Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δ.Σ. Αργιθέας για τη λειτουργία των σχολείων της

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργιθέας - Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αργιθέας-Με 260.600 ευρώ χρηματοδοτείται ο Δήμος Αργιθέας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ

Το  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργιθέας κατά τη συνεδρίασή  στις 28 Φεβρουαρίου 2022και σε ΠΗΔ, συζήτησε λόγω του επείγοντος και το θέμα σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων της Αργιθέας διαχρονικά, αλλά και  για τη φετινή σχολική χρονιά, ιδιαίτερα. Για το 2022 λειτούργησε ελάχιστες μέρες (απουσία εκπαιδευτικών λόγω αναρρωτικής άδειας). Το Δημοτικό Συμβούλιο  ύστερα από διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων των μελών του κατέληξε στην απόφαση να προβεί σε έκδοση ομόφωνου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε στην ορεινή Αργιθέα λειτουργούσαν παλιότερα πάνω από τριάντα (30) Δημοτικά Σχολεία και τρία (3) Γυμνάσια με πολλούς μαθητές. Η διαχρονική όμως εγκατάλειψη της Αργιθέας εκ μέρους της Πολιτείας με την έλλειψη βασικών υποδομών οδήγησε σε μαρασμό την ορεινή περιοχή μας και στο σταδιακό κλείσιμο των σχολείων με αποτέλεσμα σήμερα να φτάσουμε στο σημείο να λειτουργεί; σε όλο το δήμο ένα (1) Δημοτικό Σχολείο με πέντε (5) μαθητές και (1) ένα Νηπιαγωγείο με ένα (1) μαθητή! Τότε χωρίς τα σημερινά κίνητρα, χωρίς  εφόδια, χωρίς ανέσεις και με  διαδρομές χιλιομέτρων με τα πόδια, για μαθητές και δασκάλους, τα σχολεία λειτουργούσαν απρόσκοπτα και έστελναν για περαιτέρω σπουδές φοιτητές  στα πανεπιστήμια και στελέχωναν τις υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου. Σήμερα και με τις ανέσεις και τις ευκολίες, που υπάρχουν, με όλα τα εκπαιδευτικά μέσα, υπάρχει μια δυστοκία στη στελέχωση και λειτουργία τους. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Αρχή και η Τοπική Σχολική Κοινότητα δίνουν «μάχη» για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας χωρίς προβλήματα. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης βρίσκεται σε αναστολή φέτος η λειτουργία του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου  στο Αργύρι, αφού οι γονείς επέλεξαν να πάνε τα παιδιά τους σε όμορο σχολείο, άλλης περιφερειακής Ενότητας, που αν και υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες, λειτουργεί όμως κανονικά. Δεν συζητάμε βέβαια για ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες στη μάθηση, αφού για τους μαθητές αυτούς η ξένη γλώσσα και οι άλλες ειδικότητες, που ζητάμε χρόνια, είναι μεγάλη πολυτέλεια.

Το οξύμωρο και αντιφατικό επίσης είναι  ότι ενώ όλοι οι υπεύθυνοι  διατείνονται, στα λόγια, ότι στηρίζουν μια φθίνουσα και δημογραφικά αποδεκατισμένη περιοχή και μάλιστα σε κάθε ευκαιρία  χαρακτηρίζουν ήρωες μαθητές και γονείς, στην πράξη οδηγούν ακόμα και αυτούς τους ελάχιστους στην εγκατάλειψή της. Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι παρά τις προσπάθειες, τις πρωτοβουλίες , τις προτάσεις, τις διαμαρτυρίες της δημοτικής αρχής και της τοπικής σχολικής κοινότητας το πρόβλημα διαιωνίζεται.

Η Αργιθεάτικη Κοινότητα είναι γνωστή για τη φιλοξενία της και κατανοεί τις νέες συνθήκες στους δύσκολους καιρούς και αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητά της. Όμως η καλοπροαίρετη ανοχή, η διάθεση για συνεργασία και το πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως αδυναμία. Επίσης φωνές, απειλές και υπόνοιες για κλείσιμο των σχολείων επιστρέφονται επιεικώς ως απαράδεκτες.

Η ομόφωνη απόφαση για το παρόν ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο σημαίνει ότι απαιτούμε τα αυτονόητα, δηλαδή, την απρόσκοπτη  λειτουργία των σχολείων μας, συμπαραστεκόμενοι στο δίκαιο αίτημα μαθητών και γονιών, και ότι δεν υπάρχει χώρος πολιτικής αντιπαράθεσης για τέτοια ευαίσθητα θέματα.

Το παραπάνω θέμα αποτελεί για το Δημοτικό Συμβούλιο και την Τοπική Σχολική Κοινότητα πρώτη προτεραιότητα και καλεί τη συντεταγμένη Πολιτεία να μεριμνήσει και να επιλύσει το πρόβλημα.

Πρότασή μας είναι:  

–  να ενεργοποιηθεί ξανά ο νόμος με την ονομαστική πρόσκληση εκπαιδευτικών, για την κάλυψη αυτών των θέσεων, δίνοντας και τα αντίστοιχα κίνητρα,                                                                                                                             –  να δοθεί επίσης χρηματοδότηση για όλες τις σχολικές μεταφορές.  

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΛΕΟΝ  ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΙΘΕΑ             

Αποδέκτες: Α/ΘΜΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΠΔΕΘ, ΥΠΑΙΘ, Π.Θ., ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΟΕ, ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ,ΜΜΕ




Total
0
Shares
Previous Article
Μετά από δύο χρόνια ανοίγει αύριο Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Ανοικτό το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου το τριήμερο των ΑΠΟΚΡΕΩ

Next Article
Gaiopolis Larisa 1

Με ικανοποιητικό ρυθμό προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του νέου αθλητικού κέντρου στο συγκρότημα Γαιόπολις