Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πρόταση Γ. Κωτσού στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για πρόγραμμα στήριξης Μικρών Επιχειρήσεων

Γ. Κωτσός: Αποζημιώνονται επαγγελματικά οχήματα, λεωφορεία και ταξί

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ. ΚΩΤΣΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΙΑΝΟ»

Με παρέμβασή του στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός ζητάει την εκπόνηση και εφαρμογή ενός προγράμματος οικονομικής στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται σε περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό».

Ειδικότερα, ο Βουλευτής σε σχετική Επιστολή προς τον κ. Αγοραστό επισημαίνει τα παρακάτω:

«Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη

Με την παρούσα θέλω να σας εκφράσω την άμεση ανάγκη οικονομικής στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που εδρεύουν στις περιοχές όπως ο Νομός Καρδίτσας, οι οποίες υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τον μεσογειακό κυκλώνα «ΙΑΝΟ».

Ειδικότερα για το Νομό Καρδίτσας, πρέπει να επισημάνω ότι όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις του αντιμετωπίζουν οξύτατο οικονομικό πρόβλημα διότι ο τζίρος έχει πέσει στο ναδίρ!

Βασικοί λόγοι είναι η λειτουργική, αγοραστική και καταναλωτική αδράνεια που έχουν προκαλέσει οι τεράστιες καταστροφές της θεομηνίας εδώ και δυο περίπου μήνες στον τόπο μας και φυσικά το νέο αναγκαστικό lockdown που εφαρμόστηκε σε όλη τη χώρα για την αντιμετώπιση της μένουσας πανδημίας του COVID-19.

Η βιωσιμότητά τους πλέον βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο και δυστυχώς οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς και των τοπικών επιχειρηματικών εκπροσώπων είναι ότι πολλές επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον «ΙΑΝΟ», δεν θα καταφέρουν να ξεκινήσουν και πάλι τη λειτουργία τους εάν δεν υποστηριχτούν με επιπλέον οικονομικά κίνητρα από αυτά που θέσπισε η Πολιτεία.

Επειδή γνωρίζω την ιδιαίτερη ευαισθησία σας για τα συγκεκριμένα ζητήματα και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλετε για την επίλυσή τους, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στην διάθεσή της η περιφέρεια Θεσσαλίας, με την παρούσα σας υποβάλλω πρόταση προκήρυξης μιας νέας Δράσης σχετικής με την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται σε περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τον «ΙΑΝΟ», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020», της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πρωταρχικός στόχος της προτεινόμενης Δράσης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα δημόσια στήριξη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ». Η εν λόγω Δράση θα αφορά επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει τουλάχιστον μία διαχειριστική χρήση.

Προτείνω η δράση να προσομοιάζει στη «μη επιστρεπτέα προκαταβολή» με δημόσια στήριξη, η οποία θα καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο, ή και περισσότερο του 50% των εξόδων της επιχείρησης το έτος 2019, ορίζοντας ελάχιστο και μέγιστο ποσό επιχορήγησης με βάση τον προϋπολογισμό της Δράσης.

Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός του αναλογούντος κεφαλαίου κίνησης θα προκύπτει από το άθροισμα των δηλωθέντων ποσών συγκεκριμένων πεδίων του έντυπου Ε3 του προηγούμενου έτους (χρήση 2019) πολλαπλασιαζόμενο με 50%.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο του μέγιστου οριζόμενου ποσού, η αναλογούσα δημόσια χρηματοδότηση θα διαμορφώνεται στο μέγιστο ποσό, ενώ σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι μικρότερο του ελάχιστου οριζόμενου ποσού, δεν θα είναι δυνατή η συμμετοχή στη Δράση.

Οι επιχειρήσεις του Νομού Καρδίτσας, προκειμένου να επιβιώσουν και να ορθοποδήσουν από τις καταστροφικές συνέπειες που άφησε στο πέρασμα του ο «ΙΑΝΟΣ», έχουν απόλυτη ανάγκη αυτή την άμεση οικονομική ενίσχυση η οποία είναι αναγκαίο να συμπεριλάβει και τις αγροτικές επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» και πολλές από αυτές έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Κύριε Περιφερειάρχη

Πρέπει να τονίσω ότι η παραπάνω ενίσχυση, ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ενίσχυσης στις επιχειρήσεις του βαριά πληγωμένου από τον «ΙΑΝΟ» Ν. Καρδίτσας, πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατό.

Θα αποτελέσει πρωτοπορία και θα ανοίξει ο δρόμος ώστε και άλλες Περιφέρειες να ακολουθήσουν αυτή την υποστηρικτική οδό, ανακοινώνοντας αντίστοιχες ενισχύσεις για παρόμοιες καταστάσεις με αυτές που βίωσε πρόσφατα ο Νομός μας».




Total
0
Shares
Previous Article
Τηλεφωνική επικοινωνία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο

Τηλεφωνική επικοινωνία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο

Next Article
Μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Related Posts