Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πρόταση για την αποστράγγιση των νερών εκτός του ταμιευτήρα της Κάρλας

perifereiarxis thessalias Kouretas Dimitrios

Πρόταση για την αποστράγγιση των νερών εκτός του ταμιευτήρα της Κάρλας

H παροχετευτικότητα της σήραγγας της Κάρλας είναι 8,5m3/sec ή 730000 m3 ημερησίως και για την απορροή του συνολικού όγκου των υδάτων που έχουν σωρευτεί εκτός του ταμιευτήρα Κάρλας θα απαιτηθούν 22-24 μήνες.

Η εν λόγω παροχετευτικότητα της υφιστάμενης σήραγγας είναι πολύ μικρή και πρέπει να διερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Μία εναλλακτική λύση που θα μπορούσε άμεσα να εφαρμοστεί και να βοηθήσει στην αποστράγγιση των πλημμυρισμένων περιοχών είναι η άντληση των υδάτων, με ειδικά αντλητικά συγκροτήματα που τοποθετούνται επί πλωτών πλατφορμών και η μεταφορά τους μέσω αγωγών στον υφιστάμενο συλλεκτήρα Σ1 και από εκεί δια της βαρύτητας και της κλίσης του εδάφους στον π. Πηνειό.

Αναλυτικότερα τα προτεινόμενα έργα περιλαμβάνουν την τοποθέτηση εντός των πλημμυρισμένων εκτάσεων πλωτής πλατφόρμας επί της οποίας θα τοποθετηθούν αντλητικά συγκροτήματα συνολικής δυναμικότητας ~750000 m3 ημερησίως. Για την τροφοδοσία των αντλιών θα απαιτηθεί η κατασκευή υποσταθμού συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ~10MW.

Eντός της πλημμυρισμένης περιοχής θα ποντιστούν σωλήνες κατάλληλης διατομής σε μήκος ~2Κm περίπου μέσω των οποίων τα αντλούμενα ύδατα θα οδηγούνται εκτός της πλημμυρισμένης περιοχής (2Τ) και από εκεί μέσω αγωγού συνολικού μήκους 6 Km και κάτω από υφιστάμενους δρόμους θα μεταφέρονται στον υφιστάμενο συλλεκτήρα Σ1.

Ο συλλεκτήρας Σ1 έχει κλίση προς τον ποταμό Πηνειό αλλά για την μεταφορά των αναγκαίων ποσοτήτων θα απαιτηθούν εργασίες διάνοιξης του συλλεκτήρα και κατασκευής αναχωμάτων (όπου απαιτούνται) έως την συμβολή του συλλεκτήρα Σ1 με τον χείμαρο Γκουσμπασανιώτη, από την συμβολή και μετά η κοίτη έχει ικανοποιητική διατομή ή οποία μπορεί να παροχετεύσει τις απαιτούμενες ποσότητες.

Το συνολικό κόστος των ανωτέρω εκτιμάται στο ποσό των ~ 25.000.000 € (πλην του κόστους του υποσταθμού).

Με την ενέργεια αυτή θεωρούμε ότι επιταχύνεται η απάντληση των υδάτων προς όφελος των αγροτών καθόσον αποδίδονται σ’ αυτού ε οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις νωρίτερα, σε σχέση με τις γνωστές εκτιμήσεις, και επιπλέον επιταχύνεται η απόδοση της Στρατιωτικής  Βάσης του Στεφανοβικίου ταχύτερα ώστε να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης και η επιχειρησιακή της επαναλειτουργία το ταχύτερο δυνατόν.

Τα πλωτά μέσα και τα αντλητικά συγκροτήματα θα αποθηκεύονται σε χώρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα μπορούν να ξαναχρησιμοποιούνται και σε άλλες περιοχές που εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα συχνότερα λόγω θραύσης των αναχωμάτων (π.χ περιοχές Ν.Καρδίτσας).
Total
0
Shares
Previous Article
portaikos akadimies pita 2024 2

Κοπή πίτας της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου του Δ. Πύλης «Πορταϊκός»

