Προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη του νομού

.

Από το Επιμελητήριο Καρδίτσας

Ο τουρισμός, βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την τοπική οικονομία και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ενισχύει τα τελευταία χρόνια την εξωστρέφεια και τη δυναμική του.

Υπάρχει πράγματι αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τον νομό μας.

Ο τουρισμός έχει τις βάσεις και τη δυναμική να επιτελεί όλο και πιο κομβικό ρόλο στην οικονομία. Αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της. Δημιουργεί προστιθέμενη αξία σε πολλούς άλλους συνδεδεμένους με την τουριστική δραστηριότητα παραγωγικούς κλάδους. Αποτελεί μια σίγουρη και σταθερή «δεξαμενή» θέσεων εργασίας και τέλος, προβάλλει άμεσα και στοχευμένα τον νομό μας, δημιουργώντας χωρίς καμία διαφήμιση ένα σημαντικό απόθεμα θετικής φήμης, αξιοπιστίας.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί όλοι οι φορείς βαδίζουμε πάνω σε ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης για τον τουρισμό. Το σχέδιο αυτό δεν θα πρέπει να είναι σχέδιο για το σήμερα.  Αντίθετα, δημιουργεί μεγαλύτερες ευθύνες για το αύριο, για τα επόμενα χρόνια. Βάζουμε τον πήχη ψηλά. Να προωθήσουμε το τοπικό τουριστικό προϊόν ακολουθώντας σύγχρονες, ανταγωνιστικές μεθόδους μάρκετινγκ (προβολή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει:

  • Να επενδύσουμε στον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας (Αεροδρόμιο, Ε65, Χιονοδρομικό, τοπικό οδικό δίκτυο).
  • Να δώσουμε προτεραιότητα στην περαιτέρω βελτίωση της παροχής τουριστικών υπηρεσιών, μέσα από την αναβάθμιση της εκπαίδευσης-κατάρτισης στον τουρισμό. ( Δημιουργία ταυτότητας της περιοχής και καθιέρωση σήματος ποιότητας παρεχομένων υπηρεσιών)
  • Δημιουργία εκδηλώσεων αν περιοχές στον Νομό και σε διαφορετικές περιόδους μέσα στο έτος, όπως Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, (δημιουργία μόνιμου χώρου τέλεσης του ανταμώματος ενδείκνυται η περιοχή Καραμανώλη στο διάσελο πάνω από το χιονοδρομικό)Φεστιβάλ – Πάρτυ νεολαίας, ( Γιορτή λίμνης στα πρότυπα του river πάρτυ του Νεστορίου Καστοριάς καταληλότερη περιοχή παραλίμνια στο Κρυονέρι απέναντι από το νησάκι)Γουρουνοχαρά, Ρογκατσάρια.
  • Να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως είναι:

ο ιατρικός και ο ιαματικός τουρισμός, (αθλητικός τουρισμός με αναβάθμιση των γηπέδων ποδοσφαίρου της λίμνης , Κρυονερίου, Καλυβίων Πεζούλας και Νεοχωρίου όπως και των γηπέδων μπάσκετ για την υποδοχή και προετοιμασία ομάδων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.)

ο αγροτουρισμός και ο οινοτουρισμός (τσίπουρο και κρασί), (προσπάθεια ένταξης της περιοχής στους δρόμους του κρασιού, αναβάθμιση γιορτής κρασιού Μεσενικόλα με γευσιγνωσία)

ο γαστρονομικός τουρισμός (προβολή τοπικών προϊόντων όπως μπατζίνα, πλαστός, λουκάνικο, τραχανάς),

ο θρησκευτικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός. 

Ειδικότερα ο Νομός μας ενδείκνυται για πολλές δραστηριότητες οι οποίες αν οργανωθούν μπορούν να κρατήσουν τον επισκέπτη αρκετές μέρες στην περιοχή μας, μερικές από αυτές είναι:

Parapente (αλεξίπτωτο πλαγιάς)

Αναρρίχηση, (αναβάθμιση του πεδίου αναρρίχησης Πορτής) Ιππασία, Ορεινό τρέξιμο, Παρατήρηση οικοσυστημάτων (χλωρίδα & πανίδα), (δημιουργία επισκέψιμου καταφυγίου άγριων ζώων της περιοχής ενδείκνυται το δάσος Κρυονερίου για το οποίο υπάρχει και σχετική απόφαση του δασικού συνεταιρισμού)

Πεζοπορία-Ορειβασία, Ποδηλασία βουνού (Mountain bike), (ορειβατικό σκί, οι  δρόμοι και οι πλαγιές αποτελούν τις καλύτερες πίστες υπάρχει και το προηγούμενο με την διοργάνωσης του snow leopard με τρομερή επιτυχία) ποδήλατο στην λίμνη, ψάρεμα, (μανιταροδιαδρομές η περιοχή είναι πλούσια σε μανιτάρια καθιέρωση γιορτής) διαδρομές 4χ4, (αεροπορικοί αγώνες, ήδη γίνονται) enduro. (ράλι Αγράφων με ειδικές διαδρομές γύρω από την λίμνη εχουν γίνει 3 παλαιότερα με μεγάλη επιτυχία, ράλι σπρίντ και ράλι cross με αναβάθμιση της πίστας της Ανάβρας.)

Καθιέρωση αν είναι δυνατόν μιάς μεγάλης εκδήλωσης κάθε μήνα.

  • Στοχεύουμε σε τουρισμό υψηλού επιπέδου, που μπορεί να δώσει οικονομική «ανάσα» στους επιχειρηματίες του κλάδου.

Σε περιόδους κρίσης, σαν αυτή που διανύσαμε, οφείλουμε να ρίχνουμε βάρος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας. Ο τουρισμός είναι ένα από αυτά. Τη σημασία του ενισχύει η οριζόντια αλληλεπίδρασή του με άλλους τομείς, όπως η πρωτογενής παραγωγή, η εστίαση και η ψυχαγωγία, η επιχειρηματικότητα και η εμπορική δραστηριότητα, οι μεταφορές.Total
0
Shares