Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πρόγραμμα επισκέψεων των υποψ Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας

syriza newlogo

 

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις χθες, σήμερα, αύριο

ΤΙ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ: 260.000 κλειστές επιχειρήσεις (350.000 επιχειρηματίες) και άλλες 300.000 (400.000 επιχειρηματίες) συνεχίζουν να αγωνίζονται με χαίνουσες πληγές, προσδοκώντας το θαύμα της επιβίωσης. Πάνω από 800.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες φορτώνονται με χρέη προς τους ασφαλιστικούς φορείς, το Δημόσιο και τις Τράπεζες.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ: 2015-2019

Πριν μπούμε αναγκαστικά στο 3ο Μνημόνιο, το Μάιο του 2015 θεσμοθετήσαμε α) την αποποινικοποίηση για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (Η πρώτη ανακούφιση). β) νομοθέτηση για εξόφληση των οφειλών σε 100 δόσεις.

Το αναγκαστικό τρίτο μνημόνιο έρχεται με ασφυκτικές πιέσεις για το περιεχόμενο και τον τρόπο άσκησης του κυβερνητικού έργο, όμως μέσα σε αυτό το περιβάλλον σταδιακά η σχέση πόσες επιχειρήσεις κλείνουν – πόσες επιχειρήσεις ανοίγουν σταθεροποιείται, για να περάσει σε θετικό πρόσημο το 2017 και να συνεχιστεί η θετική πορεία με αυξανόμενο ποσοστό το 2018.

Στη διαμόρφωση αυτής της σχέσης σημαντικό ρόλο έπαιξε το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης, με πιο χαρακτηριστικά νομοσχέδια:

  • το νέο Αναπτυξιακό νόμο
  • το νόμο για τα Επιμελητήρια και τον εκσυγχρονισμό του ΓΕΜΗ, τα
  • ο νόμο για τις προμήθειες και τις δημόσιες συμβάσεις
  • το νόμο για το υπαίθριο εμπόριο
  • τον εξωδικαστικό μηχανισμό
  • τη 2η ευκαιρία για όσους πτώχευσαν χωρίς δόλο
  • τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις Ανώνυμες Εταιρίες και τις ΕΠΕ (μετά από 98 χρόνια)
  • την αλλαγή του νόμου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων (σύσταση εταιρίας όποιας μορφής σε λίγα λεπτά)
  • τις αναλογικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία  (86% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές)
  • τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, τον επαναϋπολογισμό των εισφορών αναδρομικά από το 2002
  • τις 120 δόσεις με κούρεμα έως 80% των προσαυξήσεων και τη λήξη της ομηρίας πάνω από 60.000 ανθρώπων που δεν θα έπαιρναν ποτέ σύνταξη και θα είχαν μόνο χρέη
  • τις δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 (το μεγαλύτερο ποσοστό απορροφητικότητας στην ΕΕ για πρώτη φορά)
  • τα δεκάδες χρηματοδοτικά εργαλεία που επινόησε και νομοθέτησε αυτή η κυβέρνηση
  • τη σταθερή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Aνάπτυξης και δεκάδες άλλα εκσυγχρονιστικά και αναπτυξιακά μέτρα που μόνο η καταγραφή τους θα απαιτούσε πολύ χώρο.

Τώρα μπορούμε και γι’ αυτό κάναμε άμεσα:

  • Νομοθετήθηκε η μείωση των (υψηλών) συντελεστών φορολόγησης κατά 1 μονάδα το έτος για 4 έτη.
  • Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 30%,
  • καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης για εισόδημα μέχρι 20.000 €
  • μειώθηκε για τα μεγαλύτερα εισοδήματα,
  • μειώθηκε η φορολογία των μερισμάτων,
  • μειώθηκε κατά 50% η προκαταβολή φόρου,
  • αυξήθηκε σημαντικά η απόσβεση των επενδύσεων,
  • αυξήθηκε ο βασικός μισθός κατά 11%
  • εξαγγέλθηκε περαιτέρω αύξηση για τα 2 επόμενα χρόνια,
  • δεν μειώθηκαν οι συντάξεις,
  • δεν μειώθηκε το αφορολόγητο,
  • μειώθηκε όμως η ανεργία σε 4 χρόνια 8 μονάδες, με στόχο να μειωθεί άλλες 8 μονάδες τα επόμενα 4 χρόνια.

Όλα αυτά σημαίνουν καλύτερους όρους λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημαίνουν διεύρυνση του οικονομικού αντικειμένου, (περισσότερα χρήματα στην αγορά-εξαγωγές-τουρισμός). Όλα αυτά συμβαίνουν μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ: Οι θετικοί ρυθμοί πρέπει να συνεχιστούν. Ένα εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο, ένας δημόσιος τομέας στην υπηρεσία του λαού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η επιτάχυνση, η ένταση και ο συντονισμός των επιχειρηματικών δράσεων με τα δημόσια εργαλεία, η λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, τη διευθέτηση του χρέους, τη δημιουργία του μαξιλαριού των 35 δις, αποτελούν προϋποθέσεις σταθερής ανάπτυξης.

Τηρώντας τη δημοσιονομική πειθαρχία που εξασφάλισε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, που υπερασπίστηκε τους κοινωνικά αδύναμους, που κάλυψε πλήρως τη νοσοκομειακή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, την πρόσβαση στην αναβαθμισμένη παιδεία  για όλους που δημιουργεί μία νέα κουλτούρα δικαιωμάτων –κοινωνικών, εργασιακών, περιβαλλοντικών- η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδίου της για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Σταδιακά, απαιτείται περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις, η οριστική και ολοκληρωτική κατάργηση της προκαταβολής φόρου, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κ.ά.

Να ενισχυθούν οι δράσεις συνεργατικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να εξελιχθούν και να ενισχυθούν με πολλούς τρόπους οι επιχειρηματικές δραστηριότητες για την πράσινη ενέργεια, την προστασία του περιβάλλοντος, την κυκλική οικονομία, την έρευνα και την καινοτομία και να δημιουργηθεί άμεσα λειτουργικός επιχειρηματικός λογαριασμός συνδεδεμένος με τις μέσω POS συναλλαγές (ακατάσχετος).

Η μόνη ασφαλής θετική προοπτική για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για την κοινωνία και τη χώρα είναι η υλοποίηση του σχεδίου της παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΩΝ

Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 9:30μ.μ 

1ο Κλιμάκιο με τους Υποψήφιους Βουλευτές Αγόρη Κώστα, Βερίλλη Δομήνικο και Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα θα περιοδεύσουν στην Πλατεία Λάππα.

2ο Κλιμάκιο με τους Υποψήφιους Βουλευτές Αντωνίου Ηλία, Βράντζα Παναγιώτα και Λάππα Σπύρο θα περιοδεύσουν στη συνοικία Καροπλεσίτικα.

Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 9:30μ.μ

1ο Κλιμάκιο με τους Υποψήφιους Βουλευτές Αντωνίου Ηλία, Βερίλλη Δομήνικο και Λάππα Σπύρο θα περιοδεύσουν στις εργατικές κατοικίες – Φαναρίου και θα πραγματοποιηθεί ομιλία στην ψησταριά «Βλαχάκης»΄

2ο Κλιμάκιο με του Υποψήφιους Βουλευτές Αγόρη Κώστα, Βράντζα Παναγιώτα και Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα θα περιοδεύσουν στις Σοφάδες και θα πραγματοποιηθεί ομιλία στην Τρίγωνη Πλατεία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article
Μουλάς Γιώργος

Νέος Πρόεδρος στην ΠΕΔ Θεσσαλίας

Next Article
Κουλοκτσής Σωτήρης

Το πρόγραμμα περιοδειών του υποψηφίου Βουλευτή Καρδίτσας κ. Σωτήρη Κουλοκτσή

Related Posts

Papakostas Dimitris metalio
Διαβάστε περισσότερα

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης Ο Δημήτρης Παπακώστας από…