Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Προπληρωμή ευρωπαϊκών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης ζητά η Ασημίνα Σκόνδρα

ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΚΟΝΔΡΑ

 Να εξεταστεί το ενδεχόμενο προπληρωμής των ευρωπαϊκών αγροτικών προγραμμάτων, καθώς και η ένταξη των αγροτών, σε ειδική ρύθμιση αναστολής των υποχρεώσεων τους, προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και ΔΕΗ, ζητά με ερώτησή της στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, η Βουλευτής Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα.

Η Βουλευτής υποστηρίζει, ότι η προπληρωμή των προγραμμάτων, όπως βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία,. απονιτροποίηση, νέοι αγρότες, δάσωση γεωργικών γαιών κλπ, θα δώσει  μια «ένεση ρευστότητας» στους αγρότες και παράλληλα θα ενισχύσει και τις περιφερειακές τοπικές οικονομίες, που έχουν πληγεί από τα μέτρα για την πανδημία του COVID-19, αφού θα συμπέσει χρονικά με την εκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Ειδικότερα στην ερώτηση αναφέρεται:

«Θέμα: Πληρωμή δικαιούχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, στα πλαίσια αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του COVID-19.

Κύριοι Υπουργοί,

Η πανδημία του COVID-19, που χτύπησε τη χώρα μας όπως και ολόκληρη την υφήλιο, οδήγησε την Κυβέρνηση μας στη λήψη μέτρων, για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Συνέπεια των εν λόγω μέτρων, υπήρξε η κάθετη πτώση πάσης φύσεως οικονομικής δραστηριότητας, που αναπόφευκτα οδηγεί σε μία νέα περίοδο ύφεσης. Για την άμβλυνση των συνεπειών της ύφεσης αυτής, η Κυβέρνησή μας ορθά πήρε ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, που πλήττονται. Εξίσου σοβαρά πλήττονται και κλάδοι του αγροτικού κόσμου και κατ’ επέκταση οι κοινωνίες εκείνες, που η τοπική τους οικονομία στηρίζεται κατά βάση στον αγροτικό τομέα, όπως η δική μου περιφέρεια Καρδίτσας. Είναι δεδομένο, ότι η Κυβέρνηση μας θα εξαντλήσει τα περιθώρια στήριξης και θα δημιουργήσει κατάλληλες προϋποθέσεις, για την εκκίνηση της οικονομίας, αξιοποιώντας όλους τους δυνητικά διαθέσιμους πόρους.

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα της χώρας, μία τέτοια δυνητική λύση, που μάλιστα δεν επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση δίνοντας ρευστότητα στους αγρότες και στις αγροτικές περιοχές γενικότερα, είναι η προεξόφληση ενισχύσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια, δικαιούχων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

Πρόκειται για πληρωμές που συνήθως πραγματοποιούνται τους φθινοπωρινούς μήνες και μία ενδεχόμενη πρόωρη πληρωμή, κατά δύο ή τρεις μήνες νωρίτερα, θα έδινε ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα, που παράλληλα συνεπάγεται και ανάσες ρευστότητας στις τοπικές τους κοινωνίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί:

  • Προτίθεστε να εξετάσετε την προαναφερθείσα προεξόφληση ενισχύσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα, όσων έχουν ήδη εγκριθεί και είναι δικαιούχοι ευρωπαϊκών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης;

 Μεταξύ αυτών, αλλά όχι μόνο, συγκαταλέγονται, η  βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η απονιτροποίηση του  Μέτρου 10 “Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, οι νέοι αγρότες, οι δικαιούχοι δάσωσης γεωργικών γαιών και γεωργοδασοκομικών γεωργοπεριβαλλοντικών συστημάτων;

  • Επίσης, προτίθεστε να εντάξετε τους αγρότες, σε ειδική ρύθμιση αναστολής των υποχρεώσεων τους, προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και ΔΕΗ;».

 Η ερωτώσα Βουλευτής

ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΚΟΝΔΡΑ

Βουλευτής Ν. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
koronoios giannakopoulos slide

Πρώτο θετικό κρούσμα κορονοϊού στην Καρδίτσα - 48χρονος που ταξίδευε με το ΚΤΕΛ από Αθήνα βρέθηκε θετικός στον ιό

Next Article
Koutsogiannis Giannis mouzakinews

Ευχές του Αντιδημάρχου καθημερινότητας του πολίτη Δ. Μουζακίου κ. Ιωάννη Κουτσουγιάννη