Πότε ανοίγουν τα σχολεία και με ποια μέτρα – Οι επίσημες ανακοινώσεις

UwAAAABJRU5ErkJggg==

Ν. Κεραμέως: Τα σχολεία ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου με εντατικοποίηση των ελέγχων

Ανακοινώσεις για τα μέτρα που αφορούν στην επαναλειτουργία των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου πραγματοποίησαν πριν από λίγο σήμερα Τρίτη 4/1/2022 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε η κ. Κεραμέως, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα με εντατικοποίηση των ελέγχων και περισσότερα τεστ.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμέμοι και ανεμβολίαστοι, θα υποβληθούν σε τρία τεστ αντί για δύο, ώστε να εντοπιστούν αυτοί που νοσούν και είναι ασυμπτωματικοί.

Από τη δεύτερη εβδομάδα θα γίνονται δύο self test (ή 3 εάν υπάρχει απόθεμα) και αυτό το μέτρο θα ισχύει και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας σε περίπτωση κρούσματος σε ένα τμήμα, φεύγουμε από τη λογική «του σταυρού» στα τεστ και επεκτείνονται οι έλεγχοι.

Έτσι, οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα υποβάλλονται για 5 ημέρες κάθε μέρα σε test, 2 rapid και 3 self, ενώ οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν μόνο τα 3 σελφ τεστ.

Πλεύρης: Τι αλλάζει στη χορήγηση πιστοποιητικών νόσησης

Η μετάλλαξη είναι πλέον κυρίαρχη, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παρατηρείται κυρίως στα επείγοντα περιστατικά και στις απλές κλίνες.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία με Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, ο οποίος θα διαθέσει το 10%-15% των κλινών του για Covid περιστατικά, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές και στις ΜΕΘ για non Covid περιστατικά.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι «τα αυξημένα κρούσματα μας υποχρεώνουν να αλλάξουμε τον τρόπο που χορηγείται το πιστοποιητικό νόσησης». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να απουσιάσουν από την εργασία τους με θετικό rapid test, ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν το θετικό rapid test με PCR.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι για να δοθεί αναρρωτική άδεια από τους εργοδότες αρκεί το θετικό rapid τεστ για όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στα σχολεία τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου

«Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή» στο σχολείο, τόνισε από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η ειδικός εξήγησε πως εντός της σχολικής κοινότητας τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και προφύλαξη των παιδιών από τον ιό, τηρούνται και το γεγονός αυτό καθιστά τα σχολεία έναν ασφαλή χώρο για αυτά, κάτι που συνηγορεί υπέρ στο άνοιγμα τους στις 10 Ιανουαρίου.

Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας τα περισσότερα κρούσματα ήταν στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, είπε περαιτέρω.

«Να σημειωθεί πως εφαρμόσαμε ένα από τα πιο εντατικά πρωτόκολλα διεθνώς και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα εντός του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική εξάπλωση του ιού στο σχολικό περιβάλλον» είπε μεταξύ άλλων η κα Παπαευγγέλου.

Τα πολλά εκατομμύρια σελφ τεστ που διανεμήθηκαν δωρεάν αποδείχτηκαν σωτήρια καθώς εντόπισαν το 84% των κρουσμάτων, ακόμη και σε ασυμπτωματικά παιδιά στα σχολεία, πρόσθεσε.Total
12
Shares
Previous Article

Βραβεία «Μαρκατά» σε φοιτητές δημοσιογραφίας, από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε

Next Article
Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Ειδική συνεδρίαση για την εκλογή μελών προεδρείου Δημοτικού  Συμβουλίου & μελών Οικονομικής ΕπιτροπήςTotal
12
Share