Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: Πότε θα μπορούν να αλλάζουν πάροχο όσοι χρωστούν το ρεύμα

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: Πότε θα μπορούν να αλλάζουν πάροχο όσοι χρωστούν το ρεύμα

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: Πότε θα μπορούν να αλλάζουν πάροχο όσοι χρωστούν το ρεύμα 

Η αρμόδια αρχή ενέργειας, σε συνέχεια της πρώτης διαβούλευσης με τους προμηθευτές ρεύματος που ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου εισηγείται την επιβολή πλαφόν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές για τους καταναλωτές που αλλάζουν πάροχο. Συγκεκριμένα, προτείνει για τους οικιακούς καταναλωτές ανώτατο όριο ανεξόφλητης οφειλής για να μπορούν να αλλάξουν πάροχο τα 150 ευρώ (τετραμηνιαίο λογαριασμό), για τους μη οικιακούς που είναι συνδεδεμένοι με τη χαμηλή τάση τα 200 ευρώ και για τους καταναλωτές μέσης τάσης τα 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», καταναλωτές που χρωστούν στον υφιστάμενο πάροχό τους πάνω από αυτά τα ποσά θα πρέπει για να αλλάξουν πάροχο είτε να αποπληρώσουν τα χρέη τους είτε να τα διακανονίσουν. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στον παλαιό προμηθευτή να υποβάλει στον αρμόδιο διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής για διάστημα έξι μηνών μετά την αλλαγή προμηθευτή, στην περίπτωση που ο πελάτης δεν τηρεί τον διακανονισμό αποπληρωμής της οφειλής του και υπό την προϋπόθεση ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του αντιστοιχούν σε τουλάχιστον έξι μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος.

Ένα τρίτο μέτρο που προτείνει η ΡΑΕ είναι η δημιουργία ενός συστήματος τύπου «Τειρεσία» που θα αξιοποιούν οι προμηθευτές για να αξιολογούν τον βαθμό φερεγγυότητας των καταναλωτών. Πρόκειται για ένα σύστημα επισήμανσης οφειλών, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι προμηθευτές και θα αφορά τους οφειλέτες λογαριασμών ρεύματος που θέλουν να αλλάξουν πάροχο.

Η ΡΑΕ προτείνει τα νέα μέτρα που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση να ισχύσουν για ένα χρόνο και στη συνέχεια να επαναξιολογηθούν ως προς την αποτελεσματικότητά τους.
Total
1
Shares