Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πριν και μετά την χιονόπτωση

Πριν και μετά την χιονόπτωση

Πριν και μετά την χιονόπτωση

Γράφει ο Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος


Όταν οι μετεωρολόγοι ή διάφοροι κρατικοί φορείς προειδοποιούν, για επερχόμενη κακοκαιρία, έχουν στόχο την ενημέρωση του κοινού και των υπηρεσιών, για την έγκαιρη προετοιμασία τους, ώστε να αντιμετωπίσουν εγκαίρως προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν, από την απότομη αλλαγή του καιρού.

Eκτός από τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες που δημιουργούν απρόβλεπτες καταστάσεις, ακόμα και σε χώρες που έχουν επενδύσει στην μελέτη και την σχεδίαση, για την αντιμετώπιση τους, όπως η Αυστραλία, οι Η.Π.Α. η Νέα Ζηλανδία, η Γαλλία, η Ισπανία, ο Καναδάς κ.α. οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, δημιουργούν εξίσου σοβαρά προβλήματα, με αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πριν από την χιονόπτωση ο κάθε πολίτης μπορεί, χωρίς να έχει εξειδικευμένες γνώσεις, να σκεπάσει τις εξωτερικές βρύσες της κατοικίας του τυλίγοντάς τες με ύφασμα και στην συνέχεια με πλαστική σακούλα και να αδειάσει το λάστιχο ποτίσματος από το νερό, για να μην σπάσουν από τον πάγο.

Στον χώρο τον οποίο διαμένουμε, πρέπει να υπάρχει επάρκεια τροφίμων, πόσιμου νερού και φαρμάκων τουλάχιστον για μία εβδομάδα, για εμάς και τα κατοικίδιά μας.

Εύκολα, για παράδειγμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ψωμί με φρυγανιές, ή παξιμάδια.

Πριν και μετά την χιονόπτωση

Το θέμα του φωτισμού σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης, μπορούμε εκτός από τα φωτιστικά με μπαταρίες, ή τα επαναφορτιζόμενα, να το καλύψουμε με λάμπες καθαρού πετρελαίου ή υγραερίου γνωρίζοντας όμως, από πριν την λειτουργία τους, “δεν μαθαίνουμε στην φουρτούνα κολύμπι, πρέπει να ξέρουμε από πριν”!

Για την παρασκευή φαγητού χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφόρους τύπους εστιών υγραερίου όπου δεν υπάρχει ξυλόσομπα.

Η ενημέρωσή μας δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στο κινητό τηλέφωνο (Internet, μέσα κοινωνικής δικτύωσης…) που πρέπει να είναι πάντα φορτισμένο, αλλά και στο κλασικό ραδιόφωνο με μπαταρίες.

Μια άλλη “πονεμένη Ελληνική ιστορία” είναι η πρόσβαση στις κατοικίες ή στα καταστήματα μετά την χιονόπτωση και τον παγετό.

Λίγοι είναι οι ευσυνείδητοι πολίτες, που θα καθαρίσουν το πεζοδρόμιό τους, με το ειδικό φτυάρι μετατόπισης χιονιού και θα ρίξουν αλάτι.

Πριν και μετά την χιονόπτωση

Κάθε φορά που χιονίζει βλέπουμε εικόνες που δεν μας τιμούν, άλλος προσπαθεί να διώξει το παγωμένο χιόνι με μια σκούπα, άλλος με ένα καφάσι φρούτων να σπρώχνει το χιόνι και το καλύτερο…” ένα αρτοποιός πριν μερικά έτη προσπαθούσε να ξεχιονίσει μπροστά από το κατάστημά του, με το φτυάρι που φούρνιζε “!

Καθένας μας, ανάλογα με την εργασία του ή τις δραστηριότητές του, μπορεί να προετοιμαστεί κατάλληλα στο μέτρο των δυνατοτήτων του, ώστε να παραμείνει ήρεμος κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και χωρίς άγχος να επανέλθει στην καθημερινότητα του, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

Πριν και μετά την χιονόπτωση




Total
0
Shares
Previous Article
astynomika silipseis

Συνελήφθη ο δράστης των κλοπών από καταστήματα στην Καρδίτσα

Next Article
Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Ενημέρωση ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 - ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν.Ε. Καρδίτσας: Περιοδείες κλιμακίων υποψηφίων βουλευτών σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου - Απέναντι στις διεκδικήσεις των αγροτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη σηκώνει ασπίδα αυταρχικότητας με ματ και χημικά - Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση»

Η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από την  Κεραμέως ξεκινά!

Related Posts

Mitsotakis Mouzaki eksofyllo
Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι Φωτογραφίες: Πέτρος Ζιώγας Βίντεο: Νίκος…
2o dimotiko sxooleio mouzakiou museotek.net
Διαβάστε περισσότερα

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης Συνεργασία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου…
Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”