Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Προ των πυλών το 7ο Καραγκούνικο Αντάμωμα στο Βελεστίνο

karagouniko antamoma Belestino

Προ των πυλών το 7ο Καραγκούνικο Αντάμωμα στο Βελεστίνο


Xristos Papapolikarpos

Του Χρήστου Παπαπολύκαρπου

Ερευνητή Λαογράφου

Α’ Αντιπροέδρου Αμφικτιονικού Συμβουλίου


Η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων δεν κρύβει την αισιοδοξία της για το φετινό (έβδομο) Καραγκούνικο Αντάμωμα που θα γίνει στη γενέτειρα του Μέγα Εθνεγέρτη ΡΗΓΑ του Βελεστινλή.

Το πρόγραμμα, που θα κυκλοφορήσει και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, περιλαμβάνει το 3ήμερο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο (8-10 Σεπτεμβρίου 2022)  και τον μεγάλο χορό – Αντάμωμα στις 11 του ιδίου μηνός.

Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες και σύμφωνα με τα δεδομένα προβλέπεται μεγάλη συμμετοχή.

Οι Καραγκούνηδες έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως τις ανάγκες των καιρών τόσο για την ανάδειξη όσο και για τη διατήρηση της ιστορίας, της παράδοσης και της Λαογραφικής κληρονομιάς.

Τον τελευταίο καιρό και παρά τον δυνατό κυματισμό, που προκάλεσε η πανδημία, υπήρξε από την πλευρά της Διοίκησης δυναμική προσέγγιση αλλά και ενημέρωση των Πολιτιστικών Φορέων καθώς και της Αυτοδιοίκησης που πλέον δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα ώστε το 7ο Αντάμωμα των Καραγκούνηδων να εδράσει σε ασφαλές βάθρο για το ίδιο και για όσα θα ακολουθήσουν.

Οι όποιες επιλογές που γίνονται, για τον τόπο των εκάστοτε Ανταμωμάτων, ακολουθούν την απόλυτη δημοκρατική πλεύση και συνεπώς δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

Η Διοίκηση της Αμφικτιονίας και λόγω των καταστατικών της αρχών, έχει δείξει μέχρι σήμερα και έτσι θα συνεχίσει την πορεία της διαμηνύοντας προς όλους ανεξαιρέτως ότι οι Δήμοι και Δημοτικές Κοινότητες έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν στον δικό τους τόπο τα Ανταμώματα αρκεί φυσικά να τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις  αναφορικά με το χώρο για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου και της μεγαλειώδους γιορτής του μεγάλου χορού (Αντάμωμα) πολλών δεκάδων χορευτικών συγκροτημάτων.

Προσωπικά μπορώ να επιμείνω στην άποψή μου, για το «Καλώς έχει» στο 7ο Αντάμωμα, αντλώντας δύναμη και αισιοδοξία από τις προσεγγίσεις μου με φορείς και πρόσωπα του ευρύτερου χώρου όπως τελευταία στο Στεφανοβίκειο, την Κρανιά, το Προάστιο, τον Κοσκινά και άλλων.

Μένει μόνο το ενδιαφέρον και η ανάγκη μεγαλειώδους παρουσίας τόσο για το Συνέδριο όσο και για το Αντάμωμα – μεγάλο χορό.

Καλή επιτυχία!

Από το Α’ Αντάμωμα των Καραγκούνηδων στον Παλαμά (13.9.2009)

 Χρήστος Παπαπολύκαρπος




Total
0
Shares
Previous Article
Συνεχίζονται τα rapid tests στη Θεσσαλία - Τα σημερινά αποτελέσματα Τετάρτη 10.08.22 - Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία

Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία: Τετάρτη 24/8

Next Article
sxoleio daskala ekpaidefsi

Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Καρδίτσας: Νέο αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…