Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πρωτοβουλίες του Δήμου Λαρισσαίων για τα επικίνδυνα κτίρια στη Λάρισα

Πρωτοβουλίες σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, για τα επικίνδυνα κτίρια αναλαμβάνει ο Δήμος Λαρισαίων, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης
epikindina ktiria Larisa
  • Πρωτοβουλία  Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με ΤΕΕ, και συλλόγους πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων για τα επικίνδυνα κτίρια στη Λάρισα
  • Κοινή πρωτοβουλία Δημάρχων Λαρισαίων και Χανίων, σε επίπεδο ΚΕΔΕ για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου
  • Συνεχείς επαφές Απ. Καλογιάννη με Δήμαρχο Χανίων Παν. Σημανδηράκη για στήριξη της οικογένειας του αδικοχαμένου Νίκου

Πρωτοβουλίες σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, για τα επικίνδυνα κτίρια αναλαμβάνει ο Δήμος Λαρισαίων, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Αφορμή αποτέλεσε το τραγικό περιστατικό με την απώλεια του 22χρονου φοιτητή από τα Χανιά της Κρήτης, Νίκου Μπιτσάκη,ο οποίος έχασε τη ζωή του στην Λάρισα από πτώση τοιχίου από εγκαταλελειμμένο κτίσμα.

Αναφερόμενος στην αρχή της τοποθέτησής του, υποστήριξε ότι τόσες ημέρες δεν μιλήσαμε, τιμώντας την μνήμη του παιδιού και το πένθος της οικογένειας. «Θέλουμε  να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια συνδράμοντας τις αρμόδιες αρχές όπου κριθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Απ. Καλογιάννης.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στις πρωτοβουλίες ο κ. Καλογιάννης ανακοίνωσε ότι ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης τοπικού σχεδίου καταγραφής επικίνδυνων κτισμάτων, μετά και την αύξηση των έγγραφων καταγγελιών που έχουν φτάσει στην Διεύθυνση Πολεοδομίας μετά το τραγικό συμβάν. Στην προσπάθεια αυτή θα συνδράμουν και ιδιώτες μηχανικοί. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, τηλεδιάσκεψη του δημάρχου με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας κ. Νίκου Παπαγεωργίου, τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών κ. Γιάννη Μαρκατά και τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου. Και οι τρείς πρόεδροι συμφώνησαν με την πρωτοβουλία σημειώνοντας ότι θα συμμετάσχουν σ΄ αυτή.

Σε κεντρικό επίπεδο, ο κ. Καλογιάννης ανακοίνωσε την ανάληψη κοινή πρωτοβουλίας των Δήμων Λαρισαίων και Χανίων για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τα εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα κτίρια.

Ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι όλες αυτές τις ημέρες έχει επανειλημμένες επικοινωνίες με τον δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, οι οποίες αφορούσαν αφενός  στην στήριξη της οικογένειας του αδικοχαμένου φοιτητή, αλλά και για την ανάληψη πρωτοβουλίας σε επίπεδο ΚΕΔΕ για τη βελτίωση του ισχύοντος πλαισίου της πολεοδομικής νομοθεσίας. «Το θέμα απασχολεί όλη την Ελλάδα, Πολλοί δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί απ΄ όλη τη χώρα έχουν επικοινωνήσει μαζί μου, με αφορμή το τραγικό περιστατικό, εκφράζοντας την αγωνία τους για την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές τους με τα παλιά και επικίνδυνα κτίρια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Λαρισαίων. Ειδικά για την συνεργασία  με τον δήμαρχο Χανίων κ. Παν. Σημανδηράκη  υποστήριξε ότι πρώτα απ΄ όλα η συνεργασία αυτή αφορά στην στήριξη της οικογένειας του Νίκου, σε ό,τι χρειαστεί, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επιβεβαίωσε ότι έχει στείλει προσωπική επιστολή στην οικογένεια του αδικοχαμένου παιδιού.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως ο Δήμος Λαρισαίων, εδώ και αρκετούς μήνες και πριν το τραγικό περιστατικό, είχε συνάψει συμφωνία με το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για μια «ανθεκτική πόλη». Στο πλαίσιο της έρευνας του Πανεπιστημίου περιλαμβάνονταν η καταγραφή επικίνδυνων κτιρίων, των διατηρητέων κτιρίων, των κτιρίων ιδιαίτερου ενδιαφέροντας κλπ.

Αναφερόμενος στην ΕΔΕ που είχε διαταχθεί και ολοκληρώθηκε,   τόνισε ότι εξετάστηκαν όλοι οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Πολεοδομίας καθώς και πολίτης που σε δημόσιες τοποθετήσεις του αναφέρθηκε σε καταγγελίες, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν έγγραφες ή προφορικές αναφορές στην Υπηρεσία για το συγκεκριμένο κτίριο. Σημείωσε δε πως η ΕΔΕ θα κατατεθεί στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση.




Total
0
Shares
Previous Article
Συνεχίζονται τα rapid tests στη Θεσσαλία - Τα σημερινά αποτελέσματα Τετάρτη 10.08.22 - Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία

Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία σήμερα Πέμπτη 3 Μαρτίου

Next Article
Δια πυρός και σιδήρου μόνος πρώτος ο ΑΣΚ που πέρασε νικηφόρα από τον Αμύντα με 64-66

Δια πυρός και σιδήρου μόνος πρώτος ο ΑΣΚ που πέρασε νικηφόρα από τον Αμύντα με 64-66