Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Προκηρύσσεται η κατασκευή με ΣΔΙΤ του έργου εκσυγχρονισμού των δικτύων Ταυρωπού

ardeftika provlimata1

Προκηρύσσεται η κατασκευή με ΣΔΙΤ του έργου εκσυγχρονισμού των δικτύων Ταυρωπού

  •  Ακολουθεί το Αρδευτικό Υπέρειας – Ορφανών Καρδίτσας  

Μια πολύ σημαντική αποκάλυψη έκανε στη Βουλή ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, προαναγγέλλοντας άμεση προκήρυξη της κατασκευής δυο μεγάλων αρδευτικών στη χώρα, εκ των οποίων το ένα αφορά άμεσα το Νομό Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων Ταυρωπού και του Φράγματος Μιναγιώτικο στην Πύλο, συνολικού προϋπολογισμού 212,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αυξάνονται στα 615 εκατ. ευρώ εφόσον συνυπολογισθούν οι δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας καθώς και οι πληρωμές διαθεσιμότητας για 25 χρόνια.

Η υλοποίησή τους θα προχωρήσει στο πλαίσιο του προγράμματος αρδευτικών έργων ΣΔΙΤ με την ονομασία «Ύδωρ 2.0», το οποίο περιλαμβάνει, σε πρώτη φάση, ένα «πακέτο» οκτώ κρίσιμων αρδευτικών έργων για όλη τη χώρα ύψους 1,6 δις ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι σε αυτό το «πακέτο» ανήκει και δεύτερο έργο του Νομού Καρδίτσας και ειδικότερα του ΤΟΕΒ Τιτανίου, το Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας – Ορφανών Καρδίτσας. Το κόστος κατασκευής του με ΣΔΙΤ φτάνει στα 88 εκατ. ευρώ (220 εκατ. ευρώ). Αρδευόμενα στρέμματα: 74.650 στρ. με 3.730 ωφελούμενους αγρότες.

Όπως είπε ο Υπουργός, μέσα στο Μάρτιο θα υπάρξουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Και τα δυο έργα ανατίθενται σε εταιρείες συμβούλων που θα παρακολουθούν την υλοποίησή τους. Στόχος είναι να δημοπρατηθούν τους επόμενους μήνες, ενώ μέχρι τις αρχές του 2023 θα έχουν προωθηθεί προς δημοπράτηση και τα υπόλοιπα έξι αυτού του πρώτου αρδευτικού «πακέτου».

Υπογραμμίζεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην εκτέλεση των πρότζεκτ από ισχυρές κατασκευαστικές εταιρίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το έργο «Εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού (ΠΕ Καρδίτσας)» έχει κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ 114 εκατ. ευρώ (322,5 εκατ. ευρώ). Αρδευόμενα στρέμματα 115.000 και 5.750 ωφελούμενους αγρότες.

Τα άλλα αρδευτικά έργα είναι:

  • Έργα μεταφοράς νερού από Ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης (Π.Ε. Ξάνθης) Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 203 εκατ. ευρώ (507,5 εκατ. ευρώ).
  • Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών Σητείας και δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου). Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ 18,5 εκατ. ευρώ (68,7 εκατ. ευρώ).
  • Φράγμα και Δίκτυο Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου). Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ 26 εκατ. ευρώ (70 εκατ. ευρώ).
  • Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού και αρδευτικό δίκτυο (Π.Ε Φθιώτιδας). Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ 26, 4 εκατ. ευρώ (66 εκατ. ευρώ).
  • Φράγμα στο Λιβάδι Αράχοβας, Αρδευτικό δίκτυο και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ 23 εκατ. ευρώ (57,5 εκατ. ευρώ)

ardeftika provlimata ardeftiko ardeftiko ergo xartis zimion Tavropou




Total
0
Shares
Previous Article
perifereiako simvoulio psifisma

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία 

Next Article
mpletsas athanasios 800x500 1

Ετήσιο μνημόσυνο Αθανάσιου Π. Μπλέτσα

Related Posts

mitsotakis mouzaki
Διαβάστε περισσότερα

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias»

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα…
Τοποθέτηση Τάσου Τσιαπλέ στο Π.Σ. Θεσσαλίας για τα προβλήματα των αγροτών - Τάσος Τσιαπλές: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Διαβάστε περισσότερα

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους δεν κατοικούνται

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους…