Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Προσφυγικό Μεταναστευτικό/ Εθνική Συνεννόηση – Αλληλεγγύη

*Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Προς κ. Ντόρα Μπακογιάννη

Αγαπητή Ντόρα καλημέρα,

Εν πρώτοις να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου για την ώριμη ψύχραιμη παρέμβαση σου στο θέμα που ανέκυψε με τις άστοχες/ανώριμες δηλώσεις του βουλευτή ΝΔ Κυρανάκη για “χοιρινά και μπύρες”….έξω από τις δομές προσφύγων…
Δυστυχώς το επίπεδο ορισμένων κοινοβουλευτικών στελεχών …δεν είναι αντάξιο των κρίσιμων περιστάσεων που ζούμε…. Χρειάζεται δουλειά!

Α. Θα ‘θελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου για το μείζον πρόβλημα Εθνικής Ασφάλειας που εξελίσσεται σε “ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο” σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

1. Απαιτείται Εθνική Συναίνεση και έμπρακτη Αλληλεγγύη στους νησιώτες Έλληνες του Βορείου Αιγαίου. Έχουν δυστυχώς εγκαταλειφθεί …..
2. Ο σεβασμός των όρων της Σύμβασης Γενεύης 1951 και του Πρωτοκόλλου 1967 είναι αδιαπραγμάτευτη θέση της Χώρας μας.
Η φιλοξενία των προσφύγων, ιδίως των ανήλικων και μητέρων, ιερή υποχρέωση, πράξη ανθρωπιάς και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
3. Η κατανομή των εισερχομένων πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, σε συνεργασία με τοπική αυτοδιοίκηση και όχι με ισοπεδωτικό τρόπο.

4. Έχουμε την άποψη ότι για λόγους εθνοδημογραφικούς, ιστορικούς, εθνικής ασφάλειας (που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε πχ για “ισλαμικό τόξο” κλπ) στη Βόρεια Ελλάδα – Μακεδονία και Θράκη, η εγκατάσταση προσφύγων να είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με άλλες περιφέρειες (Θεσσαλία, Ήπειρο και νότια Ελλάδα). (Στο 50% πχ του ποσοστού των άλλων περιφερειών της νότιας Ελλάδας).
Η μη σωστή κίνηση για μεταφορά πρόσθετων προσφύγων στα Βρασνά Βόλβης έχει δημιουργήσει …. κακό προηγούμενο….
Η Μακεδονία και Θράκη έχουν πρόσφατες τις πληγές του ξεριζωμού, της προσφυγιάς, των διακρίσεων….
(Όπως και η πληροφορία ότι θα καταληφθεί πτέρυγα του νοσοκομείου Αμ.Φλέμιγκ στην Πεντέλη).

5. Το ποσοστό 1% επί του πληθυσμού, που ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, να εξηγηθεί επί ποιου πληθυσμού κάθε Περιφέρειας ή Δήμου.
Του νόμιμου; Του πραγματικού; Ή του μόνιμου;
Είμαστε μοναδική χώρα με τρεις….”Πληθυσμούς”…….!( στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ)
Μόνο σταθερό στοιχείο είναι ο πραγματικός πληθυσμός (de facto,όπως αναγράφεται)…..Ας καταλήξουμε Επιτέλους!!!
Επίσης να εξηγηθεί με γλώσσα Αλήθειας ότι το ποσοστό αυτό δεν είναι αμετάβλητο, αλλά ακολουθεί τον ρυθμό των Ροών….
Να γίνει κατανοητό ότι αν δεν διαχειριστούμε με ψυχραιμία, ενότητα και αλληλεγγύη τις ροές, τότε εκείνες θα…. περάσουν από πάνω μας με τραγικά αποτελέσματα (όχι δίπλα μας).
Οι Περιφερειάρχες κυρίως να αρθούν στο ύψος των εθνικών περιστάσεων!

Β. Οφείλουμε να προσφέρουμε στους πρόσφυγες συνθήκες ενός ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου ζωής (όχι του μέσου Έλληνα).
Όπως τουλάχιστον ζεί, ο φτωχός Έλληνας, ο άνεργος νέος μας, ο Ρομά, ο κάτοικος ορεινών Απόμακρων περιοχών και μικρών νησιών.
Δεν υποχρεούμαστε ως Κράτος και κοινωνία να παρέχουμε πολυτελή ξενοδοχεία και άνεση αστικών κέντρων.
Οι φιλοξενούμενοι, με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης, οφείλουν να σέβονται τους νόμους και κανονισμούς της χώρας μας.
Εξαιρούνται οι παραβατικοί, οι τρομοκράτες, οι φανατικοί…..που πρέπει να επαναπροωθούνται.

Γ. Η Κυβέρνηση ας εξετάσει μαζί με τους Αιρετούς Αυτοδιοίκησης, την εγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών, μητέρων και αδύναμων, αρχίζοντας από αραιοκατοικημένα ορεινά χωριά, με εξασφάλιση στήριξης των Δήμων με γιατρούς, αστυνόμευση, δασκάλους, πόρους και Συγκοινωνιακή σύνδεση με γειτονικά αστικά κέντρα και Υπηρεσίες.
Πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι η εγκατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι περίπατος στην εξοχή, έχει εμπόδια και δυσκολίες, μήπως και ανακοπεί το μεγάλο κύμα ροών….

Στη διάθεση σας
Με εκτίμηση

Δημήτρης Παπακώστας
(Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας (1991-2019)
Δήμαρχος Αχελώου 1999-2006/ Δημοκρατική Συμμαχία – 2012).




Total
0
Shares
Previous Article
agorastos erga

Δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το έργο της συντήρησης του οδικού δικτύου της Π.Ε. Καρδίτσας

Next Article
Νέες ταινίες στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας

Νέες ταινίες στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας

Related Posts

Χρ. Τριαντόπουλος: Θεσμοθετήθηκε η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες - Χρ. Τριαντόπουλος: Με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για τις ενισχύσεις των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας από τον ΕΛΓΑ - Χρ. Τριαντόπουλος στη Βουλή: Εργαζόμαστε όλοι εντατικά για να φτάσει η πρώτη αρωγή σε όσους πραγματική την δικαιούνται
Διαβάστε περισσότερα

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες…