Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Προτεραιότητα η ψηφιοποίηση του τοπικού Τύπου Καρδίτσας από τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Η Αθηνά»

BIBLIOUIKI

Την αναγκαιότητα ψηφιοποίησης του τοπικού Τύπου της Καρδίτσας και τις προσπάθειες που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση επεσήμανε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης «Η Αθηνά», κ. Αστέρης Χαλάτσης παρουσία παρουσία μελών του Δ.Σ. και της Ε.Ε. κ. Χρυσούλας Στουρνάρα, κ. Μαρίας Στυλογιάννη – Μπαλταδώρου, κ. Ελένης Καρυά και κ. Κώστα Παπαλέξη.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε το έντονο πρόβλημα φύλαξης του βιβλιακού και αρχειακού υλικού, αλλά και η έλλειψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού με πλήρη απασχόληση. Αναλυτικότερα: «Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Η ΑΘΗΝΑ», Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, είναι ο αρχαιότερος πνευματικός και πολιτιστικός σύλλογος του νομού Καρδίτσας και ένα από τα αρχαιότερα πνευματικά ιδρύματα της Δυτικής Θεσσαλίας με αξιόλογη και πολύπλευρη προσφορά.

Από το 1985 συστεγάζεται με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καρδίτσας, οργανισμό με ξεχωριστό ΔΣ, ξεχωριστή οικονομική διαχείριση και αυτόνομη δραστηριότητα. Το βιβλιακό και αρχειακό υλικό και οι αντίστοιχες λειτουργίες περιορίζονται σε ένα χώρο 200 τμ περίπου που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

bib3

Να σημειωθεί πως το δημαρχιακό μέγαρο έχει κτιστεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Λαϊκής Βιβλιοθήκης από το 1934 που αποκτήθηκε με αγορά. Ο δήμος Καρδίτσας-λόγω συνύπαρξης με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη- εξασφαλίζει τις δαπάνες λειτουργίας (καθαριότητα, ηλεκτροδότηση, αμοιβή υπαλλήλου κλπ). Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη δεν απασχολεί προσωπικό.

Η Βιβλιοθήκη σήμερα διαθέτει μια πλούσια συλλογή βιβλίων (35000 τίτλους περίπου) που εξασφαλίστηκαν από αγορές ή δωρεές συμπολιτών μας.
Διαθέτει το μοναδικό στο νομό αρχείο τοπικών εφημερίδων. Υπάρχουν εφημερίδες που η έκδοσή τους διακόπηκε , εφημερίδες με συνεχή έκδοση και άλλες με μεμονωμένα φύλλα. Αποτελεί τη διαχρονική μνήμη, και βασική πηγή πληροφορίας των κατοίκων του νομού μας και όχι μόνο. Ένα μέρος του αρχειακού αυτού υλικού (1930-1949) μέσα από πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής αποτυπώθηκε σε φιλμ που φυλάσσονται στο μουσείο της πόλης, ενώ τα πρωτότυπα –σε κακή κατάσταση- φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη χωρίς όμως δυνατότητα χρήσης.

Παραμένει ωστόσο έντονο το προβληματική φύλαξης του βιβλιακού και κυρίως του αρχειακού υλικού, αφού δεν υπάρχουν συστήματα ελέγχου του χώρου. Επί πλέον δυσκολία δημιουργεί η έλλειψη μόνιμου και με πλήρη απασχόληση εξειδικευμένου υπαλληλικού προσωπικού αφού η λειτουργία καλύπτεται ευκαιριακά με προγράμματα ολιγόμηνης απασχόλησης. Να σημειωθεί πως εδώ και πολλά χρόνια έχει σταματήσει η χρηματοδότηση της Βιβλιοθήκης από κρατικούς φορείς, οργανισμούς και το δήμο, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία συντήρησης ή αγοράς νέων επίπλων, τεχνολογικού εξοπλισμού, αναλώσιμων, βιβλίων κλπ.

Είναι φανερό πως κάτω από συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, καθίσταται προβληματική η πλήρης ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Λαϊκής Βιβλιοθήκης. Εκ των πραγμάτων προκύπτει η αντιμετώπιση άμεσων και οξυμένων προβλημάτων όπως πχ

Η διάσωση και αξιοποίηση του αρχείου των εφημερίδων και των παλαιτύπων (ψηφιοποίηση, δέσιμο, συνεχής προμήθεια των νέων φύλλων).
Η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για τη συντήρηση, αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση εφημερίδων και παλαιτύπων.
Η εξεύρεση χώρου και υποδομής για την χρήση αυτού του υλικού με τη διάθεση εξειδικευμένου υπαλληλικού προσωπικού με σταθερή εργασία.
Εργασίες συντήρησης χώρου και επίπλων
Αγορά απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού (σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύστημα ελέγχου του χώρου, σύστημα πυρασφάλειας κλπ).

Το Δ.Σ με προτεραιότητα την ψηφιοποίηση του τοπικού τύπου πήρε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Επισκέφτηκε τη διευθύντρια της βιβλιοθήκης της Βουλής όπου τέθηκε η αναγκαιότητα ηλεκτρονικής καταγραφής και προβολής των εφημερίδων. Το αίτημα έγινε αποδεκτό με την προϋπόθεση ότι θα καταλογογραφηθεί και θα μεταφερθεί το υλικό στην Αθήνα.

bib2

Επειδή ένα τέτοιο εγχείρημα συνεπάγει οικονομικό κόστος και υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό, το Δ.Σ στη συνέχεια είχε συνάντηση με τη δημοτική αρχή όπου έθεσε το αίτημα μαζί με άλλα αιτήματα. Ο κ δήμαρχος εκτιμώντας την αναγκαιότητα μιας τέτοιας προσπάθειας, υποσχέθηκε τη τεχνική στήριξη με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Θετική ήταν και η ανταπόκριση και στα άλλα αιτήματα που υποβλήθηκαν. Με τα δεδομένα αυτά το νέο ΔΣ θα πρέπει να επιμείνει στις στοχεύσεις του προκειμένου οι δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής να βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης με άμεσα ή πιο μακροπρόθεσμα μέτρα. Είναι προφανές πως στις προτεραιότητες του νέου Δ.Σ πρέπει να είναι το πρόβλημα της ψηφιοποίησης του τοπικού τύπου και η δυνατότητα πρόσβασης του κάθε ενδιαφερόμενου (ερευνητή, σπουδαστή κλπ)’».

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα της βιβλιοθήκης θα γίνει Τακτική Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ και εξελεγκτικής επιτροπής. Αιτήσεις για υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 27 του μήνα στα μέλη του Δ.Σ και κατά τη διάρκεια της συνέλευσης. Η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ.

ert.gr




Total
0
Shares
Previous Article

Πρόσκληση της ΝΟ.Δ.Ε Καρδίτσας στην ετήσια χοροεσπερίδα της

Next Article
kapnisma

274 «καταδόσεις» για κάπνισμα σε τρεις ημέρες! Χρειάζεται μία Αστυνομία μόνο για τους καπνιστές