Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Προς Υπουργείo Εσωτερικών: Προτάσεις για τροποποίηση ν. 4804/21 & 5043/23 ενόψει τοπικών εκλογών 8-10-23

Αλαλούμ Περιφερειαρχών και Κυβέρνησης για «Έργα Αχελώου» - Η Θεσσαλία τελικά χρειάζεται «πανάκριβα» φράγματα ή πεταμένα λεφτά όσα έχουν δαπανηθεί ως τώρα; - Συγκοινωνία στα Ορεινά: Πότε το ΔΣ ΚΤΕΛ Καρδίτσας, η αρμόδια Αντιπεριφέρεια και η Δημοτική Αρχή Αργιθέας θα δώσουν σύγχρονη λύση; - Στη Θεσσαλία Λίαν αμφίρροπη η μάχη: οι Θεσσαλοί μπορούν να εκλέξουν Νέα Περιφερειάρχη με ελευθερία χωρίς 'άνωθεν' εντολές! _ Ποιά τα αποτελέσματα εργολαβίας για ασφάλεια στα προφράγματα Συκιάς Αργιθέας; - Προς Υπουργείo Εσωτερικών: Προτάσεις για τροποποίηση ν. 4804/21 & 5043/23 ενόψει τοπικών εκλογών 8-10-23 Ο αλλοπρόσαλλος Καλλικράτης κατέκαψε τα Δερβενοχώρια… Το ΔΣ Αργιθέας να «σπάσει» την εσωστρέφεια: χρωστάει 7 παραστάσεις για διεκδίκηση αιτημάτων που έχουν βαλτώσει...

Προς Υπουργείo Εσωτερικών: Προτάσεις για τροποποίηση ν. 4804/21 & 5043/23 ενόψει τοπικών εκλογών 8-10-23

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας


Η απλοποίηση εκλογικών διαδικασιών και η απελευθέρωση από «όρους – γρίφους» και με μεγάλο οικονομικό κόστος εμπόδια, αποτελεί επείγον και πρωταρχικής σημασίας ζήτημα για πολλές τοπικές αυτοδιοικητικές κινήσεις ενεργών πολιτών ενόψει της πιεστικής προθεσμίας για συγκρότηση και κατάθεση ψηφοδελτίων, ενόψει Τοπικών εκλογών σε δήμους /κοινότητες και περιφέρειες.

• Η 31η Αυγούστου (ν 4804/21) εν μέσω καύσωνα και πυρκαγιών πρέπει να μετατεθεί για 10 – 14 Σεπτεμβρίου.

^ Η Τοπική Δημοκρατία χρειάζεται στήριξη -«οξυγόνο» και διευκολύνσεις για να υπάρξει έντιμη δημοκρατική αντιπαράθεση, υγιής αντιλογος, ισότητα όπλων.

^ Για τους ορεινούς εκτεταμένους ΟΤΑ και με μικρό πληθυσμό, διάσπαρτο σε πόλεις ανά την Ελλάδα (ετεροδημότες το 50-60%) και οικισμούς, κατεπείγον και ζωτικής αξίας το αίτημα για ειδικές εκλογικές ρυθμίσεις.

Στείλαμε ως ‘Πατριωτική Εναλλακτική Αργιθεατών’- Π.Εν.Α, στους αρμόδιους Υπουργούς σχετικό υπόμνημα :

Ημερομηνία: 23 Ιουλίου 2023 – 17:09:43 EEST
Προς: gramatia@ypes.gr
Θέμα: Προτάσεις για τροποποίηση ν 4804/21& 5043/23ενόψει τοπικών εκλογών 8-10-23

Προς
1. Υπουργό Εσωτερικών κ Νίκη Κεραμέως και
2.Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών κ Θ Λιβάνιο

Κοινοποίηση: Βουλευτές, κόμματα, Πρόεδρο ΔΣ ΚΕΔΕ κ ΠΕΔ Θεσσαλίας

Θέμα: Τροποποίηση διατάξεων ενόψει εκλογών για ανάδειξη Δημοτικών : Κοινοτικών αρχών και Περιφερειακών  προς τόνωση συμμετοχικότητας και απλοποίηση κατάρτισης συνδυασμών.

Παρακαλούμε να εξετάσετε τις ακόλουθες προτάσεις ενόψει τοπικών εκλογών.

Παρατηρείται το φαινόμενο αποχής και αποστασιοποίησης ενεργών πολιτών από αυτοδιοικητική δράση και συμμετοχή.

Αδιαφορία και αδυναμία σχηματισμού αξιόμαχων παρατάξεων – συνδυασμών εξ αιτίας των πολλαπλών όρων/προϋποθέσεων και δυσβάστακτου κόστους που συνεπάγεται η όλη διαδικασία.

••• Προτάσεις Απλοποίησης :

1. Παράταση κατάθεσης υποψηφιοτήτων έως 10 Σεπτεμβρίου (αντί εν μέσω θέρους 31-8-23).

2. Δυνατότητα εναλλακτική κατάθεσης χειρόγραφα – όπως ως 2019- έως 7/9/23.

3. Ποσόστωση φύλων μόνο για ψηφοδέλτιο κορμού δηλ για ΔΣ και ΠΣ .

• Ειδική ρύθμιση για δήμους ορεινούς και μικρούς ηπειρωτικούς ( >5000 δημότες).
4. Έγκυρο ψηφοδέλτιο για Δημοτικές εκλογές με υποψήφιους ΔΣ Δήμων μόνο [minimum αριθμός ίσος με όλο αριθμό εδρών ΔΣ] & για κοινοτικούς αιρετούς μόνο στις κοινότητες άνω των 200 δημοτών (τριμελή) – στο 60% αυτών.
— ήτοι: να μην είναι υποχρεωτικές υποψηφιότητες σε χωριά κάτω των 200 κατοίκων ή άλλως: μόνο στο 30% (από 60% που ισχύει σήμερα).
5. Προσαύξηση υποψηφίων έως 100% εδρών σε κάθε σώμα ( αντί του 150%).

6. Κοινοτάρχης εκλεγμένος οφείλει να μένει μόνιμα στην κοινότητα ή σε απόσταση μικρότερη των 40 χλμ από έδρα του. Όπως και οι Τοπικοί Αντιδήμαρχοι από έδρα δημοτικής του ενότητας.

7. Ορισμός Τοπικού Αντιδημάρχου σε όλες τις δημοτικές ενότητες (σε όλους τους καποδιστριακούς δήμους) με προσαύξηση συνολικού αριθμού αντιδημαρχιών που ορίζεται με ισχύοντα (πχ μόνο 2 σε δήμους με πληθυσμό έως 5000). Να ληφθεί Υπ’ όψη και η έκταση και το δυσπρόσιτο ΟΤΑ.

8. Υποχρέωση για σύγκληση ΚΣ ανά μήνα σε κάθε κοινότητα παρουσία μέλους ΔΣ ΟΤΑ -που θα ορίζει ο δημαρχος- άλλως μη καταβολή αντιμισθίας (εξόδων κίνησης) και έκπτωση. Ουσιαστικές εξουσίες, ευθύνες πολιτικής προστασίας στους αιρετούς κοινοτήτων.

9. Έμπρακτη υλική και οικονομική στήριξη όλων των παρατάξεων αντιπολίτευσης προς ενίσχυση του θεσμικού ρόλου τους.

Στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινίσεις

Με εκτίμηση
Δημήτρης Παπακώστας 23-7-23
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Θεσσαλίας
Δήμαρχος 1999-2006 / πρόεδρος ΔΣ 2017-19 / αιρετός 25 έτη
Νομικός
Total
0
Shares
Previous Article
Δώδεκα συλλήψεις για ναρκωτικά την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλία

Δώδεκα συλλήψεις για ναρκωτικά την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλία

Next Article
Δασαρχείο Καρδίτσας: Δασική Αστυνομική Διάταξη περί Μελισσοσμηνών - Δασρχείο Μουζακίου: Δασική Αστυνομική Ρυθμιστική Διάταξη περί Μελισσοσμηνών

Δασρχείο Μουζακίου: Δασική Αστυνομική Ρυθμιστική Διάταξη περί Μελισσοσμηνών

Related Posts