Προστασία των κτηνοτρόφων εν όψη Πάσχα ζητάει η Ασημίνα Σκόνδρα

ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΚΟΝΔΡΑ

 Για την στήριξη των κτηνοτρόφων, προέβη σε παρέμβαση η Βουλευτής Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 Τόνισε τις ιδιαίτερες συνθήκες, που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας και πλήττουν όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και τον κλάδο των κτηνοτρόφων, που έχουν ξεχωριστή θέση στην διατροφική αλυσίδα της πατρίδας μας.

 Με δεδομένο ότι, η περίοδος αυτή του Πάσχα, είναι κομβικής σημασίας για τους κτηνοτρόφους, και ιδιαίτερα όσων εκτρέφουν αμνοερίφια, η κ. Σκόνδρα επισήμανε στους υπουργούς, την ανάγκη στήριξης του ευαίσθητου αυτού παραγωγικού κλάδου, οι οποίοι βρίσκονται σε ανασφάλεια και σύγχυση, αφού κανείς δεν γνωρίζει τις συνέπειες της φετινής κατάστασης.

 Στα πλαίσια αυτά ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα στήριξής τους, για την ανακούφιση αλλά και για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Μεταξύ άλλων, η Βουλευτής μας αναφέρει:

«Κύριοι Υπουργοί,

η πανδημία του COVID-19, που χτύπησε τη χώρα μας όπως και ολόκληρη την υφήλιο, οδήγησε την Κυβέρνηση μας και πολύ σωστά, στη λήψη προληπτικών μέτρων, την αναστολή λειτουργίας των σχολείων, των εμπορικών καταστημάτων, των καταστημάτων εστίασης, τον αυστηρό περιορισμό κυκλοφορίας των πολιτών κτλ. Συνέπεια των εν λόγω μέτρων, υπήρξε η κάθετη πτώση πάσης φύσεως οικονομικής δραστηριότητας, που αναπόφευκτα οδηγεί σε μία νέα περίοδο ύφεσης. Για την άμβλυνση των συνεπειών αυτής της ύφεσης, η Κυβέρνηση ορθά πήρε ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται. Ωστόσο, οφείλω να σας ενημερώσω, ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας, που πλήττεται εξίσου σοβαρά, παρέμεινε εκτός των όποιων ρυθμίσεων.

Ειδικά τώρα, ενόψει του Πάσχα, η δραστική μείωση των εξαγωγών, το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, η πιθανή μειωμένη ζήτηση των αμνοεριφίων λόγω των συνθηκών, ελλοχεύει τεράστιο κίνδυνο υπερεπάρκειας στην αγορά με αντίστοιχη μείωση της αξίας των κρεάτων, μεγάλο μέρος των εγχώριων αμνοεριφίων να παραμείνει τελικά αδιάθετο και την επακόλουθη οικονομική ζημία των κτηνοτρόφων. Για να μπορέσει να αποτραπεί το τεράστιο οικονομικό πλήγμα στον κλάδο και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς, ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί:

  • Προτίθεστε να εντάξετε τους κτηνοτρόφους, σε ειδική ρύθμιση αναστολής των υποχρεώσεων τους, προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και ΔΕΗ;
  • Σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε, μετά το Πάσχα, το deminimis, έτσι ώστε, εφόσον διαπιστωθεί σημαντική διαφορά, μεταξύ των τιμών των αμνοεριφίων που θα διατεθούν την τρέχουσα περίοδο, σε σχέση με τις τιμές το αντίστοιχο διάστημα του 2019, να υπάρξει οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων;
  • Προτίθεστε να εξαιρέσετε τον τομέα της κτηνοτροφίας από την παράταση της λήξης των μεταχρονολογημένων επιταγών και άλλων αξιογράφων κατά 75 ημέρες, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο, δημιουργεί τεράστια έλλειψη ρευστότητας στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα;
  • Τέλος, ποια μέτρα έλεγχου έχουν προγραμματιστεί, από τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών;»Total
0
Shares