Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πολύτιμο εργαλείο ο Κανονισμός Επεμβάσεων σε κτήρια από Οπλισμένο σκυρόδεμα

Πολύτιμο εργαλείο ο Κανονισμός Επεμβάσεων σε κτήρια από Οπλισμένο σκυρόδεμα (ΚΑΝ.ΕΠΕ) 

Αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Καρδίτσας συμμετείχαν στην ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε το Υπ. Υποδομών & Μεταφορών

Ημερίδα με θέμα: “Κανονισμός Επεμβάσεων σε κτήρια από Οπλισμένο σκυρόδεμα (ΚΑΝ.ΕΠΕ). Ο ρόλος του στη διατήρηση και ενίσχυση της ποιότητας» που απευθύνονταν κυρίως σε αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Αυτοδιοίκησης διοργάνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το θέμα της ημερίδας αφορούσε  ουσιαστικά την ασφάλεια των υφιστάμενων δομημάτων, ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό και πάντα επίκαιρο, το οποίο και ανέπτυξαν καθηγητές πανεπιστημιακών και πολυτεχνικών σχολών.

Όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν  το 75% του δομημένου πλούτου στην Ελλάδα είναι κατασκευασμένο πριν το 1985. Αυτό σημαίνει ότι οι σχετικές μελέτες κατασκευής – στην καλύτερη των περιπτώσεων – έχουν γίνει με το αντισεισμικό κανονισμό του 1959, δηλ. ουσιαστικά με μία απλοϊκή θεώρηση της πιθανής συμπεριφοράς σε ενδεχόμενο σεισμό που φυσικά απέχει παρασάγγας από τις σημερινές επιστημονικές απόψεις.

Στις σύγχρονες κατασκευές τηρούνται περισσότερες προβλέψεις αντισεισμικότητας. Αν συνυπολογίσομε την σεισμικότητα της χώρας μας, τη φυσιολογική γήρανση των υλικών, την κακή συντήρηση, τις διάφορες εκ των υστερών παρεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό χωρίς μελέτη-επίβλεψη και συμβουλές του ειδικού Μηχανικού καθώς και το ξεχωριστό κομμάτι των αυθαίρετων κατασκευών που έχουν γίνει μετά το 1985, εκτιμάται ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα  με την παθολογία των υφιστάμενων κτηρίων.

Ο νέος “Κανονισμός Επεμβάσεων σε κτήρια από Οπλισμένο σκυρόδεμα” είναι ένα εργαλείο για τους μηχανικούς και γενικότερα τον τεχνικό κόσμο της χώρας και θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή και την τήρησή του ήταν το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας, τις εργασίες της οποίας παρακολούθησαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολεοδομίας – Περιβάλλοντος κ. Κων. Ξυλομένος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Παν. Μαντζιάρας , ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Βασ. Κουρκούνας και η  Δ/ντρια της Υπηρεσίας Δόμησης κ. Περ. Ράγκου




Total
0
Shares
Previous Article

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών

Next Article

Συγχαρητήρια Γιώργου Κωτσού για την άνοδο του Α.Ο. Σελλάνων στην Γ’ Εθνική

Related Posts