Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Προτάσεις της Βουλευτού Καρδίτσας κ. Βράντζα προς τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Μπόλαρη

Σε συνέχεια της συνάντησης της Βουλευτού Καρδίτσας Παναγιώτας Βράντζα με τον αναπληρωτή υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κύριο Μάρκο Μπόλαρη την περασμένη εβδομάδα, η βουλευτής έστειλε τις προτάσεις της για συγκεκριμένα θέματα που ζήτησε ο υπουργός.

Δε αναφέρθηκε στα μείζονα ζητήματα που αφορούν το συντελεστή φορολόγησης των αγροτών και των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ λόγω του ότι αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε εξέλιξη. Επίσης δεν γίνετε λόγος για το τεράστιο θέμα των βοσκοτόπων, εν αναμονή ανακοινώσεων από τον υπουργό Κύριο Αποστόλου τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οι προτάσεις αφορούν στα ακόλουθα:

1. Φορολογικό Αγροτών

– Άμεση επιστροφή του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% για τα ζώντα ζώα που πωλούνται από τους παραγωγούς.

– Οι δηλώσεις ΦΠΑ των αγροτών να κατατίθενται σε ετήσια βάση, λόγω της εποχικότητας των εσόδων και εξόδων.

– Στον ορισμό του κατά «κύριο επάγγελμα αγρότη» και όσον αφορά το εισοδηματικό κριτήριο, αυτό θα πρέπει να αφορά το ατομικό και όχι το οικογενειακό εισόδημα.

2. Αδειοδότηση Σταβλικών εγκαταστάσεων.

Πέρα από την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για την έκδοση άδειας λειτουργίας κτηνοτροφικής εγκατάστασης, προτείνονται οι ακόλουθες βελτιώσεις ώστε να μπορέσει το σύνολο των κτηνοτρόφων να λειτουργήσει νόμιμα και ανταγωνιστικά χωρίς ανισότητες και δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού.

– Οι αποστάσεις που προβλέπονται στο παράρτημα του Ν.4056/12-3-12, να ισχύουν κατ’ εξαίρεση μειωμένες κατά 25% για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Να προστεθεί μια επιπλέον κατηγορία στον εν λόγο πίνακα που να αφορά οικισμούς με πληθυσμό λιγότερο από 50 κατοίκους, όπου θα καθορίζονται αποστάσεις για κτηνοτροφικές μονάδες δυναμικότητας άνω των 100 ΜΜΖ.

Για δε τους ακατοίκητους ή περιστασιακά (εποχιακά) κατοικούμενους οικισμούς των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών να μην ισχύουν οι αποστάσεις του προαναφερθέντος πίνακα.

– Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους πριν την έναρξη ισχύος του Ν.4056/12-3-12 και συνεχίζουν να λειτουργούν αδιάλειπτα να μπορούν να λάβουν ειδική προσωπική άδεια, μη μεταβιβάσιμη, με ημερομηνία λήξης την ημερομηνία συνταξιοδότησης ή τη διακοπή της δραστηριότητας του κτηνοτρόφου. Με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι υπόλοιποι όροι αδειοδότησης πλην των αποστάσεων από οικισμούς.

– Για την πρώτη κατηγορία σταβλικών εγκαταστάσεων (πρόχειρα καταλύματα) όπου δεν απαιτείται τήρηση πολεοδομικών όρων θα πρέπει να σταματήσει και η απαίτηση εγκρίσεων από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.

– Η εκδούσα αρχή (ΔΑΟΚ), θα πρέπει να συλλέγει μόνη της έγγραφα που εκδίδονται από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.

3. ΚΑΠ

Ο ρυθμός σύγκλισης των δικαιωμάτων της ΕΕ που προβλέφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (2015-2020), παρατείνει και ουσιαστικά διαιωνίζει την αδικία και τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ παλαιότερων (κατεχόντων ιστορικά δικαιώματα) και νεότερων αγροτών.

– Άμεσα να ξεκινήσουν οι διεργασίες ώστε με το τέλος της παρούσης περιόδου (2020) να έχει επέλθει η πλήρης σύγκλιση των δικαιωμάτων ενίσχυσης για όλους τους αγρότες.

– Να διασαφηνιστεί απολύτως και να διασφαλιστεί ότι οι νεοεισερχόμενοι αγρότες χωρίς δικαιώματα, θα είναι δικαιούχοι κατανομής δικαιωμάτων για την περίοδο 2015-2020.

– Να επανεξεταστεί το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, τόσο ως προς τον αριθμό και το είδος των προϊόντων όσο και ως προς τα κριτήρια ενίσχυσης.

Μείωση του αριθμού των προϊόντων που ενισχύονται, ώστε η ενίσχυση να είναι ουσιαστική.

Άμεση υπαγωγή του χοιρινού κρέατος στα προϊόντα που ενισχύονται.

Αύξηση της ηλικίας των επιλέξιμων θηλυκών βοοειδών από τα 12 στα 17 έτη.

Με εκτίμηση,
Βράντζα Παναγιώτα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών: Γεώργιος Καραϊσκάκης

Next Article

Χρηματοδοτικές λύσεις για τους αγρότες

Related Posts