Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου: «Γνωρίζοντας τον Καραϊσκάκη»

Share

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου: «Γνωρίζοντας τον Καραϊσκάκη»

Για πρώτη φορά  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου το Σάββατο 18/2/2023 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας  οργάνωσε στην αίθουσα του Μουσείου ‘’Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ,,  του χωριού μας Φιλολογική Ιστορική συζήτηση  για τη ζωή και δράση του Γ. Καραϊσκάκη μέσα από άγνωστες και ανέκδοτες επιστολές.

Αναγνώστηκε η τελευταία επιστολή του ήρωα προς τον γιό του Σπυρίδωνα τον οποίο ο Καραϊσκάκης ποτέ δεν γνώρισε γιατί όταν δολοφονήθηκε ο ήρωας ο γιός του Σπυρίδων ήταν μόλις 18 Μηνών στο Νησάκι Κάλαμος της Αιτωλοακαρνανίας  κοντά στην κωμόπολη του Αστακού όπου έμεναν για ασφάλεια με την γυναίκα του Γκόλφω και τις δύο κόρες του Ελένη και Πηνελόπη.

Η επιστολή αυτή είχε αποσταλεί προς τον γιό του  στις 10 Απριλίου του 1827 και στις 23 Απριλίου δηλαδή 13 μέρες αργότερα  ανήμερα της εορτής του δολοφονήθηκε.

Στο τέλος της επιστολής στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε βλέπουμε τον γραφικό χαρακτήρα του Γ. Καραϊσκάκη που υπογράφει ,..Ο Πατέρας σου Καραϊσκάκης,, .

Επίσης από τον πρόεδρο του Συλλόγου μας κ Δ. Γιώτη διαβάστηκαν και επιστολές προς τη γυναίκα του Γκόλφω  και μεταξύ πολλών άλλων ένα εφοδιαστικό του Καραϊσκάκη προς τον Πατριώτη του όπως χαρακτηριστικά περιγράφει τον Χατζή Αναγνώστου [ Χαντζόπουλο ] από τα Λουτρά Σμοκόβου της Καρδίτσας.

Το εφοδιαστικό τόνιζε ότι ο φέρων όπως  διέρχεται ελεύθερα σε όλα τα Άγραφα γιατί τα έδωσε όλα προς Το Έθνος ακόμη και όλη την ακίνητη περιουσία του.

Το εφοδιαστικό φέρει ημερομηνία 1/10/1826.Ο καθηγητής  και συγγραφέας κ. Ν. Βλάχος παρουσίασε μέσα από το βιβλίο του ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ‘’το τελευταίο οδοιπορικό του ήρωα και την άγνωστη νεανική ζωή του στην περιοχή μας . Στο τέλος οι παραβρισκόμενοι  είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν προς τον πρόεδρο κ. Δ. Γιώτη και τον κ. Ν. Βλάχο πολλές ερωτήσεις τις οποίες  με ευχαρίστηση απαντήθηκαν  όλες.

Στην φιλολογική  συζήτηση παραβρέθηκε εκπροσωπώντας  την Π.Ε. Καρδίτσας η θεματική αντιπεριφερειάρχης  σε θέματα Υγείας κ. Λία Ρογγανάκη , η υπεύθυνη ιδική σύμβουλος  σε θέματα πολιτισμού της Π/Ε. Καρδίτσας  κ.Μαρία Τσουρή Καραμπινά , ο Αιδεσιμότατος πατέρας  Λάζαρος Κουτσογιάννης Εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Δικαιοσύνης  κ. Κ. Τσιάρα , ο πρόεδρος του χωριού μας κ. Γ. Νάσιος , με τους τοπικούς συμβούλου κ.κ. Π. Κωστόπουλο και Ι. Πλακιά, ο Δ. Σύμβουλος κ Επ. Γκινής , εκπρόσωπος του Α.Τ. Μουζακίου  Απ. Κακάβας , η διευθύντρια του Δ. Σχολείου Μαυρομματίου κ. Ντίνα Κωνσταντάκου  η πολιτευτής πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ Παναγιώτα Βράντζα και αρκετοί φίλοι του χωριού μας  ακόμη και από χωριά των Τρικάλων.

Ο Σύλλογός μας ευχαριστεί την Π/Ε Καρδίτσας και ιδικά τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωστή Νούσιο και τους συνεργάτες του  για την άψογη συνεργασία στην διεξαγωγή της  Φιλολογικής συζήτησης  για τις άγνωστες πτυχές της ζωής του Γ. Καραϊσκάκη.

Επίσης να ευχαριστήσουμε όλους τους επαγγελματίες του χωριού μας για την στήριξή τους στις πολιτιστικές δράσεις του Συλλόγου μας.

ΤΟ Δ.Σ.

Δείτε επίσης