Προπατορικό αμάρτημα της Βουλής

Ελληνοτουρκική προσέγγιση - Οικονομική ταυτότητα –  Eπιδόματα - Θανάσης Θάνος: O βασιλιάς της υγείας είναι γυμνός;

Προπατορικό αμάρτημα της Βουλής

Γράφει ο Θανάσης Θάνος


Ελληνική Βουλή 13-07-2022, συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.

Mέγιστη η υποβολή σε δοκιμασία για να αντέξει κανείς τη συζήτηση. Το παρόν γράμμα μου δεν σκοπεί στο να διατυπωθεί άποψη για το νομοσχέδιο. Υπάρχουν oι πλέον ειδικοί.

Διατυπώνεται όμως άποψη για τον τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης.

Λέξεις που ακούστηκαν και όχι μόνο αυτές: επονείδιστο, εισαγγελέας –δικαστής –εγκαλούσα η Υπουργός, 5η φάλαγγα για τα πανεπιστήμια, γκρίζα εποχή για μίζες και ρεμούλες, πρώτη η κα Διαμαντοπούλου και μετά εσείς διαλύετε την παιδεία κ.λπ. Αντί συζήτησης και κριτικής εξ’ αρχής αρνητικές θέσεις. Για μια ακόμη φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδόθηκαν «ντε και καλά» στην αναζήτηση αρνήσεων, τη στιγμή που αναμενόταν κριτική με επιχειρήματα.

Δυστυχώς είναι η διαχρονική ευθύνη των αντιπολιτεύσεων που εν πολλοίς στάθηκε εμπόδιο στην κάθε κατά κανόνα προσπάθεια για τη νομοθέτηση σωστών θέσεων ακόμη και σε εθνικά θέματα από γέννησης του Ελληνικού κράτους.

Θα ήταν ενδιαφέρουσα η συγγραφή ενός βιβλίου από ιστορικό επιστήμονα με τις διαχρονικές θέσεις των αντιπολιτεύσεων(με ονόματα) για όλα τα σοβαρά θέματα για να καταδειχθεί πόσο εμποδίστηκε η πρόοδος του κράτους σε όλους τους τομείς(π.χ. ιδέ υγεία, ιδέ παιδεία, ιδέ φορολογία κ.λπ.).

Βέβαια η κύρια ευθύνη ανήκει στις κυβερνήσεις.

Δυνατό σενάριο και για θεατρικό έργο το ανωτέρω βιβλίο, με δυνατά μηνύματα.

Το κομματικό κέρδος υπερισχύει πολλές φορές του Ελληνικού κέρδους.

Το πιάνο, εν προκειμένω η Βουλή, είναι από τη γέννησης του προβληματικό, οπότε είναι δύσκολο να κριθεί ή να κρίνεται κάθε φορά ο πιανίστας. Αναζητείται τελικά το προπατορικό αμάρτημα της Βουλής.

Πάντως (άποψη μου) αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθεί από μέρους μου η καλοπροαίρετη προσπάθεια του κ. Λοβέρδου(ΠΑΣΟΚ) και του κ. Βαρουφάκη (ΜέΡΑ25) να διατυπωθούν κριτικές θέσεις.

Όσο για το νόμο της κας Διαμαντοπούλου (πρώην υπουργού ΠΑΣΟΚ) αντί, ακόμη κι αν υπήρξαν κάποιες αδυναμίες, να επικροτηθεί ένας νόμος προϊόν συναίνεσης (ευρεία πλειοψηφία 255 βουλευτών –πρωτοφανές), διατυπώθηκε άκρως αρνητική θέση.

ΘΑΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Τοπογράφος μηχανικός Ε.Μ.Π.

Total
0
Shares