Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Προκλητική οικονομική απαλλαγή σε Εργολάβο από το Δήμαρχο Καρδίτσας

Η αντίστροφη μέτρηση για τη χειρότερη Δημοτική αρχή - Ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για την Καρδίτσα - Κωνσταντίνος Ξυλομένος

Προκλητική οικονομική απαλλαγή σε Εργολάβο από το Δήμαρχο Καρδίτσας 

του Ξυλομένου Κωνσταντίνου

Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Ανεξάρτητου Δημοτικού συμβούλου πρ. Αντιδημάρχου Καρδίτσας

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Καρδίτσας της Τρίτης 22 Μαρτίου ήρθε εκτός ημερησίας διάταξης και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, η απαλλαγή των χρεώσεων κατάληψης πεζοδρομίου για ιδιώτη εργολάβο. Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Καρδίτσας παρουσίασε το θέμα ως αίτημα της Περιφέρειας, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για διαβίβαση του αιτήματος του εργολάβου από την Περιφέρεια προς την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καρδίτσας. Επίσης δήλωσε άγνοια ακόμη και για την επωνυμία του αναδόχου, παρόλο που στην εισήγηση αναφέρεται εμφανώς η επωνυμία της ιδιωτικής εταιρείας, που έχει αναλάβει το έργο. Σε μια προσπάθεια παραπλάνησης του Δημοτικού συμβουλίου επέμεινε να παρουσιάζει το θέμα ως αίτημα της Περιφέρειας, η οποία όμως δεν έχει καμία αρμοδιότητα και συγχρόνως επικαλέστηκε την ενεργειακή κρίση, για να υπερασπιστεί το αυξημένο κόστος κατασκευής του έργου από την κατασκευαστική εταιρεία. Η αίτηση με αρ. πρωτ. 3021/23.02.2022 του αναδόχου για την απαλλαγή της χρέωσης, δεν διαβιβάστηκε στους Δημοτικούς συμβούλους όπως θα έπρεπε, ενώ παράλληλα ο Δήμαρχος δήλωνε επανειλημμένα και απρόκλητα ότι δεν υπάρχει. Επίσης ο υπολογισμός του κόστους κατάληψης πεζοδρομίου από την εταιρεία κατασκευής, δεν υπήρξε στην εισήγηση του θέματος, ένα ζήτημα για το οποίο Δήμαρχος δήλωσε ακόμη μία φορά άγνοια. Δηλαδή ένας εργολάβος, ζητά απαλλαγή χρέωσης από έσοδα που δικαιούται ο Δήμος Καρδίτσας, και ο Δήμαρχος το αντιμετωπίζει με απόλυτη προχειρότητα.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά την κατασκευή του νέου κτηρίου κοινωνικών δραστηριοτήτων Καρδίτσας, το οποίο υλοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και προϋπολογισμό 3.700.000 ευρώ. Στις υποχρεώσεις του αναδόχου είναι και η καταβολή του μηνιαίου τέλους κατάληψης πεζοδρομίου, σύμφωνα με τον κανονισμό χρήσης παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Καρδίτσας. Το τέλος αυτό ανέρχεται σε 8,80 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μηνιαίως και σύμφωνα με το αίτημα της εταιρείας που θα κατασκευάσει το έργο, ζητήθηκε η απαλλαγή χρέωσης για 220,5 τετραγωνικά για τους 24 μήνες που διαρκεί η σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό κόστος απαλλαγής χρέωσης ανέρχεται στο ποσό των 46569,60 ευρώ και όχι στα 20000 ευρώ, που αναφέρθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο. Με προσχηματικές και αυτοαναιρούμενες τοποθετήσεις ο Δήμαρχος προσπάθησε να αποπροσανατολίσει και να υποβαθμίσει το θέμα, επικαλούμενος συνεχώς άγνοια για το οικονομικό ποσό απαλλαγής, όπως και για το όνομα της εταιρείας και εν τέλει ανασκεύασε, μετά από τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης. Πρόκειται όμως για ξεκάθαρη οικονομική εξυπηρέτηση του εργολάβου σε βάρος του Δήμου Καρδίτσας. Τα τέλος κατάληψης έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι είναι ανάλογο του οφέλους που αποκομίζει ο φορολογούμενος από τη χρήση του παραχωρούμενου χώρου (ΣτΕ 140/89, ΔιΔικ 1990 σελ. 1228) και ανήκει στην κατηγορία των Γενικών ή Ανειδίκευτων Εσόδων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μία άνευ προηγουμένου προκλητική απόφαση της Δημοτικής αρχής, σε βάρος των εσόδων του Δήμου Καρδίτσας και κατ’ επέκταση των δημοτών. Η υστέρηση από τα ταμεία του Δήμου Καρδίτσας θα είναι τουλάχιστον 46569,60 ευρώ ανταποδοτικά, αφού ο ανάδοχος μπορεί να ζητήσει και παράταση της σύμβασης όπως συνήθως συμβαίνει, και το ποσό να αυξηθεί περισσότερο. Ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να διαφυλάττει το συμφέρον των δημοτών του και όχι να προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα ιδιωτικών κατασκευαστικών εταιρειών και εργολάβων. Ακόμη και τώρα, οι Δημοτικοί σύμβουλοι που υποστήριξαν τη συγκεκριμένη απόφαση, επιβάλλεται να ανακαλέσουν και να μην συνυπογράψουν την απαράδεκτη οικονομική απαλλαγή που προσέφερε ο Δήμαρχος Καρδίτσας.




Total
0
Shares
Previous Article
Μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Next Article
astynomia 1

Δύο συλλήψεις σε Λάρισα και Τύρναβο για κλοπές

Related Posts