Next Article
Στα …Βουνά οι λύσεις για προστασία και ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας - Ανοιχτή Επιστολή: Να αφεθούν απερίσπαστα τα στελέχη της ΔΤΕ Καρδίτσας για έργα οδικής ασφάλειας - Συντήρησης Δρόμων - Σταθερό οικονομικό όφελος έχουν οι οικιακοί καταναλωτές στις περιοχές εγκατάστασης αιολικών πάρκων - Όψιμοι πανηγυρισμοί για Φράγμα-Λίμνη Σμοκόβου! Για το φράγμα Μεσοχώρας Τρικάλων - του Μουζακίου και της Συκιάς Καρδίτσας: ΟΥΔΕΝ - Έργα Μεταφοράς νερών Αχελώου: Η μόνη λύση για την Θεσσαλία για αποτροπή Σαχαροποίησης κάμπου και απογείωση ορεινής Αργιθέας !!! - «Κλείδωσε» η χρηματοδότηση για άσφαλτο στα Ρόγκια - Όρια Ν. Ευρυτανίας και Στέγαστρο Μ. Σκάλα - Οι νέοι Κοινοτάρχες ας μεριμνήσουν για οδοντιατρική περίθαλψη παιδιών - γυναικών - υπερηλίκων - Τακτική Συγκοινωνία στα Ορεινά: Πότε το ΔΣ ΚΤΕΛ Καρδίτσας - Η αρμόδια Αντιπεριφέρεια και η Δημοτική Αρχή Αργιθέας θα απαντήσουν; - Η 8η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα για τις Γυναίκες δεν θα γιορταστεί φέτος - 80 ημέρες έως 31-12-23: Πώς θα πορευθεί η πληγωμένη Θεσσαλία χωρίς ισχυρή περιφερειακή ηγεσία; - Η Θεσσαλία ξανά στο προσκήνιο - Ισότιμος Εταίρος στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης - Ανθεκτικότητας! - Δ. Παπακώστας: Οι ελεύθεροι Θεσσαλοί δεν πείθονται από απερχόμενο περιφερειάρχη - Κυριακή ψηφίζουν αλλαγή - νέα αρχή! - Θεσσαλία: Θέλουμε πρόοδο - ασφάλεια και νέα Ηγεσία στην Περιφέρεια με Γνώση - Ενότητα - Η κάλπη περιφερειακών αιρετών κρύβει εκπλήξεις στις 8-10-23 για το μέλλον της Θεσσαλίας & Θεσσαλών! - Δημήτρης Παπακώστας: Αναμόρφωση συστήματος Διακυβέρνησης Δήμων - Περιφερειών - «Θέατρο παραλόγου» με τη γέφυρα «Αργύρη» - Σωστά ενεργεί το Υπουργείο Υποδομών: Σύγχρονη Γέφυρα ΤΩΡΑ στον άξονα προς Άρτα - όχι πτυσσόμενη προσωρινή Μπέλευ - Δημήτρης Παπακώστας: Οι Αργιθεάτες ανά τη Θεσσαλία αξίζουν την φροντίδα και του ορεινού Δήμου Αργιθέας, της πατρίδας τους! - Έξι 24ωρα (150 ώρες) ως την e-κατάθεση ψηφοδελτίων ενόψει τοπικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 - Στροφή κατοίκων πόλεων για διακοπές στα ορεινά! - Έργα Ασφάλτου από ΤΕΚ ΑΕ στην επαρχιακή οδό 9 «Βραγκιανά (διασταύρωση) - Β' Μάραθο - Λίμνη - ΙΜ Σπηλιάς» απαιτείται ... θαύμα!!! - Τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΕ Καρδίτσας εκφράζουν οι ακραίες θέσεις για έργα ΑΠΕ του ‘Υπευθύνου’ Περιβάλλοντος; - Τις πταίει; Για μη παραγωγή έργων στον ορεινό Δήμο Αργιθέας; - Περιφερειακός σύμβουλος Πλειοψηφίας αποχωρεί λόγω απαρχαιωμένου οδικού δικτύου στο Πήλιο - Δημήτρης Παπακώστας

ΔΣ ΚΤΕΛ Καρδίτσας - Δημ. Αρχή Αργιθέας - Αντ/ρχης Καρδίτσας - Γενική Δ/νση Υπ Μεταφορών: Πρώτιστη νομική υποχρέωση για τακτική προσιτή συγκοινωνία!!!