Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πολυμέτωπος αγώνας από την Περιβαλλοντική Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»

exormisi gia tin prostasia oxyas

Ιδρύθηκε τον Μάιο του 2018 από Οξυώτες και φίλους του χωριού της Οξυάς, με στόχο την ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του χωριού, ιδίως από την αλόγιστη, όπως αποδεικνύεται, και χωρίς κανένα μέτρο επέκταση και εγκατάσταση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στα όρια του χωριού και της γύρω απ’ αυτά περιοχές. Έργα που η συντριπτική πλειοψηφία των Οξυωτών δηλώνει πως δεν επιθυμεί, καθώς τα θεωρεί καταδικαστικά για το περιβάλλον αλλά και για το φυσικό και υδάτινο πλούτο του χωριού και για  το μέλλον αυτού.

Από την αρχή ο αγώνας της δυναμικός. Είτε μόνη της είτε σε συνεργασία ή ως μέλος και η ίδια άλλων φορέων της περιοχής, αξιοποίησε κάθε δυνατότητα για την αποτροπή εγκατάστασης των σχεδιαζόμενων στην περιοχή του χωριού της Οξυάς αλλά και στα όρια αυτού ανεμογεννητριών και μικρών υδροηλεκτρικών, ενημερώνοντας του κατοίκους αλλά και ασκώντας κάθε δυνατό διοικητικό ή ένδικο μέσο, που ως αποτέλεσμα είχε είτε την αποφυγή μέχρι σήμερα της έναρξης  εργασιών για παρόμοια έργα ή την καθυστέρηση αυτών είτε την αποτροπή αυθαιρεσιών στα πλαίσια των εργασιών κατασκευής τους.

Ήδη, στα πλαίσια προσφυγών στη διοικητική Δικαιοσύνη  η «Εξόρμηση» μετρά στο ενεργητικό της τη συμμετοχή της, ομού με άλλους φορείς και πολίτες, σε ένδικα μέσα κατά της εγκατάστασης  ανεμογεννητριών στην περιοχή του Τυμπάνου, έργο για το οποίο, παρότι οι σχετικές εργασίες έχουν αρχίσει, εκκρεμεί η έκδοση απόφασης επί της αίτησης ακύρωσης, που έχει κατατεθεί από την ίδια αλλά και από άλλους φορείς και πολίτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πέρα, όμως, από τα ανωτέρω αιτήσεις ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας  έχουν κατατεθεί από την «Εξόρμηση» και κατά της εγκατάστασης στο ποτάμι της Οξυάς μικρών υδροηλεκτρικών, που σχεδιάζονται για τις θέσεις «Αγράμπελη» (πρώην «Κούρα») και «Μελίσσι», και τα οποία αποτελούν άμεσο κίνδυνο τόσο για το ποτάμι και το φυσικό περιβάλλον του χωριού όσο και για την τύχη του υδάτινου πλούτου του. Και για το μεν πρώτο εκ των ανωτέρω έργων εκκρεμεί ο καθορισμός δικασίμου για το δε δεύτερο εκκρεμεί η έκδοση των αποφάσεων του ίδιου δικαστηρίου επί δύο αιτήσεων ακύρωσης, που έχουν κατατεθεί και εκδικαστεί.

Επιπλέον, με πρόσφατες ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της «Εξόρμησης», δρομολογείται η συμμετοχή, ομού και πάλι με άλλους φορείς και πολίτες της περιοχής, σε διοικητικές προσφυγές και ένδικα μέσα κατά της επιχειρούμενης αλόγιστης, το επισημαίνουμε και πάλι, εγκατάστασης ανεμογεννητριών σ’ ολόκληρη την περιοχή της Καράβας, καθώς πέρα από τη θέση «Τύμπανος», σε φάση αδειοδότησης βρίσκεται και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην  κορυφή «Χονδροσπάνι» (πρόκειται για τη γνωστή μας βουνοκορφή «Καράβα», την ψηλότερη των Αγράφων, με υψόμετρο 2.184μ.!!), στη θέση «Κορυφές» (λίγα μόλις μέτρα ανατολικά της βουνοκορφής «Καράβα» και προς «Άγιο Νικόλαο», στη θέση «Καζάρμα» (αλλιώς «Πυροφυλάκιο», «Ζυγουρολίβαδο», κ.λ.π.), καθώς και στις βουνοκορφές ολόκληρης, σχεδόν της γειτονικής μας περιοχής Αργιθέας.

