορεία στα βόρεια Άγραφα.

Συνεχίζουμε τη διαδρομή αντικρίζοντας τη λίμνη καλυμμένη με το λευκό της ομίχλης. Κάπου – κάπου χρυσίζει στον πρωινό ήλιο στα μικρά ανοίγματα της μέρας.

Διασχίζουμε την Πεζούλα και βγαίνουμε κάτω από το Νεοχώρι και στη συνέχεια κατηφορίζουμε στις ανοιχτές στροφές του Μπελοκομίτη προς το φαράγγι του Καρβασαρά. Στη διασταύρωση εγκαταλείπουμε τον κύριο δρόμο που περιφέρεται γύρω από τη λίμνη και κατευθυνόμαστε προς τον μεγάλο αυχένα του Αγίου Νικολάου Μ. Βραγκιανών.

Από εδώ και πάνω η διαδρομή είναι εντυπωσιακή στο στενό φαράγγι. Η ανηφορική κλίση του δρόμου μας βγάζει σε όμορφο δάσος ελάτης στη βουνοπλαγιά της κορυφής Μπορλέρο.

Συνεχίζουμε τον ανηφορικό δρόμο κερδίζοντας ύψος για να βγούμε σε αλπικό τοπίο όπου οι εικόνες αλλάζουν στον ορίζοντα. Με μια σύντομη ημικυκλική πορεία βγαίνουμε στον αυχένα όπου είναι χτισμένο το πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, σημείο εκκίνησης διάφορων διαδρομών των Αγράφων, μεταξύ των οποίων και αυτή προς την πολυσυζητημένη Νιάλα.

Από εδώ, και μετά από 2 σχεδόν ώρες απόσταση από την πόλη μας ξεκινάμε την πορεία προς τα ΒΔ Άγραφα, με τις κορυφές Απέλινα, Βοΐδολίβαδο και Πύργος με τελικό προορισμό το χωριό Καρβασαράς.

Δίπλα από το εκκλησάκι ετοιμαζόμαστε κάτω από  τον μεγαλειώδη ορίζοντα της Πλάκας, ,του Καταραχιά και του Μπορλέρου. Ξεκινάμε από το εγκαταλειμμένο σπιτάκι για να διασχίσουμε την κορυφογραμμή που κατευθύνεται προς τα βόρεια για να ενωθεί με το Βουτσικάκι και ανηφορίζουμε προς την κορυφή Απέλινα στα 1729 μ με την ανεπανάληπτη θέα προς τις ψηλές κορυφές των Αγράφων. Κάτω χαμηλά ξεκινούν οι πρώτες ρεματιές με τα λιγοστά νερά που ενώνονται με τα υπόλοιπα για να σχηματίσουν τον Αγραφιώτη ποταμό που κυλά ήρεμα ως κάτω χαμηλά για να ενωθεί και να εμπλουτίσει με τα καθαρά νερά των Αγράφων τη λίμνη Κρεμαστών που διακρίνεται ελάχιστα στο βάθος.

Στη συνέχεια κατηφορίζουμε την πράσινη χωμάτινη πλαγιά για να ανεβούμε ξανά σε δασάκι με μικρά έλατα που γλύτωσαν από τη βόσκηση των κοπαδιών που τώρα πλέον δεν υπάρχουν. Απόμειναν οι πετρόστρουγκες να δείχνουν τα περασμένα.

Σ.Π.Ορ.Τ: Άγνωστες κορυφές των Αγράφων

Με κόπο ανηφορίζουμε την δεύτερη απότομη κορυφή Βοϊδολίβαδο στα 177 5. Εδώ μαζευόμαστε για ξεκούραση και απόλαυση του φυσικού τοπίου. Όλα από εδώ πάνω προβάλλουν το ένα πίσω από το άλλο και είναι σαν να μας κοιτάζουν από μακριά. Στις όμορφες πλαγιές κάτω χαμηλά προβάλλουν και αστράφτουν στον ανοιξιάτικο ήλιο τα μικρά χωριουδάκια. Η Κουστέσα, το Τροβάτο, το Τρίλοφο και πιο πίσω τα όμορφα Επινιανά με το φημισμένο φαράγγι του Ασπρορέματος.

Εδώ πάνω όλοι μας, με την απλή φορεσιά του ορειβάτη και με το σακίδιο στην πλάτη είμαστε μέσα στα κρυφά πλούτη της φύσης των Αγράφων, σε φύση σεμνή, αγιασμένη. Ο άνθρωπος είναι πλασμένος πιο πολύ για να νοιώσει ό,τι είναι στα μέτρα του και στις δυνάμεις του παρά ό,τι είναι έξω από όσο φτάνει το μάτι του και από όσο αισθάνεται η καρδιά του.

Στο βάθος υψώνεται η Τρίτη κορυφή Πύργος στα 1840 μ. Όσοι αισθανόμαστε ξεκούραστοι αποφασίζουμε να την φτάσουμε και από εκεί να κατευθυνθούμε στον Καρβασαρά.

Αθάνατη Ελλάδα!! Τι θησαυρούς έχεις για όποιον σε νοιώθει!!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

Δείτε επίσης