Με αφορμή την εισήγηση που έγινε στο Μορφοβούνι στις 8 Οκτωβρίου 2019, συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση στο Δημαρχείο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα το Δημοτικό Συμβούλιο με παρουσία 15 εκ των 17 Δημοτικών Συμβούλων και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

  1. Την έγκριση του ορισμού της Τ.Κ Μεσενικόλα ως ιστορικής έδρας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για τους ιστορικούς λόγους που αναφέρονται στην εισήγηση.
  2. Την υποβολή αιτήματος προς το συμβούλιο τοπονυμιών του άρθρου 7 του Ν. 3463/06 και το υπουργείο εσωτερικών για τον ορισμό του της Τ.Κ Μεσενικόλα ως ιστορικής έδρας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.
  3. Την τοποθέτηση ανάλογων πινακίδων στην είσοδο-έξοδο της Τ.Κ Μεσενικόλα καθώς και στο κοινοτικό γραφείο.
  4. Να αναφέρεται σε όλους τους χάρτες και τα έντυπα προβολής του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.
  5. Να σχεδιαστούν πολιτιστικές διαδρομές της κοινότητας με την ανάλογη σήμανση.

Αυτή η απόφαση πήρε αύξοντα αριθμό 183/2019.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι από την συνεδρίαση απουσίαζε η πρόεδρος της Τ.Κ Μεσενικόλα κ. Ποδηματά Ουρανία ενώ ποτέ δεν υπήρξε σχετικό αίτημα από το τοπικό συμβούλιο.

Το θέμα έχει συζητηθεί από το τοπικό συμβούλιο Νεοχωρίου. Ωστόσο είναι θέμα που αφορά το χωριό μας και την ευρύτερη περιοχή συνεπώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου αναγκάζεται μετά από αρκετό καιρό και σκέψη να πάρει θέση. Αρχικά δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε την ιστορικότητα κανενός χωριού διότι όλα έχουν την δική τους. Αυτήν την στιγμή θεωρούμε πως το χωριό μας αδικείται και γίνεται μια παραχάραξη της ιστορίας. Χωρίς την παραμικρή υποψία μομφής απέναντι στο έργο του Δ.Σ. και με κάθε σεβασμό, εφόσον η Δ.Α. αποφάσισε να ανακυρήξει ένα χωριό της περιοχής μας ως μια ιστορική έδρα στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα θα όφειλε να διενεργήσει με έναν καλύτερο Τρόπο. Ως σύλλογος ζητάμε να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Να γίνει μελέτη από ιστορικούς και να εξεταστούν όλα τα χωριά του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Έτσι ώστε σύμφωνα με το πόρισμα των αρμόδιων επιστημόνων να αναδειχθεί η καταλληλότερη ιστορική έδρα στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Θεωρούμε ότι το χωριό μας, το Νεοχώρι πληροί τις περισσότερες προϋποθέσεις ώστε να ανακυρηχθεί ιστορική έδρα. Άλλωστε ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα έχει μια διοικητική οντότητα με πολύ σημαντική ιστορία για τα χωριά του και ιδιαίτερα για το Νεοχώρι, που κουβαλάει πίσω του μια ιστορία αρκετών αιώνων. Προς απόδειξη αυτού σας αναφέρουμε κάποια ιστορικά γεγονότα του χωριού μας:

  • Ο Τουραχάν επί Μουράτ Β ανακατέλαβε την Θεσσαλία και το 1422 θέλησε να κατακτήσει τα Άγραφα. Έφτασε μέχρι το Νεοχώρι όπου πραγματοποιήθηκε μάχη και απέτυχε να υποτάξει τα Αγραφα.
  • Η συνθήκη του Ταμασίου ήταν η συνθήκη η οποία έδωσε αυτονομία στα χωριά των Αγράφων την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Υπογράφτηκε στις 10 Μαϊου 1525 μεταξύ του Βεγλέρ Βέη πασά της Λάρισας και των προυχόντων των χωριών των Αγράφων στο χωριό Ταμάσι σημερινή Ανάβρα και στους όρους της συνθήκης αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής: ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ (ΚΑΣΑΜΠΑ) ΝΕΟΧΩΡΙ.

Η Συνθήκη Του Ταμασίου

cea3cf85cebdceb8ceaecebaceb7
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου: Aίτημα επανεξέτασης της ιστορικής έδρας 1
  • Στην τοποθεσία ‘ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ’ στο χωριό μας εκεί όπου σήμερα γίνεται η ανέγερση του Αγίου Σεραφείμ ήταν η θερινή έδρα της Επισκοπής Φαναρίου και Νεοχωρίου με πρώτο επίσκοπο τον Λαυρέντιο 1587-1588 και στη συνέχεια για περίπου 200 χρόνια βρίσκονταν αρκετοί Αρχιεπίσκοποι Φαναρίου και Νεοχωρίου όπου ένας από αυτούς ήταν και ο καταγόμενος από την Πεζούλα Άγιος Σεραφείμ.
  • Το Νεοχώρι τον 16ο και 17ο αιώνα έφθασε στο απόγειο της ακμής του όπως και τα ευρύτερα χωριά της περιοχής και αρκετοί αναφέρονται στον Παναγιώτη Κουσκουλά και στον Παναγιώτη Μορφέση,οι οποίοι βοήθησαν την περιοχή της Νεβρόπολης ώστε να κατασκευαστούν εκκλησίες. Αρκετές στο χωριό μας σώζονται ακόμα και σήμερα.
  • Στο Νεοχώρι είχαν έδρα αρκετοί αρματολάρχες των Αγράφων και υπήρξε η έδρα της Ομοσπονδίας των Αγράφων.
  • Το κρυφό σχολείο. Πολύ σημαντικός δάσκαλος από το Νεοχώρι ήταν ο Ιερέας Αντώνιος ο οποίος δίδαξε στην περίφημη σχολή Τρικάλων από το 1702 έως το 1724. Επίσημη ίδρυση του σχολείου στο Νεοχώρι έγινε το 1883.
  • Α Παγκόσμιος πόλεμος: αρκετοί ήταν οι καταγόμενοι από το Νεοχώρι οι οποίοι έδωσαν την ψυχή τους στον αγώνα για την πατρίδα. Σχετικό μνημείο υπάρχει στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Ι.Ν.Ζωοδόχου Πηγής.
  • Β Παγκόσμιος πόλεμος: το Νεοχώρι ήταν και αυτό ένα από τα χωριά τα οποία βομβάρδισαν κατά την διάρκεια του πολέμου, αναγκάζοντας τους άμαχους Νεοχωρίτες να ανεβαίνουν στα βουνά των Αγράφων για να σωθούν. Αρκετοί ήταν και οι καταγόμενοι απο το Νεοχώρι που πολέμησαν για την πατρίδα όπως ο Βασίλης Κρομμύδας γνωστός στην περιοχή ως ‘Φρίξος’
  • Στην Γυάρο βρέθηκαν χωριανοί μας διότι δεν συμβιβάστηκαν και αγωνίστηκαν ενάντια στους ξένους και ντόπιους κατακτητές. Σήμερα υπάρχει μόνο ένα άτομο από το χωριό μας για να διηγείται ιστορίες.
  • Το ατύχημα στην λίμνη το 1959 ήταν το μεγαλύτερο ατύχημα εκείνης της εποχής στην Ελλάδα με 20 νεκρούς από τους οποίους οι 17 είχαν καταγωγή από το Νεοχώρι. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Δήμος έκανε διημερίδα για το τραγικό αυτό συμβάν.

Μετά την δημιουργία της λίμνης στο οροπέδιο της Νεβρόπολης το χωριό υπέστη μεγάλο οικονομικό πλήγμα διότι εκεί που είναι η λίμνη υπήρχαν χωράφια τα οποία κατείχαν κάτοικοι του χωριού. Η ανάκαμψη ήρθε την δεκαετία του 1980 στηριζόμενη στον τουριστικό τομέα ο οποίος ακόμα και σήμερα δίνει εργασία σε πολλούς κάτοικους του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής έστω και περιστασιακή. Ωστόσο το 2006 και το 2007 πραγματοποιήθηκε ανασκαφή πλησίον του Βοτανικού Κήπου κατά την οποία ανακαλύφθηκε εγκατάσταση της Νεολιθικής περιόδου. Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού μας τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει αρκετά το χωριό προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο τόσο για το χωριό, αλλά και για ολόκληρο το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Ελπίζουμε να γίνουν πλέον οι απαραίτητες κινήσεις από την μεριά σας διότι συντελείται μια παραχάραξη της ιστορίας και μια προφανής αδικία για τον τόπο μας.

Με εκτίμηση το Δ.Σ. του συλλόγου.

Πηγές

Ιστοσελίδες: plastiras-ota.gr, dimos argitheas.gr, e-argithea.gr

Βιβλίο: Θωμά Θεολόγη «Τ`ΑΓΡΑΦΑ ανεξίτηλα ΓΡΑΜΜΕΝΑ»

Βιβλίο: Χρήστου Μιλτ. Μηλίτση «ΑΓΡΑΦΑ ΚΑΡΔΊΤΣΑ-ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΒΡΟΠΟΛΗΣ»

Βιβλίο:Βασίλης Ν. Μαγόπουλος «ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1920»

Βιβλίο: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»