Διοικητικές προσφυγές και ένδικα μέσα αποφασίστηκε, με ΟΜΟΦΩΝΕΣ και πάλι αποφάσεις, να ασκηθούν και κατά της νέας «άδειας παραγωγού», που, εν αναμονή των προαναφερόμενων δικαστικών αποφάσεων, ζήτησε και έλαβε η ενδιαφερόμενη για την κατασκευή του μικρού υδροηλεκτρικού στη θέση «Μελίσσι» εταιρία, η οποία αλλάζει πλέον τόσο το σημείο κατασκευής της υδροληψίας (χωρίς να δημοσιοποιείται με τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ το νέο ακριβές σημείο!!) αλλά και την ισχύ του έργου. Κι όλ’ αυτά χωρίς καμία ευαισθησία ή δισταγμό μπροστά στις καταστροφικές συνέπειες – μεταξύ των οποίων και περιβαλλοντικές – της πρωτοφανούς θεομηνίας του «Ιανού», που άλλαξε παντελώς τη φυσιογνωμία αλλά και τη μορφολογία τόσο του ποταμού της Οξυάς όσο και ολόκληρης της περιοχής, που αναμένεται να επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο, αν ευδοκιμήσει, τελικά, η εγκατάσταση και λειτουργία του έργου.

Πολυμέτωπος, λοιπόν, ο αγώνας της «Εξόρμησης» αλλά και ….πολυδάπανος, με τις μέχρι σήμερα δαπάνες να έχουν καλυφθεί είτε από απλές συνδρομές μελών και φίλων είτε και από γενναίες δωρεές ευαισθητοποιημένων Οξυωτών ειδικά για το συγκεκριμένο σκοπό. Απομένει, ωστόσο, η ανάγκη για την κάλυψη και των άμεσων τρεχουσών υποχρεώσεων, όπως η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης κατά του μικρού υδροηλεκτρικού στη θέση «Αγράμπελη» (πρώην «Κούρα») αλλά και άσκηση αίτησης ακύρωσης κατά της νέας «άδειας παραγωγού» για το μικρό υδροηλεκτρικό στη θέση «Μελίσσι» ή και κατά κάθε άλλης Πράξης που για το συγκεκριμένο έργο ήθελε εκδοθεί, βάρος οικονομικό που η «Εξόρμηση» καλείται να «σηκώσει» μόνη της, καθώς και η άσκηση – ομού με άλλους φορείς και πολίτες – προσφυγών και ένδικων μέσων κατά αποφάσεων εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή της Καράβας (Χονδροσπάνι, Κορυφές, Ζυγουρολίβαδο, κ.λ.π.).

Και προς τούτο, το Διοικητικό Συμβούλιο της «Εξόρμησης», δεδομένου και ότι η τρέχουσα συγκυρία δεν επιτρέπει  τις «δια ζώσης» συναντήσεις, αποφάσισε τη δημοσιοποίηση του παρόντος, το οποίο, πέρα από τον ενημερωτικό χαρακτήρα του για την επιχειρούμενη στο χωριό της Οξυάς και τη γύρω απ’ αυτό εγκατάσταση των ανωτέρω καταστροφικών για το περιβάλλον αλλά και για το φυσικό πλούτο του χωριού έργων, σκοπό έχει να  επισημάνει και την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του Σωματείου, προκειμένου αυτό να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανωτέρω υποχρεώσεις του. Παραθέτουμε, λοιπόν, και  τον τραπεζικό λογαριασμό του Σωματείου (GR59011041900000 41900186192 , Εθνική Τράπεζα , SWIFT : ETHNGRAA) και παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας (κιν. Ταμία : 6974456301) για τυχόν καταθέσεις, ώστε να εκδίδεται και το αντίστοιχο παραστατικό.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!!!

Περιβαλλοντική Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς», νόμιμα αναγνωρισμένο Σωματείο με τη με αριθμό 11/2018 ΔΙΑΤΑΞΗ του Ειρηνοδικείου Καρδίτσας.




Total
0
Shares
Previous Article
800X480 01

15η Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: 4 παιδιά επιζώντες μας μιλούν για το ΜΕΛΛΟΝ!

Next Article
Γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού για τη Λάρισα ο διεθνής ποδηλατικός γύρος Ελλάδας

Γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού για τη Λάρισα ο διεθνής ποδηλατικός γύρος Ελλάδας

Related Posts

mitsotakis mouzaki
Διαβάστε περισσότερα

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias»

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα…